Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Emotivní Fiala v Blesku o uprchlících a Ukrajině: Mámě s dětmi v nouzi přece musí každý pomoci!

Autor: simao, ula - 
14. dubna 2022
12:28

Česko čelí bezprecedentní uprchlické vlně. Vláda chystá strategii pro jejich začlenění, která počítá s miliardovými výdaji. Petr Fiala (ODS) odpovídal v pořadu Ptám se, pane premiére na opakující se dotazy, týkající se obav z upřednostňování uprchlíků před českými občany. Premiér se rozohnil příkladem, že okradenou matku s dětmi by také nikdo neodmítl. Premiér mimo jiné odpověděl na otázku, zda se on sám či jeho rodina zapojila do pomoci uprchlíkům. A co jeho vláda chystá pro české občany?

V Česku je podle aktuálních údajů asi 300 tisíc válečných uprchlíků, jejich příliv ale výrazně zpomalil, nebo se dokonce zastavil. Premiér odmítl názor části veřejnosti, že se uprchlíkům pomáhá „příliš“. 

„Představme si naše ukrajinské přátele, matky s dětmi, které utíkají před válkou. To jsou lidé jako my, donedávna měli svoje domovy, zaměstnání, a najednou o vše přišli a bojí se o život svých blízkých. Uteče sem matka s dětmi, manžel bojuje na frontě, byt je rozbombardovaný. To je přece strašné. Ať si to každý představí na sobě, na té situaci, a to je důvod, proč pomáháme,“ řekl Petr Fiala v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére.

Video  Ptám se pane premiére CELÝ ZÁZNAM  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zároveň vyjádřil víru, že i ti, kteří se domnívají, že Česko pomáhá „příliš“, by nenechali v nouzi matku s dětmi, která by zazvonila u jejich domu a žádala o pomoc, protože ji okradli a  přišla o vše. „Nikdo by neřekl: paní, běžte pryč. A to je situace, ve které je Česká republika,“ dodal k tomu Fiala.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Premiér upozornil, že Česko je jednou ze zemí, která zvládá největší uprchlickou vlnu od konce 2. světové války, nejlépe. „Vše děláme z humanitárních důvodů a děláme to i pro občany Česka, abychom předešli sociálním konfliktům,“ vysvětlil s tím, že není pravda, že jiné země pomáhají méně.

Fiala: Pomáhají i moje děti

Do pomoci uprchlíkům se zapojila i Fialova rodina. „Pomohli jsme finančně, manželka se ukrajinským a ruským studentům věnuje ve své funkci proděkanky a dělala se studenty řadu akcí a moje děti se zapojily jako dobrovolníci do činnosti asistenčních center. Nemusel jsem jim to říkat, udělali to spontánně,“ uvedl premiér na dotaz, zda se zapojil do pomoci uprchlíkům také jinak.

Premiér striktně odmítl, že by například u bytů radnice upřednostňovaly ukrajinské uprchlíky. Připomněl, že jeho vláda má v plánu obnovit bytovou politiku, aby se znovu začalo stavět až 40 tisíc bytů ročně. „Naše vláda počítá v rozpočtu s dalšími dvaceti miliardami, které půjdou na důchody, bude tu jedno z největších zvýšení, až o tisíc korun,“ řekl Fiala o pomoci seniorům.

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa