Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 let v gulagu, hladovka, samotka, "speciální režim": Putin je reinkarnací Stalina, Evropě se směje a hrozí, říká pro Blesk disident Marynovych

Autor: Natalja Aharkovová - 
3. dubna 2022
09:45

Jaký by mohl být konec války na Ukrajině? Proč k ní vůbec došlo? A proč svět přehlédl nástup novodobého Hitlera? Ukrajinská novinářka Natalja Aharkovová pro Blesk.cz vyzpovídala spoluzakladatele Ukrajinské helsinské skupiny a prorektora Ukrajinské katolické univerzity ve Lvově, Myroslav Marynovych (73). Během Brežněvovy vlády strávil v táborech celkem 10 let. 

Pane Miroslave, nazval jste Putinův režim reinkarnací Stalina. Ten je pro mnoho Rusů stále velkým hrdinou. Vy osobně jste dlouho kvůli Stalinovi trpěl, když jste zažil sovětské politické represe. Nyní vidíte nové utrpení, a to nezávislého státu, což rozdmýchal Putin. Kdo podle vás nese vinu za to, že se historie opakuje? Je to chyba světových vůdců, kteří se zdržují přijetí Ukrajiny do EU a NATO?

Řekl bych, že je to vynucená chyba světových vůdců, kteří shrnuli druhou světovou válku. Protože Západ, který měl před sebou fašistické Německo, byl nucen vstoupit do spojenectví se SSSR. A Sovětský svaz vyšel z druhé světové války jako vítěz. V důsledku toho byly pod tímto vítězem skryty všechny zločiny stalinského režimu. Stalinovi to nikdo nepřipomínal. Naopak kníratý strýček Joe se stal na Západě velmi oblíbenou postavou, zejména mezi komunisty.

Hladomor a další tragédie 20. a 30. let byly zapomenuty. A tam začal hlavní problém. Zrnka komunistických zločinů zůstala v zemi, nebyla zaplevelena, nebyla vynesena na světlo jako zločiny nacismu. Nikdo nebyl odsouzen a nikdo nečinil pokání. A tak to vše postupně klíčilo až do současného Putinova režimu, který přímo říká, že „stalinský režim“ je pro něj příkladný. Putin následuje Stalinův příklad a snaží se realizovat všechny jeho modely. Proto je pro mě Putinův režim jednoznačně stejně zločinný jako všechny ty komunistické režimy předtím.

Putin chce patřit do klubu těch pár států, které určují pravidla

Jste lidsko-právní aktivista. Jaký bude mít podle vás dopad rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora OSN, které se zavazuje k okamžitému zastavení války? Rusko přitom dlouhodobě tvrdí, že ruské zákony mají větší váhu než ty mezinárodní. Ukazuje se také, že verdikt mezinárodního soudu vypadá jako další obava z mezinárodního společenství.

Ano, absolutně. Tento verdikt je důležitý. A velmi bych si přál, aby všechny mezinárodní struktury, Haag, OSN, všechny pracovaly na zaznamenání zločinů Putinova režimu. A na jejich základě poté vynesli spravedlivý a silný rozsudek. Jiná věc je, že Putin ignoruje všechna mezinárodní rozhodnutí, která jsou pro Rusko nežádoucí. Putin chce patřit do klubu těch pár států, které určují pravidla hry ve světovém společenství. Nechce dodržovat pravidla hry, chce je stanovit pro ostatní. A odtud takový se bere ten jeho posměšný, pohrdavý postoj: "my jsme "velká země", my jsme druhá síla světového společenství."

Potrestat každého Rusa, který se na Ukrajině dopustí zvěrstev, je největší touhou Ukrajinců. Jak a kdy se to může stát?

 Jsem přesvědčen, že se to stane. Velmi důležitou roli zde hraje boj Ukrajinců. Protože Ukrajinci svým hrdinským odporem vyjádřili zlo Putinovu Ruska. Před touto válkou Západ Putina toleroval, podával si ruce a hledal u něj porozumění. Na Ukrajině bylo zapotřebí krveprolití, než konečně přišla nějaká globální reakce. Americký Senát rozhodl, že Putinův režim je zločinný.

Teprve nyní mají lidé skutečné povědomí o povaze tohoto režimu. A to díky hrdinství Ukrajinců. Pokud by se Ukrajinci prvního dne vzdali, jak od nich všichni na světě očekávali, vše by zůstalo tak, jak bylo. Bylo by to skvělé Rusko, se kterým je každý nucen počítat. Nyní se tento obrázek mění.

Svět si uvědomil, že předchozí bezpečnostní struktura Evropy, v níž bylo Rusko jednou z hlavních opor, pominula. Taková struktura se rozpadla, musíme vybudovat nový svět, novou strukturu. A jsem přesvědčen, že činy Ukrajiny si zasloužily stát se pevným bodem takové nové struktury.

Putin se Evropě prostě vysmívá

Nevíme ale, jak nové struktury budou po válce vypadat. Mezinárodní instituce se zatím ukazují jako slabé. Zejména NATO o uzavření nebe nad Ukrajinou. Copak si spojenci neuvědomují, že válka je na jejich prahu? Hodně komunikujete se zahraničními lidsko-právními aktivisty. Co říkají? Jak si vysvětlují takovou nerozhodnost?

Vše stojí na strachu z třetí světové války, která všechny paralyzuje. Bohužel se toho vlády opravdu bojí. Ukrajinci se války nebojí, ti už ji mají. Ale Evropa má stále obavy, takže před Putinem neustále ustupuje. Putin nehledí na nic a postupuje Evropou, protože ví, že mu to všichni dovolí.

Putin se jim prostě vysmívá. Cítí ten strach a ponižuje Evropu. Ta by potřebovala změnit tento postoj, který velmi ironicky, ale velmi důrazně popsal britský publicista James Cher: „Západ je mnohem silnější než Rusko, ale nemůže používat svou sílu bez souhlasu Ruska.“

Jinými slovy platí zásada „win-win“, kdy nelze připustit, aby jedna strana prohrála, všichni se musí spojit a společně budovat nový život. Ano, to se dá a mělo by se to udělat, ale pokud existuje přímý zločinec, který útočí na jiné lidi, nemůžete s ním hrát „win-win“. Musí být potrestán, stíhán, izolován. Protože ničí veškerou lidskou civilizaci.

Svět si musí uvědomit, že Putinův režim musí být zničen

Evropa označuje stále více čar, za které už Putin nesmí, a on je stále překračuje. Myslíte si, že půjde ještě dál? Už otevřeně vyhrožuje Bosně a Hercegovině, Polsku…

Upřímně, tyto hrozby mě utěšují. Blíží se k okamžiku, kdy to Evropu nakonec omrzí. Putinovi se zdá, že tento strach bude věčný. Ale přijde okamžik, kdy strach přejde. Zasáhla mě v minulosti slova krále Jiřího VI., který argumentoval tím, proč by Británie měla vstoupit do druhé světové války. Řekl: "Pokud to neuděláme, zvítězí princip, který podkopává celou naši lidskou civilizaci." Takže dříve nebo později si to Evropa uvědomí a pak se zbaví strachu.

Neexistuje tedy žádné možné diplomatické řešení války na Ukrajině, který by byl přijatelné pro Rusko i Ukrajinu? Může Ukrajina dělat ústupky a odmítnout vstup do NATO?

Když Ukrajina vstoupí do EU a NATO, tak to bude pro svět katastrofa. Připomeňme, že Putin otevřeně vydíral Západ a řekl: "Ukrajina nemůže být členem NATO." Členové NATO reagovali pobouřením, protože jim nikdo nesmí říkat, koho mohou přijmout a koho ne. Putin šel do války a teď, pokud mírová smlouva zní, že Ukrajina nevstoupí do NATO, řekněte mi prosím, kdo vyhraje?

Pak zvítězí Putin, zvítězí logika síly, logika cynického výsměchu právu národů na sebeurčení. Pokud do toho Západ půjde a donutí Ukrajinu, aby do toho šla, bude to první – obrovská chyba Západu. Půjde o opakování starých evropských chyb: potěšit agresora a zabránit další světové válce, a tím ji přiblížit. Svět si musí uvědomit, že tento režim musí padnout a být zničen. A jen tak se otevřou dveře do celé Evropy do budoucna.

Ukrajinská demokracie je výzvou pro ruské autoritářství

Kdy podle vás může padnout Putinův režim?

To se může stát za dvou okolností. Jedna možnost: Ukrajina bude nucena udělat ústupky v domnění, že jde o dohodu. Místo toho Rusko dříve nebo později tuto dohodu poruší. A pak bude pokračování toho, co dnes ještě neskončilo.

Druhá možnost: revoluční změny v samotném Rusku, ale ty mohou nastat, až když bude Rusko poraženo. Pokud Západ chce, aby Putin z této války vyšel vítězně, v Rusku nenastane žádná změna. Svět bude mít i nadále obrovskou modrozelenou s jedem. Proto se tak bojím těch prozatímních dohod. Bojím se dohod o příměří, které bude Západ prezentovat jako mírové dohody.

Nedávno mě znepokojila nová poznámka na Západě, že se zdá, že ruský lid trpí stejně jako ukrajinský lid. Že není možné podporovat pouze ukrajinský lid bez podpory ruského.

Ještě uvedu příklad: Němci zveřejnili obrázek, kde se objímají dvě ženy v barvách vlajky Ukrajiny a Ruska. Ukrajinci se proti tomu velmi ohradili. Znamená to, že Němci nechápou, o co jde?

Ano, Němci nechápou, a nejen oni. Pamatuji si, s jakým rozhořčením jsem to vysvětloval německému publiku. Pro Němce je odpuštění a smíření jedno a totéž. A je potřeba to každou chvíli spustit, aby se nestřílelo. To je pro ně to hlavní. Nedokážou pochopit, že smíření znamená budování míru založeného na pravdě.

Jaký druh smíření může být založen na ruských lžích? Žádný. A to si nelze představit v myslích moderních Němců, kteří jen panikaří z války a hledají jakýkoli důvod, proč ji ukončit.

My také nechceme válku, ale chceme válku jednou provždy ukončit, neodkládat ji o pár let, až se Putin přeskupí, posílí armádu a půjde znovu do války s Ukrajinou.

Ukrajinská demokracie je výzvou pro ruské autoritářství, protože ruský režim se pro východní Slovany představuje jako jediný možný a úspěšný.

Druhý důvod: Putin chce oživit ruské impérium. A bez Ukrajiny to nejde. Proto uplyne ještě pár let, pokud bude dosaženo takového podmíněného míru, a Putin nebo jeho „nástupce“ bude opět usilovat o to, aby Ukrajina vstoupila do ruské sféry vlivu.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden. 

„V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na Telegramu Zelenskyj.

18:15
Dnes

Soud v Kirovu na severu evropského Ruska poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině, dodal server.

Na konci března se v místní televizi objevila reportáž o tom, že bývalý žoldnéř, který se vrátil z války, nahání hrůzu celé vesnici Novyj Burej. „Vaňka jde, v jedné ruce má pivo, v druhé vidle, sekyru, nůž. Jde a řve: ‚Všechny zabiju, podříznu celou rodinu!‘ Po nocích nespíme,“ sdělila televizi jedna z vesničanek. Šéf místního podniku se obrátil na policii, protože lidé se báli jít do práce. Policejní náčelník slíbil, že policejní hlídka bude nepřetržitě střežit ves, ale několik dní po zveřejnění reportáže Rossomachina zadrželi pro podezření z vraždy důchodkyně.

Osmadvacetiletý Rossomachin podle vyšetřovatelů loni v březnu, kdy se vrátil z války do rodné vsi, v opilosti vešel do domu důchodkyně, která vzhledem k vysokému věku byla naprosto bezmocná a nebyla schopna klást odpor.

17:55
Dnes
!

Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.

V projevu po podpisu zákona Biden prohlásil, že tento krok posiluje bezpečnost USA, ale i celého světa. „Teď musíme jednat rychle,“ řekl v souvislosti s americkými dodávkami vojenské pomoci Ukrajině, které byly kvůli nedostatku financí od konce loňského roku zablokované. Podle agentury AFP uvedl, že Američané začnou posílat vojenské vybavení na Ukrajinu v nejbližších hodinách.

Zobrazit celý online

 

Video  Rusové unesli 11 evakuačních autobusů a ukradli dopravní letadla! A tají okupanti mrtvé?  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa