Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové znásilňovali dívky ve sklepě v Buči. Devět jich je těhotných. Případů jsou stovky

Autor: trm, BBC - 
13. dubna 2022
05:00

Stovky, možná až tisíce znásilněných žen i mladých dívek, řada z nich těhotná. Řádění Rusů v okolí Kyjeva zaznamenala reportáž BBC. Rusové se odtud začali stahovat před dvěma týdny, zůstávají po nich mrtví a zničené životy. Ukrajinská ombudsmanka žádá, aby Rusové, včetně prezidenta Vladimira Putina, čelili mezinárodnímu tribunálu za všechny válečné zločiny, i znásilnění. Popsala utrpení skupiny mladých dívek a žen z Buči, které Rusové několik dní znásilňovali, devět z nich je těhotných.   

Anně je 50 let a žije v klidné části asi 70 kilometrů od Kyjeva, reportéři BBC její jméno změnili, aby ji ochránili. Vojáci k ní a jejímu manželovi do domu vtrhli 7. března. „Se zbraní v ruce mě odvedl do nedalekého domu. Přikázal mi: Svlékni se, nebo tě zastřelím. Pořád mi vyhrožoval, že když neudělám, co řekl, zabije mě. Pak mě začal znásilňovat,“ popsala Anna. Podle ní šlo o mladého čečenského bojovníka.

„Zatímco mě znásilňoval, vstoupili další čtyři vojáci. Vzali ho pryč. Už jsem ho nikdy neviděla,“ řekla. Když se vrátila domů, našla postřeleného manžela.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

„Snažil se za mnou běžet, aby mě zachránil, ale zasáhla ho dávka kulek,“ řekla. Oba hledali úkryt v sousedově domě. Jejího manžela nemohli odvézt do nemocnice kvůli okolním bojům. O dva dny později na následky zranění zemřel. Se slzami v očích Anna ukazuje na dvorek, kde se sousedy svého muže pohřbila.

Vojáci zůstali v jejím domě několik dní. „Když odešli, našla jsem drogy a viagru. Byli často opilí. Většina z nich jsou zabijáci, násilníci a lupiči,“ řekla Anna  

Další mrazivý příběh zaznamenali reportéři jen o kousek dál. Podle sousedů voják, který znásilnil Annu, předtím zneužil a zabil jinou ženu. Asi čtyřicetiletou oběť vyvedli z domova a drželi ji v ložnici nedalekého domu. Na matraci zůstaly stopy krve. Ženu nakonec zabili. „Ruští vojáci mi řekli, že byla znásilněna a že měla buď podříznuté hrdlo, nebo bodné zranění a vykrvácela. Říkali, že bylo hodně krve,“ popsala masakr její sousedka Oksana. Policie tělo ženy pohřbené na zahradě exhumovala. Žena byla nahá, měla proříznuté hrdlo.  

Policejní šéf v oblasti Kyjeva Andrij Nebytov popsal další hrůzný případ, který se odehrál ve vesnici asi 50 kilometrů západně od Kyjeva. Rusové tam napadli tříčlennou rodinu. „9. března do domu vniklo několik vojáků ruské armády. Manžel se snažil ženu a dítě ochránit. Tak ho zastřelili na dvoře,“ řekl Nebytov. 

„Potom dva vojáci manželku opakovaně znásilňovali. Odešli a pak se vrátili. Třikrát se vrátili, aby ji znásilnili. Vyhrožovali, že pokud bude klást odpor, ublíží jejímu malému chlapci. Aby ochránila své dítě, nekladla odpor,“ popsal hrůzy, které žena prožila. Když vojáci odešli, vypálili dům a zastřelili rodinné psy.  

Manžela pohřbili sousedé na zahradě. Policie nyní exhumovala jeho tělo k expertíze. Případ plánují předložit mezinárodním soudům.  

Ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ljudmyla Denisová říká, že dokumentují několik takových případů. „Asi 25 dívek a žen ve věku 14 až 24 let bylo za okupace systematicky znásilňováno ve sklepě jednoho domu v Buči. Devět z nich je těhotných,“ uvedla. „Ruští vojáci jim řekli, že je znásilní tak, že už nikdy nebudou chtít kontakt s jiným mužem.“  

Úřady sbírají svědectví z celé Ukrajiny jak z výpovědí svědků, tak například z Telegramu. „Zavolala nám 25letá žena, aby nám řekla, že její 16letá sestra byla znásilněna na ulici před ní. Řekla, že křičeli ‚To se stane každé nacistické prostitutce‘, když znásilnili její sestru,“ dodala Denisová.  

Přesný rozsah ruského násilí vůči ženám zatím úřady neumí odhadnout. Ukrajina podle ní chce, aby OSN zřídila zvláštní tribunál, který by osobně soudil Vladimira Putina za obvinění z válečných zločinů včetně znásilnění.  

Video  Budou Putin a spol. pykat za zvěrstva na Ukrajině? Expert promluvil o tribunálu i trestech  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa