Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Bývalý policista Černý: Češi na Ukrajině číhají na ruské konvoje a pak je ničí!

Autor: VaB - 
2. dubna 2022
17:39

Na Ukrajině už bojuje několik občanů České republiky. Dokazuje to i fotografie válečného novináře, který vyfotil muže z Čech v Irpini nedaleko Kyjeva. A podle bývalého policisty a instruktora střelby Pavla Černého v zemi zmítané válkou bojuje i několik bývalých vojáků a policistů, kteří za sebou mají bohaté zkušenosti.

Válka na Ukrajině vypukla 24. února, a tak netrvalo dlouho, než se na Pražský hrad začalo obracet velké množství dobrovolníků, kteří by chtěli do země, kterou Rusko bombarduje, odjet bojovat. Český občan má ale službu v cizí armádě zakázanou.

Pokud by chtěl do cizího vojska vstoupit, musí mu prezident republiky udělit výjimku. Na Hrad se ale obrátilo do 3. března 300 občanů, bylo by proto náročné posuzovat každého zvlášť. Premiér Petr Fiala se proto s prezidentem Milošem Zemanem dohodl na tom, že občané, kteří odjedou bojovat do cizí země, mohou počítat s beztrestností. „Domluvili jsme se, že můžeme garantovat beztrestnost formou abolice prezidenta s mojí kontrasignací,“ řekl Fiala.

„Přiznám se, že jsem moc nepochopil ujištění pana premiéra, že kdo takto půjde bojovat, nebude trestně stíhán. Nikdy jsem si nevšiml, že by byl premiér členem orgánů činných v trestních řízeních. Možná to mysleli tak, že by prezident takového člověka omilostnil,“ myslí si bezpečností poradce a bývalý voják Andor Šándor.

Chlapi jsou bojovníci

Ukrajinský novinář Ilja Ponomarenko na twitteru dříve sdílel fotografii muže v neprůstřelné věstě, samopalem v ruce a kuklou na hlavě. „Čeští dobrovolníci dnes v Irpinu,“ napsal. V pozadí pak stojí ještě jeden muž.

„Už jsem to několikrát říkal, chlapi jsou od své podstaty bojovníci, někteří si tímto způsobem užívají adrenalinu. A proto se třeba odeberou do konfliktu. Jenže čím více bojují, tím hůř se pak dokážou zařadit do normálního života,“ popisuje Šándor. Podle něj má poté řada lidí problém žít běžný život.

„Myslím si, že ti, kteří tam odjíždějí, nejsou žádní romantičtí snílkové. Takovým lidem je jasný, že odjíždí do války se vším všudy. Musí mít dovednosti a zkušenosti,“ říká Pavel Černý, bývalý policista a instruktor střelby a sebeobrany.

Ničí ruské konvoje

Sám Černý ví o několika lidech, kteří se rozhodli na Ukrajinu odjet a bojovat proti ruské armádě. „Jsou to lidé s vojenskou či policejní důkladnou kariérou. Nejedou tam jako nějací airsofťáci jenom něco vyzkoušet,“ doplňuje Černý.

Podle něj se ale nikdo nesmí pokoušet takovou situaci podcenit. „Češi, kteří odjeli na Ukrajinu bojovat, jsou bývalí vojáci, dokonce i lovci. Vyrazili tam s ohledem na to, že si nemohou vzít svoje osobní zbraně, což by pro ně bylo nejlepší. Ale vzali si s sebou lovecké termovize,“ dodává.

Říká ale, že nestojí o publicitu. „Kvůli utajení nekomunikují ani po telefonech. Pohybují se v okolí ruských jednotek a pak napadají jejich kolony. Díky svým loveckým schopnostem a dovednostem tam působí okupačním vojskům poměrně velké problémy a ztráty,“ poodhalil Černý.

Bojují bez svých zbraní

Na Ukrajinu vyrážejí bez svých zbraní, převézt je na území jiného státu přes země Evropské unie prakticky nejde. „Se zbraněmi cestovat nemůžete. Možnost cestovat s kulometem v míru nikdo nevydá,“ dodává Šándor. Podle Černého by se třeba na hranicích složitě vysvětlovalo, k čemu si člověk veze samopaly.

12:54
Dnes

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s týdeníkem The Economist opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu. Stát by se tak podle něj mohlo v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev o pomoc požádal. O rozhovoru informuje agentura AFP.

„Pokud by Rusové prolomili frontovou linii, pokud by existovala ukrajinská žádost - což dnes není ten případ - měli bychom si legitimně tuto otázku (o pomoci) položit,“ nechal se slyšet Macron, který se podobně vyjádřil už několikrát.

12:24
Dnes

Kreml dnes označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily proti ukrajinským vojákům chemické látky, a porušily tak mezinárodní úmluvu o chemických zbraních. Rusové podle Washingtonu proti ukrajinským silám nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů.

„Rusko bylo a zůstává věrné svým závazkům v rámci mezinárodního práva v této oblasti,“ reagoval dnes na dotaz novinářů mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle ruské agentury Interfax.

11:54
Dnes

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické město na východě Ukrajiny. Napsala to dnes agentura AP, která zveřejnila záběry z dronů, na nichž je vidět takřka vylidněné místo, kde prakticky nelze zahlédnout nepoškozenou budovu. Rusové se pokoušejí útočit na Časiv Jar z několika směrů, napsala dnes ukrajinská agentura Unian s odkazem na aktualizovanou mapu vývoje bojů od portálu DeepState.

Zobrazit celý online

Video  Dojemné setkání: Chlapec (11), který došel sám na slovenské hranice, je znovu se svou rodinou!  - Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa