Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Oblíbený mazlíček může skrývat nebezpečnou bakterii: Nakazily se desítky lidí, i děti

Autor: Markéta Mikešová - 
24. ledna 2022
05:45

Češi jsou velkými chovateli zvířat, vedle psů a koček mezi jejich časté záliby patří teraristika. V rámci ní se lidé obvykle uchylují k chovu agam, na poměry plazů jsou společenské a nenáročné. Zdravotníci ale upozorňují, že tyto populární ještěrky mohou přenášet salmonelu, ohnisko nákazy spojované s nimi aktuálně řeší USA. Nakazilo se už 44 osob ve 25 státech. Jak se nákaze vyhnout, pokud doma agamu mám?

Na nákazu salmonelou upozornilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), ze 44 infikovaných lidí skončilo 15 z nich nemocnici. Bakterie způsobuje průjem a horečku, většina osob se obvykle zvládne vyléčit bez problémů. Salmonela ale může představovat riziko pro malé děti, nebo starší a nemocné lidi, proto ji není dobré podceňovat – jsou známy případy i úmrtí po nákaze.

Kmen salmonely, který CDC identifikovalo v souvislosti se současným ohniskem u agam, je Salmonella Uganda. Všechny případy jsou registrovány od prosince loňského roku a zahrnují osoby všech věkových kategorií. Je mezi nimi i osm děti mladších 5 let.

Úřad podotýká, že skutečné číslo, kolik lidí bylo zasaženo, je zřejmě vyšší než 44, jen se většina lidí vyléčila bez pomoci lékaře. Také trvá až čtyři týdny, než zdravotníci dokážou potvrdit, jestli je nákaza součástí konkrétního ohniska.

Zapomeňte na pusinkování

Že agama bakterii přenáší, podle jejího chování nepoznáte. U plazů se salmonela vyskytuje v jejich střevech, nejčastější forma přenosu je tak skrze jejich výkaly. Samotné sahání na agamu rizikové není, jen pokud by byla od výkalů.

Nicméně CDC doporučuje, ať si chovatelé po každém kontaktu pečlivě umyjí ruce a pokud je plaz volně pouštěn po domě, tak poté umýt a dezinfikovat všechno, s čím přišel do kontaktu. Lidé by rovněž podle úřadu neměli agamy „pusinkovat, mazlit se s nimi a nepít a nejíst před nimi“, vyloučené je také jejich koupání v kuchyňských dřezech.

Zároveň zdravotníci podotýkají, že agamy kvůli riziku salmonely nejsou vhodným mazlíčkem pro nejmenší děti, osoby s oslabenou imunitou a seniory.

Video  Dalších osm psů pocházejících z domu hrůzy zachráněno. Blesk tlapkám pomohl starosta, našel je zavřené v chatě v kempu  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi