Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Marie s dcerou (3) utekla z Charkova do Prahy: Zpět se vracet nechce, město je zničené

Autor: VaB - 
29. března 2022
11:00

Marie Ustenková utekla se svou tříletou dcerou Milou před válkou z Ukrajiny, když nedalekou leteckou školu u jejího domova bombardovali Rusové. Její cesta za bezpečím byla složitá, nakonec však našla náhradní domov v České republice, konkrétně nedaleko pražského letiště.

Marie bydlela se svou tříletou dcerou Milou a rodinou v Charkově. Když ale ruská vojska začala bombardovat leteckou školu nedaleko jejího domova, musela začít přemýšlet nad útěkem.

Nikdy ale necestovala a neměla ani pas, pouze svou občanku. Nakonec se dostala na polské hranice, nejprve měla v úmyslu odcestovat do Francie. Z toho ale sešlo a nakonec skončila v německém Berlíně.

Tady maminka se svou dcerou Milou spala dva dny na zemi v nočním klubu, který se změnil v uprchlické centrum. O její cestě se dozvěděla Liza Zinová, sestřenice jejího bývalého muže. Přes zprávy ji přemluvila, aby přicestovala do Prahy.

„Pokusím se začít od nuly. Nechci se vrátit do Charkova, město je úplně zničené,“ vypráví pro The Guardian Marie. Nakonec spolu s dalšími deseti uprchlíky našla bezpečí právě u Zinové. Nyní bydlí v obci nedaleko Prahy, kousek od pražského letiště. 

„Její příběh je strašný, ale není to ten nejhorší, co jsem slyšela,“ dodává Liza. Spousta jiných lidí se na Ukrajinu už vrátit nechce, hlavně proto, že ani tam už nemají kde složit hlavu.  

Video  Ukrajinci bojují už měsíc! Anonymous zveřejnili další cíle. A benzín zlevňuje!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa