Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plachý Karel Čapek: Scheinpflugová spisovatele uhnala až po 15 letech

Autor: venu - 
4. ledna 2022
05:20

Před 83 lety pohřbil národ velikého spisovatele Karla Čapka. Přestože jeho knihy čtou dodnes lidé takřka po celém světě, v roce 1938 se jeho domácí fanouškovská základna značně zmenšila. To proto, že autor v posledních letech života důrazně varoval před nebezpečím nacismu, zejména pak v dramatických klasikách Bílá nemoc nebo Válka s mloky. Čapek ale nepsal pouze dramata – uměl i fejetony, povídky, pohádky, a dokonce si našel čas i na dopisy.

A že jich nebylo málo. Během tvorby knižních skvostů si stihl dopisovat s desítkami přátel, literátů, ale i se ženami – a to přesto (nebo možná právě proto), že v osobním kontaktu byl relativně plachý. Osudové ženy měl každopádně hned dvě – herečku Olgu Scheinpflugovou a jistou Věru Hrůzovou. Druhá jmenovaná se sice později provdala za těžaře Josefa Skoupila, ještě před tím si ale stihla s Čapkem vyměnit celou řádku peprných dopisů.

Nakonec se však Čapkovou životní partnerkou stala Olga – trvalo ale dlouhých 15 let, než se jí podařilo dostat spisovatele k oltáři. Na vině byla částečně i Čapkova matka. K té ho vázalo neobvykle silné pouto a ona mladou herečku pro svého syna neschvalovala. A ani on si sňatkem dlouho nebyl jistý. Z jeho cesty po Itálii například Olze přišel dopis s následujícím sdělením: „Píšeš o našem sňatku. Já nevím. Nemám ještě v duši jasno.“

Jasno si ve svých citech udělal až v roce 1935, kdy se za Olgu konečně provdal. Matka byla tou dobou už po smrti, navíc polevily Čapkovy problémy s bolavou páteří, kterými ho dlouhá léta svazovala Bechtěrevova nemoc. Novomanželé spolu ještě stihli procestovat Skandinávii, manželství však netrvalo dlouho – po pouhých třech letech ho ukončila předčasná smrt Karla Čapka, který tak stihl zemřít jen pár měsíců před tím, než si pro něho přišlo nic netušící gestapo.

Více o životě Karla Čapka, jeho tvorbě, myšlenkách i osobních vztazích se dozvíte v našem videu.

Pipina Královská ( 4. ledna 2022 08:25 )

👌👍👏

hirog ( 4. ledna 2022 06:54 )

Čapek bol geniálny spisovatel, môže vám ho závidieť celý svet, a ja som rád, že ho môžem čítať v originál a ozajstne si to vychutnať.

Zobrazit celou diskusi