Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Filmový objevitel Meliés upadl v zapomnění: Z jeho filmů udělali vojáci podrážky bot!

Autor: mc - 
27. ledna 2022
13:24

Narodil se již v roce 1861, přesto je jedním z největších průkopníků na poli kinematografie. Film byl prakticky ještě v plenkách, když Georges Meliés začal natáčet krátké snímky, kterými s velkou pravděpodobností už v počátku zcela změnil směřování tohoto druhu umění. Za pouhých 17 let natočil přes 500 filmů, mnoho z nich animovaných. Jeho nejznámější snímek Cesta na Měsíc je díky své ikonické scéně měsíce s raketou zapíchnutou v oku známý dodnes - přestože je 120 let starý! Meliés ovšem zemřel chudý, bez uznání a bez důkazů svého génia. Filmy totiž zničil buď on sám nebo vojáci za války.

Georges Meliés se už od útlého dětství zajímal o loutkoherectví a iluzionismus. Ještě jako mladík si koupil divadlo po zesnulém Jeanu Eugènu Robert-Houdinovi, který byl jedním z průkopníků jevištního iluzionismu (známý kouzelník Harry Houdini si jeho jméno vzal za své, původně se totiž jmenoval Erik Weisz). Jako iluzionista byl velmi úspěšný, osudová noc v roce 1895 ale změnila směr jeho kariéry i cestu novému výdobytku vědy - filmu.

Byl totiž pozván na velice komorní představení cinematografu bratří Lumiérů. Projektor mu učaroval - viděl v něm totiž budoucnost. Po několika měsících měl svou vlastní kameru a začal se věnovat natáčení. Nejprve vydával kratičké záběry z běžného života - ruch na ulici, karetní hráče, pohyb před branami továren. Jen díky náhodě se jeho um posunul dál.

Když se mu při natáčení zasekl film v kameře, vytvořil předchůdce filmového triku - muži na ulici se měnili v ženy, koně v lidi, dospělí v děti. A Meliése to inspirovala k propojení jeho původního řemesla s filmem. Stal se vizionářem, který ani dodnes nemá konkurenci. Jeho film Cesta na Měsíc odstartoval hvězdnou kariéru, kterou zpečetil jen o pár let později smlouvou s producentem Charlesem Pathé. 

Dostal od něj pořádný balík na filmování dalších úspěšných kousků. Jenže jeho nové filmy propadly a Meliés přišel o studio i svůj dům. Skončil bez jediného franku na ulici, mnoho vlastních filmů vzteky spálil, když mu Pathé sebral celou společnost. Vojáci za první světové války také roztavili stovky originálů jeho filmů, aby získali stříbro a celuloid, ze kterého pak dělali vojákům podrážky bot. Meliés později prodával cukrovinky a hračky v malém stánku na nádraží Montparnasse. 21. ledna 1938 zemřel na rakovinu ve věku 76 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi