Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Antonín Novotný byl v roli prezidenta pro smích: Fešák Tony nebo trapák bez inteligence?

Autor: mc - 
28. ledna 2022
05:00

Třetí komunistický prezident pocházel z nuzných poměrů, vzdělání měl pramalé a to se také odrazilo na jeho veřejném projevu. Asi žádný z prezidentů nebyl do té doby - a ani dlouho po ní - lidem tolik pro smích ještě během své vlády. Antonín Novotný toho měl na triku ale mnohem víc než jen komolení slov a nenávist ke Slovákům. Sám si prožil několik let strávil v koncentračním táboře Mathausem a přesto šéfoval straně během padesátých let plných poprav a odsuzování nevinných.

Novotný se narodil do chudé rodiny zedníka z pražských Letňan. Sám se vyučil strojním zámečníkem a pracoval jako dělník. Právě v práci utrpěl v roce 1941 při výbuchu vážné popáleniny a těžký úraz plic. Než se stačil uzdravit, zatklo ho jako člena Komunistické strany gestapo a on skončil v Mauthausenu. Zde příliš neprospíval a jeden z dozorců už ho chtěl sám zabít, když mu v tom jiný esesák zabránil. Od Novotného potřeboval opravit auto, nakonec ho do dílen přesunuli natrvalo.

Video  Antonín Novotný: Uplynulo 47 let od smrti třetího komunistického prezidenta  - Videohub
Video se připravuje ...

Po konci války začala jeho politická hvězda strmě stoupat. Z poslance v roce 1948 se stal v 1953 prvním tajemníkem ÚV KSČ. A o čtyři roky byl Nikitou Chruščovem k překvapení všech vybrán za prezidenta. V roce 1960 jakoby se snažil odčinit tiché přihlížení politickým procesům 50. let a vyhlásil rozsáhlou amnestii, která na svobodu propustila právě většinu politických vězňů.

Už v polovině své vlády sám moc dobře věděl, že intelektuálně na svou práci nestačí. Jeho veřejná vystoupení, zejména proslovy plné zkomolených cizích termínů, byla k smíchu. On sám se před vzdělanci styděl a choval se k nim nemístně tvrdě. „Místo 'zemědělství' říkal 'zemedělství', v jednom projevu zase mluvil o tom, že není písek na nádobí. Byl to trapný člověk bez inteligence,” popsala Rozhlasu pamětnice.

O Novotném se ale také říkalo, že je to krasavec a přezdívalo se mu „fešák Tony“. „Když byl jako host na Valném shromáždění OSN v New Yorku, byl prý zvolen nejkrásnějším státníkem, který se zasedání účastnil,“ řekl České televizi Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR.

Sám si podepsal svůj politický ortel, když vytrvale odmítal přítomnost sovětské armády na našem území. Nové vedení v Moskvě si za něj našlo náhradu a začátkem roku 1968 ho vystrnadili z vedení strany a o pár týdnů později i z prezidentského křesla. Zemřel v roce 1975, bez státního pohřbu a jen s krátkou notickou v Rudém právu.

radkomuller ( 2. září 2023 23:04 )

Jen na te fotce neni s Gorbacovem ale s Breznevem. Vas editor by mel jit do penze....

adinaha ( 1. února 2022 11:15 )

Existuje některý prezident, se kterým se Bohdalka nefotila? Neviděla jsem jí snad jen s Husákem.

Skrhola ( 28. ledna 2022 20:24 )

Vyprávěl onehdá jeden starej pán u nás v hospodě, že prej si tenkrát za Novotnýho koupil Spartaka a že ho dokázal za jeden rok ze svýho platu dělníka celej splatit

Skrhola ( 28. ledna 2022 20:16 )

Starej ale dobrej: "Potká takhle prezident Antonín Novotný při cestě do úřadu u dveří své kanceláře muže v montérkách, který se klaní k zámku. Copak tady děláte? Ptá se ho. Opravuji zámek, pane prezidente, dostává se mu odpovědi. Když navečer odchází, muž u dveří klečí pořád. Copak, že tak dlouho? Já bych ho měl opravený za pár minut, diví se Novotný. Vy ano, pane prezidente, jste přece zámečník, já jsem advokát..."

donypan ( 28. ledna 2022 17:21 )

No ať byl jaký byl,ale říkalo se,že za jeho vlády byla najvyšší životní úroveň.

Zobrazit celou diskusi