Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Skartace tajných zpráv o Vrběticích byla v pořádku: Bezpečnostní úřad nenašel na Hradě chyby

Autor: ČTK - 
10. března 2022
11:31

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) při své únorové kontrole neshledal nedostatky v tom, jak Kancelář prezidenta republiky (KPR) nakládala s tajnou zprávou o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. Pražský hrad to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Hrad dříve informoval, že tajný dokument skartoval. Sněmovní bezpečnostní výbor kvůli tomu doporučil kontrolu NBÚ a ministerstva vnitra na Hradě. Vyjádření úřadu ČTK shání.

NBÚ podle Hradu v protokolu k únorové kontrole popisuje i skartace utajovaných dokumentů z přelomu loňského listopadu a prosince. „NBÚ k ní nekonstatoval zjištěné nedostatky. Tolik medializovaný utajovaný dokument není uveden v rámci zjištěných nedostatků,“ doplnila prezidentská kancelář. Proti protokolu nebude podávat námitky a zapracuje všechna doporučení úřadu do vnitřních směrnic a praxe ochrany utajovaných informací.

Kontroly proběhly v únoru

Kontroloři NBÚ na Hradě od 21. do 23. února prověřovali, jak KPR dodržuje právní předpisy v oblasti ochrany utajovaných informací. „KPR obdržela od NBÚ protokol o výsledku kontroly, který obsahuje 76 listů a 16 příloh celkově o 30 listech,“ uvedla dnes prezidentská kancelář.

Kontroly NBÚ a ministerstva vnitra na Hradě doporučil začátkem února sněmovní bezpečnostní výbor. V souvislosti se skartováním tajné zprávy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích měly podle výboru úřady prověřit dodržování požadavků na ochranu utajovaných informací na Hradě.

Skartováním KPR neporušuje předpisy

Na skartování tajné informace na Hradě upozornily Radiožurnál a server Respekt.cz. Policisté podle nich na informaci o skartování materiálu narazili, když na Hradě zjišťovali, zda se s tajnou zprávou o Vrběticích neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. KPR později potvrdila, že dokument skartovala. Odmítá ale, že by tím porušila předpisy.

Kontroloři vnitra z podnětu Národního archivu od poloviny února posuzovali dodržování zákona o archivnictví v KPR. Kvůli případu vyznamenání předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského se zabývali i agendou propůjčování státních vyznamenání. Hrad původně v říjnu 2020 informoval, že Rychetský dostane Řád Tomáše Garrigua Masaryka, později však od rozhodnutí ustoupil. Dokument pak Hrad nechtěl podle serveru iROZHLAS.cz poskytnout, naposledy s vysvětlením, že již neexistuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joze ( 11. března 2022 07:49 )

To myslíš Topolánka?, ten přísahal jako vojenský učeń

bizon_pepa ( 11. března 2022 07:36 )

Jj, takže zase nic. Oni to jsou fakt čučkaři.

Uživatel_5347357 ( 10. března 2022 22:12 )

Tak jsem tak trochu z nudy dokoukal další epizodu seriálu "ZOO", ve kterém Ing. Brázda co by zástupce ředitelky na ni upletl další habaďuru s cílem ji zneškodnit. Brázda jako by z oka vypdnul panu senátorovi Fišerovi, který místo proti ředitelce ZOO vymýšlí stále nové habaďury na prezidenta. Zatím nevím, jak v seriálu dopadne Ing. Brázda, ale obávám se, že ne zrovna nejlépe. Fišere, zkus vypátrat u Primy, jak to s tím Brázdou dopadne, mohlo by to být pro tebe poučné!!!!

snehulak ( 10. března 2022 19:17 )

A taková se kolem toho vedla propaganda proti Zemanovi! No co čučkaři, však vy si vymyslíte něco dalšího co vám na půl roku vydrží.

LuCo ( 10. března 2022 18:45 )

Takže čučkaři opět bez bodu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa