Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf sekce na ministerstvu obrany přišel o prověrku. Podobný případ už vojáci řešili

Autor: ČTK - 
12. ledna 2022
18:29

Ředitel sekce logistiky ministerstva obrany generálmajor Štefan Muránský přišel o bezpečnostní prověrku. ČTK to ve středu potvrdila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková i Muránský. S rozhodnutím Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nesouhlasí a podá proti němu rozklad. Na záležitost upozornil server Novinky.cz. Podle serveru tak pravděpodobně nebude moct nyní armádní logistice velet. Úřad mu ale může prověrku vrátit.

Potvrzujeme, že generálmajoru Muránskému byla zrušena platnost osvědčení fyzické osoby,“ uvedla Dvořáková. Dodala, že do ukončení správního řízení nemůže věc více komentovat.

Muránský ČTK řekl, že s rozhodnutím úřadu nesouhlasí a ve správním řízení podá rozklad, který nyní připravuje.

Muránský (62 let) se armádní logistice věnuje od 80. let minulého století. Sekci logistiky vede od ledna 2020. Má za sebou tři zahraniční mise v Afghánistánu, Iráku a na Balkáně, působil také ve strukturách v NATO.

Úřad už jednou musel prověrku vracet

Bezpečnostní prověrku uděluje v rámci bezpečnostního řízení Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), a to na stupeň důvěrné, tajné a přísně tajné. Pokud úřad rozhodne o zrušení platnosti osvědčení, může dotyčný proti verdiktu podat rozklad, který ale nemá odkladný účinek, uvádí web úřadu.

Server Novinky.cz upozornil na to, že podobný případ již v minulosti vojáci řešili, příslušný plukovník po vysvětlení situace získal prověrku zpět.

O prověrku přišel také někdejší náčelník vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc. NBÚ mu ji odebral na konci roku 2015. Pilc na jaře následujícího roku na funkci náčelníka vojenské kanceláře Hradu rezignoval a odešel do civilu. Rozhodnutí ale napadl u soudu, který mu dal za pravdu a případ vrátil NBÚ. V roce 2020 mu úřad prověrku vrátil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa