Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Vítači uprchlíků“ čelí výhrůžkám. A šijí do policie za zacházení s migranty

Autor: simao - 
27. ledna 2017
06:27

Česko uprchlíky dvakrát neoplývá, zato dohadů kolem nich je nadále bohatě. Ovšem nejen kvůli islamofobním rétorům. Do sporu se nyní dostala Organizace pro pomoc uprchlíků s cizineckou policií. OPU pod vedením ředitele a „hrdého sluníčkáře“ Martina Rozumka tvrdí, že cizinecká policie na pražském letišti brání lidem ve vstupu do azylového řízení. Mluvčí policie to odmítá. Vedle toho však čelí Rozumkova organizace i výhrůžkám.

Organizace pro pomoc uprchlíkům je neziskovka, která si klade za cíl pomáhat uprchlíkům i ostatním cizincům na území Česka. Nejde přitom o nějakou „rychlokvašku“ vygenerovanou uprchlickou krizí, která zasáhla Evropu. Vznikla již v roce 1991.

Jejím ředitelem je právník Martin Rozumek. „Hrdý sluníčkář“, který v rozhovoru pro Blesk.cz prozradil, že i když se na čas situace kolem OPU uklidnila, její pracovníci nadále čelí výhrůžkám. 

Bohužel přibývá útoků na cizince i na naši organizaci. Zahájili jsme teď některé nové projekty, které se týkají třeba vzdělávání na školách, a to se spoustě ‚vlastenců‘ nelíbí, takže těch útoků opět přibývá. Už se nám zdálo, že je to lepší, ale zase je to stejné,“ uvedl Rozumek na sklonku loňského roku a ani v tom novém se prý situace nezlepšila. 

„Česko a další země vyhazují lidi ze dveří“

Ani Rozumkova organizace však nepodává pomocnou ruku zcela nekriticky. S kritikou se ozvala tento týden, když zveřejnila analýzu „Vyhození ze dveří: Odepření přístupu k azylovému řízení ve východních členských státech EU“. Na analýze spolupracovaly organizace z Česka, Maďarska, Polska či Bulharska, a jak název vypovídá, týká se lidí, kteří dle dokumentu nejsou v Evropě vítaní. I když by na to dle neziskovek měli mít právo.

Závěry analýzy však rozpoutaly přestřelku mezi OPU a policií. „Česká cizinecká policie na letišti brání lidem ve vstupu do azylového řízení,“ tvrdí totiž Martin Rozumek. Policisté se prý prostřednictvím institutu tzv. odepření vstupu snaží vracet na pražském letišti migranty zpátky do letadla a poté do země, odkud přiletěli. Aby nemohli požádat o mezinárodní ochranu.

Těchto případů je podle Rozumka na tři stovky, z nichž ne všichni jsou uprchlíci, ale většina ano. Se žadateli o azyl prý navíc není dobře zacházeno. „Mnohdy se stává, že nucení migranti se stávají oběťmi násilného vyhazování a mají problém s pochopením jejich osudu v Evropě,“ uvádí organizace.

„Uprchlík, oběť předchozího mučení ze Srí Lanky, řekl svým návštěvníkům ve vazbě v Praze: ‚Já jsem se nikdy nedopustil žádného trestného činu‘. Poté, co mu byla odepřena možnost požádat o mezinárodní ochranu na letišti v Praze,“ tvrdí OPU. A Rozumek dodává, že žadateli o azyl ze Srí Lanky byl jako tlumočník určen člověk hlásící se ke skupině Islám v ČR nechceme.

Podle Rozumka jde policistům a úředníkům o to, aby se Česko stalo zemí, která pro uprchlíky nebude atraktivní. „Je to snaha za každou cenu nevpustit uprchlíka na naše území, vytvořit obrázek o České republice jako nepřátelské zemi. To si samozřejmě uprchlíci řeknou a potom se jí vyhnou,“ řekl Rozumek Českému rozhlasu.

Cizinecká policie: Lživé informace a nesmysly

Proti tvrzení OPU a jejího ředitele Martina Rozumka se však ohradila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. „Je naprostý nesmysl, že by cizinecká policie jakkoliv ztěžovala nebo dokonce mařila snahu cizinců požádat v České republice o azyl. Pan Rozumek stále upozorňuje na případy, ve kterých cizinci prokazatelně o azyl žádat vůbec nechtěli, nesplňovali náležitosti pro vstup a pobyt na území, a proto jim byl odepřen,“ uvedla v prohlášení na policejním webu. 

Informace OPU označila za lživé. „Slova a aktivity pana Rozumka považujeme za urputnou snahu OPU dostat cizince do azylového systému, aniž by o to cizinec sám stál,“ vrací úder cizinecká policie. 

„Odepření vstupu je zákonným prostředkem k tomu, aby cizinec, který nesplňuje podmínky pro vstup a pobyt na našem území, na něj nebyl vpuštěn. Policie za uplynulý rok odepřela vstup 369 osobám, které se při hraniční kontrole prokázaly padělaným cestovním dokladem anebo nedisponovaly vízem ani jiným pobytovým oprávněním. Zároveň nepožádaly o mezinárodní ochranu,“ ohradila se mluvčí.

Nejčastěji prý jde o občany Ázerbájdžánu, Iráku, Ruska a Gruzie. V případě lidí ze zmiňované Srí Lanky šlo pak prý o pět cizinců, kteří neměli žádný doklad. Rendlová odmítá také informace ze zprávy OPU, že policie vrací měsíčně 30 až 40 cizinců do zemí, kde jsou porušována lidská práva.

Je zcela prokazatelné, že tito cizinci o azyl v ČR nestojí a záměrně nežádají, neboť vědí, že se takovým krokem vyřadí z možnosti o něj požádat později v jiné, pro ně atraktivnější zemi. Raději se vrátí zpět do vlasti a pokusí se překročit státní hranice jinde,“ dodala Rendlová.