Ani vypadnuté prso Venus Wiliamsové nebo dojemná péče Lady Gaga o legendární oscarovou herečku Lizu Minelli, největší pozornost po předávání cen padla na vendetu Willa Smithe. Vše začalo, když moderátor Chris Rock na adresu Jady Pinkett Smithové prohlásil, že by se díky svému krátkému sestřihu hodila do role elitní vojačky G. I. Jane. Smithová ale ve skutečnosti trpí alopecií – stejně jako například český moderátor Tomáš Drahoňovský (37). A ze svého onemocnění není nijak nadšená. Will Smith se vtipu nejprve smál, ale když viděl Jadin výraz, nakráčel na pódium a Rocka udeřil. 

Je to skutečně noční můra každého stan-up komika, že se někdo z publika zvedne a půjde vám dát po tlamě. Nejhorší je, že se vám to stane v živém oscarovém přenosu a musíte na tu situaci nějak reagovat. Fakt je, že Chris Rock to zvládl skvěle,“ chválil Staněk Rocka, který i přes očividný šok dokončil svůj výstup. 

Luděk Staněk sám působí řadu let jako komik a mnohdy si i nevybíravě zavtipkuje na účet známých osobností. Co říká na Chrisův fór o alopecii? „Byl to riskantní vtip a u nich vám spousta lidí řekne, že ten vtip je špatný, i když skutečně moc špatný není. Nicméně podobné vtipy proběhly na Oscarech nebo Zlatých glóbech a jsou součástí těchto ceremoniálů. Za hranou byla následná reakce Willa Smithe, včetně následné poloomluvy. To bylo něco, co bylo pro Hollywood netypické,“ uvedl moderátor Událostí Luďka Staňka na Mall.tv nebo spoluautor Comedy podcastu. Zkušený český komik se řídí pravidlem amerického kolegy Jimmyho Carra, že jediný způsob, jak poznat, kde leží hranice, je, když ji překročíte.

Rock vyprodává, Smith?

Will Smith se již na předávání Oscarů omluvil přítomným a Akademii. Chrisi Rockovi se omluvil následný den. Komik na herce nevznesl obvinění a chystá se na stand-up turné, o nějž se po incidentu zvýšil zájem. S účinkováním Smithe v dalších seriálech nebo filmech to bude pravděpodobně komplikovanější. „Myslím si, že pro Willa Smithe to nebude cancel ve smyslu, co se stalo Kevinu Speceymu nebo Johnymu Deppovi, protože tak hrozné to není. Byli to oba černoši, takže tam není žádná expozice do kulturních válek, ale bude to pro něj problematický, neboť Hollywood tyto věci nezapomíná,“ odhaduje Staněk. „Myslím si, že pro Willa Smithe to neznamená konec kariéry, ale nejspíš mu nastane chudší období pro výběr rolí. Producenti si na něj chvíli budou dávat pozor, ale jeho kariéru to neohrozí,“ řekl závěrem úspěšný český komik a moderátor Luděk Staněk.

Proč by pichlavý humor alá Chris Rock na Českých lvech neobstál, jak se komici vypořádají s agresivním a hlučným divákem a v co se proměnili Oscaři, prozradil v Blesk Podcast Luděk Staněk:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Facka, noční můra stand-up komika, říká Luděk Staněk Jiří Marek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
72 fotografií