Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajina zlikvidovala bandu Putinových hrdlořezů. Čečenci chtěli zabít Zelenského

Autor: ČTK - 
1. března 2022
21:44

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov dnes řekl, že ukrajinské bezpečnostní složky zlikvidovaly elitní bojovníky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, kteří plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom ukrajinská agentura Unian, podle níž Danilov tvrdí, že Kyjev dostal informace o této skupině od ruské tajné služby FSB.

Jednotka Kadyrovových mužů se podle Danilova rozdělila na dvě skupiny. „Sledovali jsme je. Jedna skupina byla dopadena v Hostomelu. Druhá skupina je nyní, řeknu to tak, na mušce,“ uvedl Danilov, který zastává funkci tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO). „Informace jsme získali od zástupců FSB, kteří nyní nemají chuť účastnit se této krvavé války. A díky tomu mohu říci, že tato kadyrovovská elitní skupina, která se sem vydala speciálně s cílem odstranit našeho prezidenta, byla zničena,“ dodal.

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

Britský list The Times už dříve napsal, že také žoldnéři z ruské Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny řízené jedním z nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina mají za úkol v Kyjevě najít a zabít prezidenta Zelenského. Slíbenou za to údajně mají vysokou odměnu.

Zelenskyj minulý týden odmítl opustit ukrajinskou metropoli a slíbil, že zůstane v čele země navzdory vážnému osobnímu riziku. „Podle informací, které máme, mě nepřítel označil za cíl číslo jedna a mou rodinu za cíl číslo dvě,“ řekl prezident v pátečním projevu Ukrajincům. „Chtějí Ukrajinu politicky zničit tím, že zničí hlavu státu,“ dodal.

Vůdce autonomní republiky na severním Kavkaze a Putinův spojenec Kadyrov dnes připustil, že mezi ruskými vojáky, kteří přišli o život při invazi na Ukrajinu, jsou dva Čečenci. Dalších šest mužů utrpělo zranění. Moskva počty padlých vojáků neuvádí. V neděli poprvé přiznala, že při bojích na Ukrajině utrpěla ruská armáda ztráty, konkrétní údaje však nenabídla. Kyjev tvrdí, že Rusko přišlo o téměř 6000 vojáků. Tato čísla nezle ověřit z nezávislých zdrojů.

Video  Nejhorší výbuchy války: Jak to vypadá v Charkově 1.3  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa