Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Podcast: Pilulky pro znásilněné nestačí, říká zdravotník Samek. O víkendu dojede do Kyjeva

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
13. dubna 2022
05:00

Pouhé dva dny po ruské invazi na Ukrajinu vyrazil bývalý pražský záchranář Vít Samek s přáteli na její hranice. Vezl tam potřebnou pomoc a zpátky uprchlíky před válkou. V půli dubna s týmem absolvovali již devět cest a při té poslední přivezli 560 tablet nouzové antikoncepce pro znásilněné Ukrajinky. Pilulky však podle Samka užije jen část žen, důležitější bude gynekologická pomoc, prozradil v Blesk Podcast.

„Obce osvobozené od skřetů potřebují nutně Postinor. Detaily psát nebudu, protože je to na poblití,“ tuto zprávu 7. dubna poslal jeden z bojovníků na Ukrajině Vítu Samkovi. Zdravotník nemeškal a spolu s kamarády začal shánět tablety pro znásilněné ženy, které až pět dní po styku dokáží zabránit otěhotnění. Žádost se na sociálních sítích nečekaně rychle rozšířila a lidé poslali Samkově týmu přes 2 miliony korun.

„Nejvíc nám přispěla zdravotnická skupina EUC, která cenu za tabletu EllaOne srazila až na 200 korun (pozn. red. běžná cena v lékárnách činí až 699,-kč). Jen od nich pocházelo asi 480 tablet a další desítky jsem dostal od různých lidí, kteří vykoupili lékárny. Teď jich máme objednáno asi 900,“ řekl vděčný Samek v podcastu. Tablety předal organizaci veteránek ukrajinské armády, která je prostřednictvím statečné gynekoložky rozšíří do osvobozených míst. V pátek se chystá Vít Samek v rámci operace Kyseláč, jak si s nadsázkou s kamarády říkají podle vlastností svého oblíbeného lokálního piva, až do samotného Kyjeva!

„Kliniky EUC a výhradní český distributor Ellaone nám dodají 900 tablet, které tam povezeme v pátek. A k tomu spoustu zdravotnického materiálu, protože to nebude pouze o tabletách,“ prozradil během rozhovoru záchranář, a dál vysvětluje: „Když přijedete na místo, kde bude sto žen, které byly znásilňované, tak pouze několika z nich můžete tento lék nabídnout. Některé byly znásilňované měsíc, jiné jsou ve stavu, že vám neřeknou vůbec nic, a jiné budou hodně poraněné,“ říká. V Kyjevě zjistí, jaké zásoby nebo lékařské přístroje potřebují, a pokusí se jim je v Česku sehnat.

Nejstatečnější uvaří

Za necelé dva měsíce převezl Vít Samek se svým týmem již desítky uprchlíků do Prahy. Možná nejvíce ho dojal příběh dvou žen prchajících až z obléhaného Charkova: „Myslím si, že jim to do Mukačeva, kde jsme je nabrali, trvalo třicet hodin. V Charkově naprosto většinu času trávily s ostatními rodinami ve sklepě. Pak vždycky vybrali jednoho statečného, ten vběhl do nějakého bytu, tam rychle uvařil a běžel zase do sklepa,“ popisoval peklo, jaké si ženy, které si na cestu sbalily jen malé batohy a několik igelitek, zažily.  

V rámci pořadu Blesk Podcast se Vít Samek obrátil i na kontroverzní neziskovou organizaci Hnutí pro život, která Samka za pomoc kritizovala: „Skutečným lékem pro kteroukoliv ženu, která zažila znásilnění, není nějaká tableta, ale kvalitní psychologická pomoc. A především prevence, aby ke znásilnění vůbec nedocházelo. Proč Češi nepřispějí místo toho na nákup houkadel, pepřáků nebo elektrických paralyzérů? Postinor apod. žádnou ženu před znásilněním a zejména souvisejícími traumaty neochrání,“ napsala ve svém statusu. Na to Samek v podcastu reagoval: „Moc bych chtěl poděkovat tomuto mizernému hnutí, protože nám pomohli sebrat půl milionu, možná milion korun.

Jak se vyvíjela situace na hranicích s Ukrajinou, proč na maďarských hranicích neměl Samek dobrý pocit a jak v Polsku bravurně řídili uprchlíky Britové, prozradil záchranář v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Pilulky pro znásilněné nestačí, říká zdravotník Samek  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa