Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Ukrajinští uprchlíci nemusí v Praze platit poplatek z pobytu. Radnice jim ho odpustí

Autor: ČTK - 
10. března 2022
15:40

Pražské radnice dočasně odpouštějí ukrajinským uprchlíkům poplatek z pobytu, pokud se ubytují v některém z komerčních ubytovacích zařízení. Lidem stačí prokázat se ukrajinským pasem. Vyplývá to z ankety ČTK mezi radnicemi. Poplatek z pobytu v hotelech jim již do konce března odpustil také magistrát.

Poplatek z pobytu standardně hradí každý, kdo se v Praze za peníze krátkodobě ubytuje. V Praze platí od začátku roku nová sazba 50 Kč na osobu a noc, do té doby to bylo 21 Kč. Na odpuštění poplatku se město dohodlo s Asociací hotelů a restaurací ČR.

Poplatek již zrušila první městská část. „Praha 1 poplatek odpustila, a to zatím do 30. dubna,“ sdělil mluvčí radnice Petr Bidlo. Prominutí platí od 25. března do 30. dubna rovněž na území Prahy 2. „V případě potřeby bude rozhodné období prodlouženo,“ uvedla mluvčí Andrea Zoulová.

K odpuštění se již připojily také další radnice, mezi nimi například Praha 6, 7, 10 nebo radnice Prahy 14, která poplatek odpustí pro období od 25. února do 30. června. Přidat se plánuje také čtvrtá městská část. „Rozhodnutí o tom musí formálně učinit rada. Materiál se připravuje, takže to (odpuštění poplatku) bude,“ sdělil mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

O kolik peněz radnice při odpuštění poplatků přijdou, není jasné. Záležet bude mimo jiné na délce zavedeného opatření a rovněž na počtu uprchlíků, kteří najdou střechu nad hlavou v komerčních ubytovacích zařízeních. Řada Ukrajinců se totiž ubytovává u svých příbuzných, kteří již v Praze žijí.

Poplatek z pobytu dočasně pro Ukrajince zrušilo také hlavní město, a to v hotelech, u kterých vykonává správu magistrát. Zrušení poplatku platí zatím do konce března. Magistrát i radnice mohou poplatek z pobytu odpustit během mimořádných situací, mezi které nynější situace patří. Poplatek hradí každý, kdo se v Praze za peníze krátkodobě ubytuje.

Magistrát provozuje asistenční centrum pro uprchlíky v Kongresovém centru Praha (KCP), kam se v minulém týdnu přestěhovalo z ústřední budovy Městské knihovny na Mariánském náměstí, které kapacitně nedostačovalo. Pražské asistenční centrum pro pomoc uprchlíkům zatím odbavilo od začátku války 21.219 lidí. Na Florenci a hlavním nádraží pak fungují informační stánky. Uprchlíci mohou také zdarma využívat MHD nebo parkovat na záchytném parkovišti P+R Černý Most II.

Video se připravuje ...
Další videa