Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Čech chce postavit nový Titanic. Do lodi umístíme artefakty z vraku, říká Vrkoč

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
8. dubna 2022
05:00

Málokterý člověk toho o ztroskotaném Titanicu ví tolik, jako Ondřej Vrkoč. O loď se zajímal již od tří let a v patnácti dokonce dostal nápad parník znovu postavit. Pro svoji ideu později nadchl další odborníky, vytvořil s nimi všechny nutné plány a nyní vybírá vhodného investora pro stavbu částečné kopie. Jak bude jeho Titaniic vypadat, prozradil v Blesk Podcast. 

Letos v dubnu si budeme připomínat 110 let od doby, kdy Titanic poprvé vyplul na transatlantickou cestu z anglického Southamptonu do New Yorku. Bohužel na konci čtvrtého dne plavby, 14. dubna v 23:40 se parník srazil s ledovcem a po třech hodinách se loď potopila. Katastrofu nepřežilo přibližně 1500 lidí. Přes 700 pasažérů a členů posádky bylo zachráněno.

Tragický příběh nejmodernější, největší a nejluxusnější lodi počátku 20. století přitahoval Ondřeje Vrkoče již od mala, kdy poprvé viděl kousek oscarového snímku Titanic od Jamese Camerona. Rodiče mu pak na jeho žádost četli knihy o plavidle, a když chodil do druhé třídy na základní škole, tak s pomocí učitelky angličtiny si o potopené luxusní lodi dopisoval s experty z celého světa. "U Titanicu odborníci fungují jako velká rodina, sdílí si informace a již tenkrát mě brali jako rovnocenného," popisuje, jak se k němu znalci chovali, i když si původně mysleli, že je Ondřej již dospělý, vzhledem k tomu, kolik toho znal.

Repliku Titanicu nepostavíte

V patnácti letech o ztroskotané lodi přednášel a tehdy se ho jeden učitel zeptal, co by bylo Ondřejovým snem: "Vidět Titanic," odpověděl na nečekanou otázku. Nápad se mu v hlavě uhnízdnil, začal nad ním přemýšlet a v současnosti jej i realizuje. "Dnes se jdou lidé na výletní lodě bavit. Je to megashow. Z toho důvodu se nenašli investoři ani konstruktéři, kteří by doposud do toho šli. Postavit repliku Titanicu s parním pohonem dnes nejde. Ať už z důvodů doplňování uhlí, logistiky nebo legislativy," vysvětluje Ondřej Vrkoč, proč doposud nebyla postavená replika. 

Jeho Titaniic bude zvnějšku vypadat stejně jako Titanic z roku 1912, uvnitř budou stejné společné prostory, ale kajuty nebo technologické vybavení se budou lišit. "Titaniic by se stal novodobým plavidlem, kde budou použité určité technologie, které na Titanicu byly, pak se vynechaly, protože nefungovaly a dnes je můžeme vrátit. Vydělali bychom tak na spotřebě energií, na nákladech na dopravu a tak dále," říká Vrkoč s tím, že již Titanic pracoval s recyklací užitkové vody a novodobé plavidlo by dokonce nevypouštělo do oceánu již žádnou odpadní vodu.

Schodiště i andělíček

Na plánech k novému Titaniicu spolupracoval také "Steve Jobs" lodní dopravy - Stephen Payne, který projektoval největší osobní loď planety - Queen Mary 2. Podle Vrkoče jej zaujala myšlenka, že nový Titaniic bude i plující vzpomínkou na potopenou loď. S touto idejí se podle Vrkoče shodli i současní majitelé potopeného vraku RMS Titanic, s nimiž Vrkoč spolupracoval na putovní výstavě artefaktů z vraku. "Souhlasili s propojením starého a novodobého Titanicu. Představte si, že jdete po tom legendárním schodišti a před Vámi není nová socha anděla, ale v kapsli je uzavřený vyzvednutý andělíček z vraku Titanicu," líčí odborník.

Projekt, na němž pracoval mezinárodní odborný tým přes dva roky, má podle Ondřeje Vrkoče včetně ceny lodě hodnotu přes 1 miliardu dolarů (přes 22,5 miliard korun), což je asi 2/3 hodnota dnešních velkých lodí. On sám ale platit výstavbu nebude, protože "stavbu Titaniicu bude financovat až přímý provozovatel plavidla. My mu dáme plány lodi a byznys plán od a do z. Máme více investorů, ale nechceme, aby se z toho stala atrakce. Musíte si uvědomit, že na původním Titanicu umřelo 1500 lidí. Nový Titaniic chce na něj navázat a zachovávat akt, že víme, co se tam stalo a naopak to chceme připomínat, aby se na ně nezapomnělo," uvedl Čech po 110 letech od vyplutí a ztroskotaní Titanicu.

Jaká byla na Titanicu česká stopa, proč hádka radistů stála život stovky lidí a jak to bylo se smrtí možná nejbohatšího člověka své doby - Johna Jacoba Astora IV., prozradil v Blesk Podcast Ondřej Vrkoč:

Video  Blesk Podcast: Čech chce postavit nový Titanic. Do lodi umístí artefakty z vraku  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

fico ( 8. dubna 2022 06:35 )

Dobrej pošuk.

Zobrazit celou diskusi