Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaká je pravda za „Duchem Kyjeva“? Elitní pilot z legend měl sestřelit deset ruských letounů

Autor: tsv - 
6. března 2022
19:50

Mezi ukrajinskými civilisty a vojáky se v posledních dnech rozšířila legenda o takzvaném „Duchu Kyjeva“, expertním pilotovi, který má údajně strážit Kyjev před ruskými válečnými letouny. V době krize a strachu si lidé předávají příběhy o odvážném ochranáři hlavního města, který měl hned v prvních třech dnech válečného konfliktu sestřelit deset nepřátelských letadel typu MiG-29. Pilot ve skutečnosti nejspíš neexistuje, ale i tak Ukrajincům přidal na morálce.

Kyjevský Duch se stal hrdinou nejen běžných lidí, příběhy o jeho odvážných činech šíří uživatelé sociálních sítí i členové ukrajinské vlády. Zda ale opravdu existuje, potvrzeno nebylo, upozornil server Mirror. Pokud by ovšem byly fámy a legendy založené na pravdě, jednalo by se o nejúspěšnějšího a nejschopnějšího pilota 21. století.

Letec měl podle příběhů během prvních tří dnů ruské invaze sestřelit deset válečných letounů, což se zatím nikomu nepodařilo od dob druhé světové války. Pravděpodobnost toho, že kyjevský hrdina opravdu existuje, je nízká, to ale nezabraňuje ani ukrajinské vládě legendy dál rozšiřovat. Duch se stal dalším motivačním prvkem místních vojáků, kterým se navzdory původním očekávání Západu stále daří vzdorovat ruským armádním jednotkám.

„Lidé ho nazývají Duchem Kyjeva. A právem. Toto eso Ozbrojené ukrajinské síly (UAF) dominuje obloze nad naším městem a státem a už nyní se stalo noční můrou pro ruské útočné letouny,“ zveřejnil na twitteru oficiální profil Ukrajiny spolu s videem, ve kterém Ducha představuje.

Koule z mosazi a ruská letadla k snídani

Zvěsti o hrdinském pilotovi začaly kolovat již minulý čtvrtek poté, co během prvních 30 hodin od vniknutí Rusů na území Ukrajiny údajně zničil šest letounů. „V prvních 30 hodinách ruské invaze v únoru 2022 sestřelil šest ruských vojenských letadel - do soboty 26. února už deset letadel okupantů,“ píše se ve zveřejněném videu.

„Abyste se stali pilotským esem, musíte sestřelit pět letounů. Duch Kyjeva sestřelil dvojnásobek. A ačkoli stále není známo, kdo ukrajinský MiG-29 pilotuje a zda je dotyčný zodpovědný za sestřelení deseti ruských letadel, Ukrajinci jsou vděční tomuto hrdinovi s koulemi z mosazi, který si dává ruské letouny k snídani.“

Ukázalo se, že některé záznamy, které mají podle legend letadlo kyjevského Ducha zachytávat, jsou ve skutečnosti záběry z videohry Digital Combat Simulator z roku 2008. Video má dosud více než pět milionů zhlédnutí.

„Vertikální video šířené online neukazuje ukrajinský útočný letoun, jak sestřeluje ruské letadlo, nýbrž pochází z videohry DCS,“ uvedli na pravou míru novináři z agentury Reuters zodpovědní za prověřování faktických tvrzení. Duch Kyjeva ale i tak nadále dodává sílu a motivaci ukrajinskému lidu, vojákům, příslušníkům vlády i bezbranným civilistům.

Válka Rusko vs. Ukrajina
22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa