Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bouřlivák Onassis: Svedl operní pěvkyni i vdovu po prezidentovi. Zabil ho stesk po smrti syna

Autor: mc - 
20. ledna 2022
05:00

Jméno Onassis je dnes synonymem pro luxus, bohatství a úspěšnou obchodní duši. Aristoteles, který byl nositelem tohoto příjmení, prožil život plný zvratů, úspěchů v podnikání i v soukromém životě a stal se jedním z mála lidí, kterým se splnil nedosažitelný americký sen. S pár dolary v kapse se přestěhoval z Evropy do Ameriky a založil několik firem, díky kterým se ještě před dosažením třiceti let stal milionářem. Postelí mu prošla například slavná operní pěvkyně Marie Callasová nebo vdova po J. F. Kennedym Jackie.

Aristotles Onassis se narodil do rodiny řeckého obchodníka s tabákem. Jejich byznys v Turecku ale překazila okupace v roce 1922, kdy bylo Aristotelovi 16 let. Místo aby se vrátil do Athén i s rodinou, odcestoval do Spojených států s 250 dolary v kapse. Později se usídlil v Argentině a začal podnikat v oblasti importu-exportu. Konkrétně přivážel do Argentiny tabák.

Video  Aristoteles Onassis: Od ničeho až po světového miliardáře  - Videohub
Video se připravuje ...

Firmu postupně rozšiřoval, přestěhoval se do New Yorku a později do Monaka. Byl až nechutně bohatý, a tak se asi není čemu divit, že zajímal celou řadu žen. Jeho první manželkou byla Řekyně Athina Livanosová, která byla dcerou lodního magnáta. Pro Onassise to byl sňatek veskrze výhodný, ale manželství jako takové za moc nestálo.

Ještě než se rozvedli, začal se Aristoteles scházet s operní sopranistkou Marií Callasovou. Jejich vztah pokračoval dlouhá léta, Callasová ho upřímně milovala, ale pro Onassise šlo podle všeho jen o románek. V roce 1968 si totiž na svém soukromém ostrově Skorpios v Řecku vzal Jackie Kennedyovou, vdovu po prezidentu Johnu Fitzgeraldu Kennedym.

Štastný páreček během manželství pobýval v šesti různých rezidencích po světě: v jejím 15pokojovém bytě na Páté Avenue v New Yorku, na její koňské farmě v New Jersey, v jeho bytě poblíž Vítězného oblouku v Paříži, v jeho domě v Aténách, v jeho domě na Skorpiosu a na jeho jachtě.

Onassis zemřel v roce 1975, dva roky po smrti svého syna, který zahynul při tragické letecké nehodě. Aristotela ztráta potomka velice těžce zasáhla a zhoršila jeho svalovou degenerativní nemoc, kterou trpěl. Byl pohřben na Skorpiosu.

Arany ( 20. ledna 2022 09:44 )

Pěkná ukázka kapitalistického rozmaru, nenažranosti a falešné morálky.

Zobrazit celou diskusi