Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Z války na zámky. Běloruska hledá pro Ukrajince práci v sídlech šlechty

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
5. dubna 2022
05:00

Před hrůzami války utekli z Ukrajiny lidé, kteří zastávali nejrůznější pracovní pozice. Od architektů, přes kastelány až po zahradníky. Podle Natallie Makovik, která do roku 2017 prodávala české hrady a zámky, se někteří z nich dostali do služeb vlastníků evropských aristokratických sídel. Makovik totiž pro uprchlíky sdílí inzeráty ze zámků nebo radí, jak sestavit životopis a získat práci snů až za 3000 liber měsíčně. 

Do Česka se Natallia Makovik uprchla poté, co ji pustili z chladného běloruského vězení. V roce 1999 se totiž jako 18letá studentka zúčastnila jedné z demonstrací pro vstup Běloruska do EU a zároveň protestu proti běloruském prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Jenže kvůli svému angažování byla krátce uvězněná. Po propuštění obdržela několik nabídek destinací k vycestování. Vybrala si Českou republiku, a to hlavně kvůli svému obdivu k Václavu Havlovi, neboť si přála, aby i v Bělorusku proběhla Sametová revoluce bez jediného výstřelu.

„Pamatuji si přesně ten pocit, když mě všechno přestalo bolet a já se najednou ocitla v opravdovém bezpečí. V Bělorusku totiž mělo pronásledování takový charakter, že na mě v autě stále čekali agenti KGB, pořád mě vyslýchali, někdo mě přepadl a zmlátil, takže to nebylo jen o zatýkání. Celé pronásledování bylo nepříjemné,“ vzpomínala Natallia Makovik, jak se zde poprvé ocitla na svobodě. Aktuálně zastává pozici předsedkyně spolku World Castles Ambassadors, je ředitelkou Academy of Castle studies a byla majitelkou již neexistující firmy vipcastles.com.

Zámek za garsonku v Moskvě

Když se dostala do Česka, byla překvapená, kolik hradů a zámků  se v tuzemsku nachází, a že je vůbec lze zakoupit. Rusové dle Natallie Makovik vnímají zámky a hrady jako něco exotického a nedostupného, protože je v zemi nemají. Okamžitě proto začala zjišťovat, jak je to s jejich prodeji a následně šlechtická sídla k mání zveřejňovala v angličtině či v ruštině na webu. Zájemci se začali jen hrnout! „Protože byly české zámky ve špatném stavu, mohli je klienti zakoupit již za půl milionu až dva miliony korun. To jsou ceny garsonky v Moskvě,“ prozrazuje Natallia Makovik. Kupříkladu pro Rusy bylo důležité, aby se české zámky nacházely nedaleko letišť.

Ne každému zájemci však k zisku zchátralého honosného sídla pomohla. Zásadní pro Natallii Makovik bylo, aby se budova citlivě opravila a měla dlouhodobý účel. Zároveň odmítala poničené klenoty prodávat lidem, kteří se chovali vůči ní povýšeně. „Od roku 2014 jsem měla kontrolní otázku, komu patří Krym,“ říká s úsměvem, jak si „oťukávala“ kupce. V roce 2017 skončila s prodejem zámků a za svoji kariéru prodala přibližně 40 českých hradů a zámků, z toho asi 20 koupila ruská klientela.   

Zámky pro uprchlíky

Začátek války byl pro bývalou realitní makléřkou velmi náročný: „Když jsem to zjistila, tak jsem několik dní plakala a volala jsem všem kamarádům a známým na Ukrajině, aby rychle utekli, že jim seženu bydlení a všechno,“ prozrazuje, jak ji 24. února zasáhla zpráva o ruské invazi na Ukrajinu. „Pak mě napadlo, že zámky vždycky potřebují nějakou pracovní sílu. Nejenom uklízečky a kuchaře, ale také marketéry, architekty, projektanty, prodavače suvenýrů a těch možností je strašně moc,“ jmenuje jen část pozic, jež jsou na zámcích a hradech k dispozici. Pracovní nabídky začala zveřejňovat v ruštině a dařilo se jí na šlechtická sídla po celé Evropě dostávat zoufalé uprchlíky.

Z hrůz války ženská zestárne o deset, patnáct let. Když se ale najednou ocitne na zámku, tak opět omládne. Protože se jim rázem splní ještě donedávna nemyslitelný sen,“ směje se Natallia. Ukrajinci díky tomu často nezískají jen práci, ale také ubytování na zámku nebo v jeho okolí. V současnosti inzeráty hledá a zveřejňuje až 14 žen z Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Kyrgyzstánu či České republiky. Pokud máte ve svém okolí Ukrajince, který hledá práci, může se podívat na Facebook Natallie Makovik.

Jak se prodávají české zámky, co na nové majitele říkali místní obyvatelé a jak se uprchlíci dostali až k nizozemské královské rodině, prozradila Natallia Makovik v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Z války na zámky. Ruska hledá pro Ukrajince práci v sídlech šlechty  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa