Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V Buči zemřela i ukrajinská umělkyně (†85). KGB ji nezlomila, po útoku Rusů trpěla hladem a bez léků

Autor: mav - 
4. května 2022
18:18

Po měsíci ruské okupace obce Buča, po měsíci hladovění zemřela ukrajinská umělkyně a disidentka Ljubov Pančenková. Za Sovětského svazu směle obhajovala ukrajinskou kulturu, za což po ní komunisté tvrdě šli.

„Naše komunita utrpěla velkou ztrátu – Buča a celá Ukrajina je chudší o další velkorysý, jedinečný talent,“ napsal na facebook starosta Buči Anatolij Fedoruk.

Podle serveru Bykvu měsíc hladověla, z domu ji však vytáhli, až když ho zasáhl dělostřelecký granát. Byla však už příliš zesláblá, než aby jí bylo pomoci, po skoro měsíci v nemocnici zemřela.

Ukrajinská ambasáda v Česku na twitteru dodala, že malířka, módní návrhářka a disidentka trpěla vedle hladu i nedostatkem léků.

V 60. letech, za uvolněnějších Chruščovových časů, Pančenková patřila k umělcům usilujícím o obnovu ukrajinské kultury. S Brežněvem zase přišlo tvrdé potlačování; komunisté umělkyni perzekvovali, nesměla vystavovat, její díla majitelé museli schovávat. Jak ovšem připomněl Fedoruk, KGB ji nedokázala zlomit.

14:03
Dnes

Spolkový poslanec za německou politickou stranu Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystroň právně napadne tvrzení českého Deníku N, že přijímal výhody od ruské vlivové organizace. Bystroň, který je českého původu, dnes ČTK řekl, že nynější kauza je pomstou vlády premiéra Petra Fialy za jeho projev na předloňské protivládní demonstraci v Praze. Deník N společně s německým týdeníkem Der Spiegel ve čtvrtek napsaly, že Bystroň byl podle Bezpečnostní informační služby (BIS) jedním z politiků, kteří od proruské organizace dostávali peníze.

13:58
Dnes

Ministr vnitra Ihor Klymenko sdělil, že Rusko v noci na dnešek a ráno útočilo na deset ukrajinských oblastí, přičemž zasáhlo i civilní objekty a soukromé domy. Lékařskou pomoc vyhledalo šest lidí včetně dítěte, dodal Klymenko. Šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak podle agentury AP informoval o jednom zabitém a dalším zraněném člověku při jiném dnešním ruském útoku.

13:30
Dnes

Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně očekávalo. Dnes to v rozhovoru s agenturou Ukrinform řekl hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Prezident Volodymyr Zelenskyj loni v prosinci řekl, že vedení armády navrhuje zmobilizovat dalších 450.000 až 500.000 Ukrajinců v situaci, kdy Rusko zesílilo útoky na tisícikilometrové frontové linii.

Zobrazit celý online

Věnovala se malování, linorytu, oděvům (včetně krojů), vyšívání, ale i tradičnímu lidovému umění, jako je zdobení kraslic a zpívání koled – a také pomáhala vybírat finance na pomoc vězněným disidentům. Portál Umoloda uvedl, že ještě před invazí darovala svou sbírku Muzeu 60. let – jinak by bylo vše rozkradeno. 

Obdržela mj. roku 2001 nezávislou Cenu Vasyla Stuse, udělovanou ve jménu disidenta a jednoho z předních básníků Ukrajiny, který kvůli svým politickým postojům strávil 13 let v gulazích. Zemřel na následky protestní hladovky roku 1985.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa