Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Malý Dima (8) je po bombardování Charkova v bezvědomí: V lebce mu uvízl šrapnel!

Autor: pma - 
10. března 2022
05:00

Dětské neurologické oddělení v nemocnici v ukrajinském Charkově od začátku války přijalo mnoho těžce zraněných dětí. Jedním z nich je i malý Dima Kasjanov (8), který je aktuálně v bezvědomí a zcela odkázán na pomoc lékařů. Po explozi bytu jeho rodiny mu v hlavě zůstal šrapnel, který musí doktoři během složité operace vyndat.

Ukrajinským městem Charkov otřáslo od začátku války nespočet výbuchů. Ty si často vyžádají oběti na životech nebo mnoho zraněných. Těmi mohou být i ti nejmenší. Jedním z nich je teprve osmiletý Dima Kasjanov, který je hospitalizován na oddělení dětské neurochirurgie v Charkově. Byt jeho rodiny zasáhla v prvních dnech ruské invaze na Ukrajinu mohutná exploze. Jeho matka se těžce zranila a s poškozenou páteří a zlomenými žebry skončila na tamním oddělení JIP.

Šrapnel pronikl čelistí až do krku

Ještě hůře na tom ale je její syn Dima. Na videu, které zveřejnila agentura Reuters, je patrné, jak vážné zranění chlapec prodělal. Chlapcův otec na kameru ukazuje rentgenové snímky chlapcovy hlavy. „Šrapnel mu pronikl čelistí a uvízl v krku, v horní části páteře. Bylo to včera. Je to šílené, je mu teprve osm,“svěřil se nešťastný otec Sergej Kasjanov.

Video  Dima Kasjanov (8) skončil se šrapnelem v hlavě poté, co Rusové ostřelovali jeho domov  - Reuters
Video se připravuje ...

Alexandr Dikhnovskij, jeden z tamních lékařů, který centrum dětské neurologie vede, sdělil, že chlapec není jediným dětským pacientem, který má takto závažné zranění. „Včera nám tu zemřela holčička, kterou jsme přijali během prvního dne invaze. Těžce zraněných dětí jsme tu v důsledky války měli několik," řekl doktor.

Operace bude technicky náročná

Malého Dimu, který je teď v bezvědomí a napojený na nitrožilní kapačku s hadičkou vycházející z úst, čeká složitý zákrok. „Bude to z technického hlediska velmi komplikovaná operace a nyní Dimu stabilizujeme, aby to jeho tělo zvládlo,“ přiblížil průběh chlapcovy léčby doktor.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa