Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Bude se Putin zodpovídat ze svých činů? Ukrajina chce prošetření válečných zločinů. Důkazů je dost

  • Autor: tsv - 
    30. 3. 2022
    05:00

    Vladimir Putin denně čelí obviněním z válečných zločinů, zločincem ho mimo jiné nazvali i západní lídři, váleční analytici a další experti. Dopustil se ale ruský prezident opravdu tak závažných zločinů? A mohl by za ně být stíhán Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu?

    Jak uvedla Mezinárodní komise Červeného kříže, i válka má svá pravidla. Především jde o zásady stanovené Ženevskou úmluvou a dalšími mezinárodními zákony, které zakazují například úmyslný útok na civilisty a infrastrukturu, již potřebují k přežití. Dále se nesmí používat určitá válečná technika, jako jsou protipěchotní miny a chemické nebo biologické zbraně. Zákony vylučují mučení a genocidu a zároveň přikazují péči o raněné civilisty i vojáky, kteří jsou v takovém případě považováni za válečné zajatce, píše server BBC.

    Závažné přestupky v době probíhající války, mezi které patří například vražda, znásilnění, masové týrání či stíhání určité skupiny lidí, jsou považovány za zločiny proti lidstvu. Čeho všeho se Putin dopustil, nyní prověřují ukrajinské i západní autority. Na pomoc se sbíráním důkazů přispěchala nejen Velká Británie a Spojené státy.

  • 1.Důkazů je víc než dost

    Americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken minulý týden prohlásil, že Rusko „zničilo obytné domy, školy, nemocnice, infrastrukturu, civilní vozidla, nákupní centra a sanitky“, což podle něj dokazuje přímé porušení Ženevské úmluvy. Ukrajina Rusko obvinila z válečného zločinu poté, co zaútočilo na mariupolskou nemocnici a divadlo, ve kterém se skrývali civilisté včetně malých dětí. Před budovou bylo na chodníku napsáno slovo „děti“, což nepřátelské jednotky nijak neodradilo. Rusko bombardování divadla odmítá.

    Dosud bylo nasbíráno velké množství důkazů o úmyslném ostřelování prchajících civilistů. O teroru vypovídají i zničené bytové domy a paneláky, například na obydlené oblasti Charkova vyslali okupanti zákeřné kazetové pumy.

    Podle ukrajinských úřadů Rusko v několika případech použilo termobarické zbraně, které v místě dopadu vytváří rozsáhlé vakuum. Takové zbraně úmluva nezakazuje, jejich užití v blízkosti civilní oblasti ale porušuje mezinárodní zákon.

  • 2.Kdo stíhání povede?

    Jakmile se nasbírá dostatek důkazů o vykonání válečných zločinů či se získá podezření z jejich spáchání, přichází na řadu Mezinárodní trestní tribunál (ICC) a Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), oba se sídlem v nizozemském Haagu. V případě, že by ICJ shledal Rusko vinným, případ by převzala Rada bezpečnosti Organizace spojených národů a začala by proti odsouzené straně jednat v souladu s rozhodnutím dvora. Rusko by ale mohlo případné sankce vetovat.

    20:15
    Dnes

    Obrazem: Pietní stěna v Kyjevě padlých ukrajinských vojáků.

    19:31
    Dnes

    Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj dnes po telefonu hovořil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Informuje o tom server Ukrajinskapravda. 

    Zelenskyj podle serveru pozval maďarského předsedu vlády na mírový summit ve Švýcarsku, který se koná za měsíc. „Zdůraznil jsem zájem Ukrajiny o dobré sousedské vztahy s Maďarskem a také o rozvoj spolupráce v oblasti obchodu, energetiky a logistiky,“ uvedl. Jednali spolu také o integraci Ukrajiny do EU. 

    18:59
    Dnes

    Ruská vojska dnes ostřelovala sportovní hřiště u školy ve východoukrajinském Charkově. Na místě zůstaly čtyři zraněné děti a zraněni byli i tři dospělí, uvedl na platformě Telegram šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov.

    Mezi zraněnými je osmiletá dívka, dva 14letí chlapci, 15letý hoch, jeden dospělý muž a dvě ženy, uvedla podle agentury Ukrinform charkovská prokuratura, jejíž vyšetřovatel je na místě neštěstí. Všechny čtyři děti jsou v nemocnici, dvě jsou ve vážném stavu.

    Poškozena byla také škola a blízké obytné budovy. Syněhubov zveřejnil fotografie zasaženého hřiště se stopami krve, poškozeným povrchem s jámou uprostřed a vytlučenými okny v okolí.

    Zobrazit celý online

    ICC narozdíl od ICJ nestíhá státy, nýbrž jednotlivce. Je ovšem mnohem snazší dostat k soudu odpovědného vojáka než velitele, který příkaz vydal. To, že Rusko pravděpodobně je za co stíhat, potvrdil prokurátor ICC a britský specialista na mezinárodní právo Karim Khan QC.

    Vyšetřovatelé budou brát v potaz všechna nová i minulá obvinění, datovaná až do roku 2013, tedy podaná ještě před anexí Krymu, ke které došlo o rok později. Soudci by v případě, že nasbírané důkazy a obvinění přijmou, vydali na popud obžaloby zatykače na jmenované jednotlivce.

  • 3.Putin versus spravedlnost

    Soud v Haagu i OSN mají jen omezenou moc. Dvůr nemá vlastní policejní jednotky zodpovědné za zatýkání obviněných, osoby tak před soud musí předvést dotyčné státy. Jelikož ale Rusko od roku 2016 není členem dvora, prezident Putin nebude mít žádný důvod jednotlivce předat. Zadrženi by mohli být jedině v případě, že se ocitnou na území jiného státu.

    ICC má pravomoc stíhat mimo jiné i osoby odpovědné za „vedení agresivní války“, v tomto případě tedy za samotný rozkaz k invazi na Ukrajinu. Putin se však ani tak před soudem pravděpodobně nikdy neocitne. Expert na mezinárodní právo z londýnské univerzity prof. Philippe Sands QC upozornil, že ICC nemůže stíhat ruské vedení, jelikož země není členem soudního dvora.

    Ke spravedlnosti může ruského prezidenta dohnat jedině diplomacie a mezinárodní dohoda.

    Video  Putin vyváží ruské lži! Válkou chce zakrýt neschopnost, říká poslanec Žáček.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa