Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Černobyl: Dodávky proudu z Běloruska obnoveny, tvrdí Rusové. Agentura to potvrzené nemá

Aktualizováno -
10. března 2022
20:35
Autor: ČTK - 
10. března 2022
18:44

Bělorusko obnovilo dodávky elektrického proudu do ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu, uvedlo dnes podle agentury Reuters ruské ministerstvo energetiky. Kyjev ve čtvrtek oznámil, že odstavená elektrárna má proud jen ze záložních generátorů na dva dny a že elektřina je nutná k chlazení spotřebovaného jaderného paliva. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) nicméně uvedla, že přerušení dodávek elektřiny nepředstavuje kritický bezpečnostní problém. Potvrzeno obnovení dodávky elektřiny do Černobylu však nemá. A čeká brzké jednání o bezpečnosti ukrajinských jaderných elektráren s Moskvou a Kyjevem.  

Podle ukrajinské společnosti Enerhoatom by včasné neobnovení dodávek proudu do elektrárny poblíž běloruských hranic mohlo vést k úniku radiace, protože elektřina je nutná k chlazení 20 000 článků spotřebovaného jaderného paliva uskladněného v areálu elektrárny. Jejich oteplování by mohlo vést k uvolnění radioaktivních látek do životního prostředí, dodal Enerhoatom s tím, že obnovení zásobování elektrickým proudem znemožňují pokračující boje.

Ve čtvrtečním prohlášení MAAE uvedla, že radioaktivní materiál v černobylské elektrárně je přes výpadek proudu nadále bezpečně uložen.

Válka Rusko vs. Ukrajina
14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

Zásobení elektřinou je sice podle agentury zásadním bezpečnostním faktorem, ale v Černobylu je vyhořelé palivo uloženo v dostatečně velkých chladicích nádržích, které i bez elektřiny odvádějí dostatek tepla. „V tomto případě MAAE nevidí kritický dopad na bezpečnost,“ ujistila organizace.

Jaderné elektrárny v Černobylu se zmocnila ruská vojska na začátku invaze, přívod elektrického proudu byl přerušen v důsledku bojů. MAAE ve středu uvedla, že ztratila spojení se systémy, které v JE Černobyl monitorují bezpečnostní situaci. Podobný problém hlásila o den později také ze Záporožské jaderné elektrárny, kterou rovněž obsadily ruské invazní síly.

Šéf MAAE Grossi dnes řekl, že potvrzení o obnově dodávek elektřiny v Černobylu MAAE nemá. Grossi rovněž řekl, že komunikace s černobylskou elektrárnou i se Záporožskou jadernou elektrárnou se zhoršila a situace je podle něj znepokojivá. Mezitím však dnes ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax bez dalších podrobností uvedlo, že souhlasilo s tím, aby ukrajinský opravářský tým mohl k elektrickému vedení kolem černobylské elektrárny.

Video  Válka na Ukrajině: Ruský útok zasáhl jeden z bloků Záporožské elektrárny, začalo v ní hořet!  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa