Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na horách čekají nával, ale i komplikace: Kvůli opatřením je zavřená část lyžařských škol

  • Autor: ČTK,tsv - 
    12. 12. 2021
    09:10

    Česká lyžařská střediska počítají s návštěvností srovnatelnou s rokem 2019, velký zájem je i o školy lyžování. Některé skiareály se ale své školy a školky rozhodly tentokrat neotevírat kvůli komplikacím spojeným s proticovidovými vládními opatřeními.

  • 1.Jihočeský kraj

    Provozovatelé jihočeských zimních středisek evidují po roce vysoký zájem středních a základních škol o lyžařské kurzy. Letos na jaře se žádné takové akce kvůli koronaviru nesměly konat. V nynějším školním roce musejí účastníci všech kurzů nově splňovat protiepidemická opatření.

    „Zájem je skutečně vysoký. Je vidět, že školy v minulém roce nikam nemohly, tak se nyní asi o to víc těší. Často se ale ptají, jestli je u nás někde v blízkosti místo na testy na covid,“ řekla ČTK Olga Kneiflová za Skiareál Lipno, který je v provozu už týden.

    Žáci od 12 let se musejí prokázat očkováním, potvrzení o prodělání nemocí nebo negativním PCR testem, který má však platnost jen 72 hodin. „A nejbližší místo, kde se mohou lidé testovat, je v Českém Krumlově,“ řekla Kneiflová.

    Provozovatelé Skiareálu Zadov věří, že se najde model, který bude splňovat kritéria pro všechny účastníky lyžařských kurzů. ČTK to řekl Petr Vondraš ze zadovského střediska, kde v pátek zahájili provoz. „Zájem je opravdu vysoký. Proto věřím, že existuje nějaké řešení, které umožní, aby mohli na lyže všichni žáci,“ uvedl.

    Podle náměstka jihočeského hejtmana pro školství Pavla Klímu (TOP 09) nově vznikající vláda hledá způsob, jak současné podmínky upravit. Klíma, jenž je nově poslancem, ČTK řekl, že o tom hovořil s budoucím ministrem školstvím Petrem Gazdíkem (STAN). „Jde nám o to, aby PCR test v případě lyžařských kurzů platil delší dobu než tři dny. Mělo by to i logiku z hlediska možného šíření epidemie. Na lyžařských kurzech vzniká uzavřená skupina, která má méně kontaktů než při běžné výuce, kdy se žáci mimo školu ještě setkávají s rodiči, kamarády a příbuznými,“ uvedl Klíma.

    Dodal, že by nemělo smysl, aby se lyžařské kurzy kvůli epidemickým kritériím rušily nebo omezovaly. „Musíme si uvědomit, že koronavirus tu ještě nějakou dobu bude, a tak je třeba, abychom s ním uměli žít. Proto bych považoval za rozumné upravit pro lyžařské kurzy podmínky tak, aby se daly případně použít i třeba za rok,“ řekl Klíma.

    Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna | ČTK / Vostárek Josef

  • 2.Zlínský kraj

    Zájem o školní kurzy se v lyžařských střediscích ve Zlínském kraji před zahájením sezony různí. Zatímco například areál Troják v Hostýnských vrších zaznamenává ve srovnání s obdobím před pandemií koronaviru nárůst zhruba o pětinu, středisko Rališka ve Vsetínských vrších naopak očekává pokles až o polovinu, zjistila ČTK. Organizací lyžařských kurzů ovlivňují protiepidemická opatření, děti starší 12 let se při koupi skipasu musejí prokazovat očkováním, dokladem o proděláním covidu-19 nebo PCR testem.

    O lyžování ve středisku Troják u Rajnochovic na Kroměřížsku má podle provozovatele Jakuba Juračky zájem asi o 20 procent škol více, než v letech před pandemií. „Je to tím, že někde zkrachovaly penziony a další ubytovací zařízení. Kurzy dojíždějící z okolních měst to k nám také mají nejblíž. Hodně nám pomáhá i doporučení škol, které k nám jezdí delší dobu. Ale nejlepší reklamou je mít sníh, i ve špatné zimy jsme jej vždycky vyrobili. Školy mají jistotu, že kurz nezruší kvůli nedostatku sněhu,“ řekl Juračka.

    Za důležitou považuje aktivní komunikaci se školami, zvlášť v době, kdy jsou někteří školáci kvůli koronaviru v izolaci a karanténě, jiné zase nechtějí jejich rodiče nechat očkovat. „Škole musíte poradit, aby sloučila dvě třídy, poptala vyšší ročník a tak dále. Musíte jim dávat návod. Snažím se s nimi intenzivně komunikovat. Školám se nevyplatí, aby měly v autobuse deset dětí a pro nás je cíl, aby kopec byl plný. Takže zájem je společný,“ uvedl Juračka.

    Školy mají zájem i o lyžařské kurzy ve Ski centru Kohútka v Javorníkách. „Rezervace máme plné, ale školy kvůli omezením snižují počty dětí. Takže třeba teď z jednoho kurzu objednaného pro 80 dětí nám jich přijede 30 až 40. Zájem o kurzy je, děti ale musejí být očkované, a tím pádem je průšvih. Dětí tedy bude méně, o kolik, to nyní nedokážeme říct,“ uvedl za středisko fungující u Nového Hrozenkova na Vsetínsku Miroslav Maczko. Kurzy si podle něj objednávají především školy z regionu.

    Areál Rališka v Horní Bečvě na Vsetínsku eviduje nižší poptávku o školní kurzy, než na jakou byli jeho pracovníci zvyklí. „Školy nemají jistotu, jak to bude, jestli vůbec budou moct přijet, když třeba před nástupem na kurzy zjistí, že některý z žáků je pozitivní. Zvažují také, jak naložit s žáky, kteří nejsou očkovaní. Úbytek může být až o 50 procent,“ řekl ČTK provozovatel Josef Vaníček. Školy podle něj jezdí na Rališku z regionu, ale i z Ostravska, Karvinska nebo jižní Moravy.

    Podle opatření přijatých proti šíření koronaviru v ČR se musí každý s výjimkou dětí do 12 let při koupi skipasu prokázat dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělání covidu-19 v uplynulých 180 dnech. Děti od 12 do 18 let mohou použít ještě negativní PCR test ne starší 72 hodin. Zvláštní úlevou pro školy je podle ministerstva školství jen to, že žáci jedné školy a jejich dozor nemusí dodržovat rozestupy 1,5 metru ve frontě na vlek nebo lanovku, které pro ostatní lyžaře platí.

    Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna | ČTK / Vostárek Josef

  • 3.Karlovarský kraj

    V Karlovarském kraji již zahájila lyžařskou sezonu téměř všechna výše položená zimní střediska. Jako první spustily vleky skiareály na Klínovci a Novako na Božím Daru. Tento víkend otevřel sjezdovky také Plešivec, Skipot v Potůčkách nebo Skiareál Boží Dar. Zájem o první lyžování letošní sezony je velký, lidé v areálech hojně poptávají také lyžařskou školu nebo půjčovnu vybavení, zjistila ČTK.

    Minulou sobotu zahájil zimní sezonu menší areál Novako na Božím Daru. Podle provozovatelky Pavlíny Novákové byl první víkend lyžování téměř rekordní. Přijíždějí hlavně rodiny s malými dětmi a začátečníci. S kontrolou protiepidemických opatření nejsou problémy. Kvůli rostoucím nákladům provozovatelé mírně zdražili cenu skipasů.

    Zájem v rodinném areálu je také o lyžařskou školu. K dispozici tam mají zatím deset instruktorů, v hlavní sezoně jich areál nabízí až 40. V současné době je o školu pro lyžaře srovnatelný zájem jako v období před epidemií. Velkou poptávku provozovatelka zaznamenala také v půjčovně lyžařského vybavení. Minulý víkend tam začali půjčovat lyže, zájemci si je už nyní musí objednat dopředu.

    „Běžky začínáme půjčovat tento víkend, lidé ale už volali dopředu, takže očekáváme velký zájem, stejně jako loni,“ řekla Nováková. Loni kvůli vládním restrikcím, které neumožnily spustit téměř celou sezonu lanovky a vleky, lidé hojně chodili na běžky. Areál tehdy zaznamenal enormní zájem o běžkařské vybavení.

    Minulou sobotu spustil první lanovku a sjezdovku také největší areál v Krušných horách, Klínovec. Areál spustil sněžná děla poprvé před dvěma týdny. Vlekařům se minulý víkend podařilo zprovoznit zatím jediný vlek a přilehlou modrou sjezdovku Dámská. Od pátku spustili další lanovku, a to Cinestar Express, a sjezdovky Pařezovku a Přemostěnou.

    O první víkendové lyžování byl na Klínovci velký zájem. Denně přijížděly stovky lyžařů. Zájem byl také o lyžařskou školu i půjčovnu vybavení. Lyžuje se zatím za snížené ceny. Jeden den pro dospělého stojí 590 korun, pro dítě 350 korun. Skiareál je v provozu denně.

    Na zahájení lyžařské sezony se teprve připravuje skiareál na Bublavě. Provozovatelé tam aktuálně zasněžují a připravují červenou sjezdovku. Podle webu areálu se zahájení zimní sezony předpokládá v pátek 17. prosince. Na otevření se připravují i níže položené skiareály v Mariánských Lázních nebo v Aši.

    Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna | ČTK / Vostárek Josef

  • 4.Plzeňský kraj

    Lyžařské areály v Plzeňském kraji věří, že pokud bude sníh, přijedou si lidé zasportovat a neodradí je protiepidemická omezení. Zimní střediska a obce opět očekávají vysokou návštěvnost běžeckých tras, srovnatelnou s loňskem, kdy byly sjezdovky otevřené jenom pár dní. Na běžeckých trasách lidé nepotřebují žádná potvrzení, řekl ČTK starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD). Areály po špatné loňské sezoně investovaly do novinek minimálně.

    „Na běžeckých stopách očekávám stejně rekordní rok jako loni, protože teď jsou pravidla nastavena tak, že lyžovat na sjezdovce může jen ten, kdo je očkovaný nebo prodělal covid. Areály teď řeší, co s dětmi od 12 do 18 let, které z většiny očkované nejsou,“ uvedl Smola. Pro řadu železnorudských svahů jsou rodiny nejčastějšími klienty. Zájemci se ptají se na možné zimní aktivity. „Řada z nich zvolí běžecké trasy, kde nepotřebují žádné potvrzení,“ řekl.

    Ve Ski&Bike Špičák, největším zimním areálu v Plzeňském kraji, se musí dospělí prokázat certifikátem o očkování nebo prodělané nemoci covid-19, což neplatí pro děti do 12 let. Organizované skupiny osob ve věku 12 až 18 let, jako jsou školní lyžařské kurzy nebo sportovní oddíly, mohou předložit také platný PCR test účastníků. Špičák po čerstvém rozhodnutí vlády vydá skipasy také jednotlivcům od 12 do 18 let s PCR testem ne starším 72 hodin. Zaměstnanci areálu budou namátkově certifikáty kontrolovat i hlídat rozestupy při nástupu na lanovku a ochranu úst a nosu při jízdě lanovkou.

    Na Špičáku, který byl loni v provozu šest dnů, se do 17. prosince lyžuje za ceny vedlejší sezony. „Zahájili jsme prodej šestidenních lyžařských kurzů, které startují od ledna. Prodávají se. Zájem budeme schopni vyhodnotit na přelomu roku,“ uvedl mediální zástupce Karel Samec. Od pátku funguje lyžařská škola s možností výuky jednotlivců nebo rodin.

    Zájem běžkařů je podle Smoly patrný už nyní. „Minulou neděli jsme poprvé protáhli stopy, což jsme nikde nezveřejňovali, a velké parkoviště na Gerlově Huti bylo úplně plné. Je jasně vidět, že zájem o běžky bude,“ uvedl. Stopy, zatím jen v okolí Gerlovy Hutě a v nejvyšších polohách nad 1000 metrů, už město upravuje pravidelně.

    V Železné Rudě týden funguje také malý vlek v nedalekém areálu Samoty. V pátek zahájily provoz večerním lyžováním areály nad Nad Nádražím - Belveder a Weissova louka, které jsou otevřené i přes víkend.

    Špičák s 8,5 kilometru sjezdovek investoval před zimou přes tři miliony korun. Koupil čtyřkolku a malý bagr pro úpravu sjezdovek. Soustředil se hlavně na údržbu lanovky, vleků, roleb a zasněžovací techniky. Má nové ekologické toalety na vrcholu a občerstvení mezi chatami Hanička a Blaženka. „Loňská sezona vlastně žádná nebyla, takže jsme se soustředili hlavně na nutnou údržbu obou areálů a techniky,“ řekl Ladislav Zísler, který provozuje nedaleký areál Nad Nádražím - Belveder v Železné Rudě.

    Ve Ski areálu Nýrsko na Klatovsku je ve spodní části nová malá dětská sjezdovka s bobovou dráhou a rozšířené dětské hřiště. „Nevím, kdy to spustíme. Dole ještě nemrzlo, a tak zatím nestříkáme,“ řekl provozovatel Milan Koryťák. Nedokáže odhadnout, zda kontroly očkovaných sníží návštěvnost, ale myslí si, že pokud bude dost sněhu, rodiny do areálu přijedou.

    Lyžařský areál na Přimdě v Českém lese na Tachovsku provedl údržbu obou sjezdovek a vleku. „Jsme připraveni. Čekáme, až napadne sníh, protože jsme odkázáni výhradně na ten přírodní,“ řekl starosta Přimdy Jiří Kadera (Přimda a její obce). Přimda deset připravuje zasněžování za miliony korun, k čemuž ale potřebuje získat do majetku pozemky pro přístup k vodě. U horní sjezdovky se dohodla s rodinou Kolowratů, u dolní sjezdovky zatím roky neúspěšně jedná s pozemkovým úřadem. „I když je areál dlouhodobě prodělečný, chceme tu službu lidem nabízet,“ dodal.

    Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna | ČTK / Vostárek Josef

  • 5.Moravskoslezský kraj

    V nejvyšších moravskoslezských horách již naplno začala zimní sezona. Do hor láká nejen vyznavače sjezdového lyžování, ale také běžkaře. V Jeseníkách se již v týdnu otevřela první lyžařská střediska a o víkendu se k nim postupně přidala další, přírodní sníh také značně rozšířil možnosti pro běžkaře; upraveny jsou desítky kilometrů tras. S příchodem zimy pocítily nápor i půjčovny lyžařského vybavení, podle jejich provozovatelů však přetrvává trend z předchozí sezony, kdy kvůli obavě z koronavirových opatření preferují zájemci celosezonní výpujčku běžek, zjistila ČTK.

    Lyžařským střediskům umožnilo spustit sezonu zasněžování i dostatek přírodního sněhu. Ve středu rozjela své vleky při prodlouženém večerním lyžování ve Ski Aréně Karlov čtyřsedačka na Expressu, ve čtvrtek se přidalo lyžařské středisko v Branné na Šumpersku, v pátek večerním lyžováním Kopřivná v Malé Morávce. O víkendu už využila sněhových podmínek i další střediska, začala Ramzová, částečný provoz na modré sjezdovce a tatrapomě rozjeli i na Červenohorském sedle. Lyžařský areál v Koutech avizuje začátek sezony na 16. prosince.

    Činí se i rolbaři, kteří milovníkům běžeckého lyžování rozšiřují možnosti vybírat z lyžařských stop. O víkendu se tak mohli lidé vydat z Ovčárny na Švýcárnu, do okolí Paprsku, Skřítku i Červenohorského sedla, ale i kolem Karlova, k dispozici mají také běžecký areál u Nové Vsi. Podrobné informace o projetých stopách najdou nyní zájemci na nových stránkách www.jdemenabezky.cz.

    S příchodem zimního počasí začal ruch v půjčovnách lyžařského vybavení, kde už druhou lyžařskou sezonu zaznamenávají poptávku především po běžeckých lyžích. Lidé je půjčují ve velkém na celou sezonu, a to i pro malé děti. Naopak při půjčování sjezdových lyží jsou zákazníci obezřetní, obávají se opětovného uzavření lyžařských areálů, zjistila ČTK. „Nechybějí případy, kdy přijdou zájemci s metrovým dítětem, vezmou mu sedmdesátky lyže, protože ještě neumí lyžovat, a k tomu chtějí metrové běžky. Dřív se tak krátké běžky nikdy nepůjčovaly,“ řekl ČTK zástupce půjčovny Skimax v Olomouci.

    Velký zájem je v letošní sezoně také o lyžařské kurzy, jejich přípravu však školám značně zkomplikovala koronavirová opatření, která zpřísnila podmínky pro nákup skipasů. Například do kurzu na Základní škole Velká Dlážka v Přerově, který se má odehrát druhý týden v lednu v Karlově, se letos přihlásilo 110 dětí, řekl ČTK ředitel školy Martin Černý. Přísná opatření pro nákup skipasů však splňuje v současnosti 41 zájemců z celkového počtu, jde o ty, kteří jsou očkovaní či prodělali covid-19. Testování žáků PCR testy na místě není škola schopna zajistit. Vzhledem k tomu, že se kurz loni nekonal, chce jej škola letos uskutečnit za každou cenu, i při sníženém počtu dětí. Podle mluvčího Ski Arény Karlov školy řeší tuto situaci například i kombinací sjezdového a běžeckého lyžování na kurzech.

    Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna | ČTK / Vostárek Josef

  • 6.Středočeský kraj

    Lyžařský areál Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku je s letošní návštěvností zatím spokojený, o víkendech je dokonce vyšší než v době před pandemií. Ve srovnáním se stejným obdobím roku 2019 vzrostla zhruba o desetinu, řekl ČTK výkonný ředitel areálu Jaroslav Krejčí.

    „Zájem o lyžování je stejný jako v roce 2019, ale řekl bych, že jsou trochu silnější víkendy, než bývaly dříve. Sice je tam nějaký nárůst ceny, ale podle tržby vidím, že to je lepší. Návštěvnost je zhruba o deset procent větší, než byla v roce 2019,“ uvedl Krejčí.

    Zda k tomu mohla přispět například plošná uzávěra v Rakousku, si Krejčí není jistý. Nezdá se mu pravděpodobné, že by někdo nahradil pobyt v lyžařském středisku v Kaprunu lyžováním na Monínci. Ale vyloučit to podle něj nelze. „Tím, že otevíráme brzo, tak přijíždějí ti nejvíce natěšení lidé. Zavřené Rakousko může mít nějaký vliv, ale spíš si myslím, že jsou to nadšenci z okolí a Praha,“ uvedl Krejčí.

    Pokud jde o lyžařskou školu, je zájem stejný jako v době před covidem, půjčovna lyžařského vybavení je na tom hůře. „Zájem je menší, lidé se asi dovybavili,“ míní Krejčí.

    Lyžaři mají na Monínci k dispozici více než půlmetrovou vrstvu sněhu, většinou umělého. Zatím mohou jezdit jen v horní části sjezdovky, před Vánoci by se ale již měla otevřít celá. Středisko v letošní sezoně poprvé otevřelo 19. listopadu, zasněžování zpočátku zajišťuje technologie na výrobu sněhu i při teplotách nad nulou, kterou je areál vybavený už šest let. Zařízení vyrábí malé ledové vločky, které neobsahují zbytkovou vlhkost a mají teplotu minus pět stupňů Celsia.

    I letos se areál v zimní sezoně zaměřuje hlavně na rodiny s dětmi, jimž nabízí vedle lyžařské školy také hernu, kde se mohou po výuce zabavit. Novinkou je zvýhodněný skupinový tarif pro dospělé, skipas pro čtyři dospělé vyjde na pokladně na 2058 Kč a v e-shopu na 1916 Kč.

    Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna | ČTK / Vostárek Josef

  • 7.Ústecký kraj

    Provozovatelé skiareálů v Ústeckém kraji se obávají toho, že kvůli protiepidemickým opatřením ubude rekreantů. Z reakcí sportovců podle provozovatelů vyplývá, že jich část letos nepřijede, zjistila ČTK.

    Telnice na Ústecku v sobotu otevřela dětský vlek a sjezdovku. Půjčovnu zimního vybavení a lyžařskou školu plánuje skiareál otevřít příští víkend spolu s lanovkou. „Lidé nám volají od začátku prosince. Zájem je velký,“ řekl ČTK zaměstnanec skiareálu Jindřich Holinger. Rezervace si dělají i školy, Holinger ale uvedl, že zatím není jasné, zda se budou školní lyžařské kurzy konat. Záležet to podle něj bude na aktuálních opatřeních. „Ale zájem je velký. Tak vysoký zájem jako letos ze strany škol jsme ještě neměli,“ podotkl Holinger. Sportovci se podle něj budou prokazovat certifikáty na pokladnách, zákazníků podle něj bude určitě míň.

    Kvůli vysokým nákladům a dvěma sezonám s téměř nulovými výnosy zvedl skiareál ceny zhruba o deset procent. Dětské permanentky však podle zaměstnance zůstávají na stejných částkách jako loni.

    Permanentky zdražil také skiareál Bouřňák na Teplicku, který hodlá poprvé spustit vleky příští sobotu, záležet to bude na aktuálních sněhových podmínkách. ČTK to řekl ředitel areálu Jaroslav Andres. Lyžování poptává nejen na facebookových stránkách areálu řada lidí, rezervace si chtělo udělat i několik škol, které se chtěly domluvit na prosinec a leden. Zástupci některých škol se ale podle Andrese omluvili, že nedali dohromady dostatek dětí. Je to kvůli nákaze ve školách, kdy je hodně dětí v izolaci nebo v karanténě. Opatření budou zaměstnanci rovněž kontrolovat na pokladně. „Asi přesedláme na běžky, tam snad očkování povinné není,“ uvedla jedna z uživatelek na facebooku.

    Sportovní středisko Klíny na Mostecku plánuje zprovoznit vleky v polovině příštího týdne. Zda se opatření proti koronaviru odrazí na návštěvnosti, zatím podle vedoucího Josefa Dlouhého není jasné. „Těch očkovaných i lidí po prodělání nemoci stále přibývá, takže to asi tak markantní pokles nebude,“ míní. S problémy se podle svých slov zatím nesetkal ani v restauraci, lidé podle něj opatření dodržují. Rekreanti se ale mají připravit na kontroly. „Budeme to dodržovat,“ dodal Dlouhý.

    Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna | ČTK / Vostárek Josef

  • 8.Pardubický kraj

    Zimní střediska v Pardubickém kraji pociťují silný zájem o školní lyžařské kurzy. Minulý rok se kvůli protiepidemickým opatřením konat nemohly, letos tomu zatím vládní opatření nebrání.

    „Počítáme, že se zase naučí lyžovat kolem dalších 1000 předškolních dětí a prvňáčků. Loni se nedoučilo 1200 dětí, to byl velký deficit. Teoreticky by se mělo letos odučit dvojnásobek dětí, ale svah takovou kapacitu ani nemá," řekl ČTK Robert Vokáč ze Ski klubu Hlinsko. Na tamní sjezdovku dojíždějí na kurzy děti z Pardubicka a Chrudimska.

    Nápor začínajících lyžařů očekává i mluvčí Skiresortu Buková hora Petr Toman. “Organizátoři se ale ptají na to, jak se vypořádat s tím, že děckám od 12 do 18 let bude platit PCR test jen tři dny. Dostali jsme i nabídky na mobilní testovací centrum, které by tu mohlo být,“ uvedl Toman. Věří, že se všechny nejasnosti podaří zvládnout a vyřešit.

    Velký zájem o školní lyžařský výcvik zaznamenalo i středisko v Dolní Moravě na Orlickoústecku. “Penzion Terezka máme vyčleněn ve všední dny výhradně pro školy, Lyžáků máme po letech opět rekordní počet a v podstatě až do 30. března má skupiny," uvedl Tomáš Drápal z horského resortu Dolní Morava. Podle něj má centrum dobré podmínky pro kurzy, ubytování a stravování je oddělené. Pro děti je určena spodní část areálu U Slona s mírnou obtížností.

    Do areálu Peklák u České Třebové jezdí na výcvikové kurzy hlavně děti z prvních stupňů základních škol, většinou dojíždějí každý den a nepotřebují ubytování. “Jsou to většinou děti do 12 let, takže žádné testy nepotřebují. Zájem je velký, máme v podstatě všechno naplněné,“ řekl ČTK vedoucí areálu Zdeněk Vávra.

    Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna Lyžaři vyrazili do Špindlerova mlýna | ČTK / Vostárek Josef

  • 9.Liberecký kraj

    Platná protiepidemická opatření komplikují základním školám organizaci lyžařských výcviků, některé je proto raději zrušily. Provozovatelé lyžařských areálů v Libereckém kraji jinak žádné větší komplikace kvůli nastaveným pravidlům zatím neočekávají, chystali se na ně už v loňské zrušené sezoně. Vyplývá to z ankety ČTK.

    Provozovatelé středisek ale zatím nedokážou odhadnout, jak se na návštěvnosti projeví, že podmínkou pro prodej skipasů u dospělých, pokud nemají výjimku, je očkování proti koronaviru nebo prodělání nemoci covid-19 v předchozích 180 dnech.

    Právě krátká platnost PCR testu a dlouhé čekací doby na výsledek jsou ale důvodem, proč na lyžařský výcvik nepojedou o letošní zimě třeba děti ze ZŠ náměstí Míru v Liberci. “Problém by byl s ohledem na dobu čekání na výsledek PCR testu už před odjezdem. A aby po třech dnech pobytu měly jít děti znovu na PCR test, když bude výsledek třeba až za dva dny, tak to nejsme schopni udělat,„ řekla ČTK ředitelka školy Pavlína Kubrová. O zrušení výcviku rozhodla před několika dny. “Rodiče s tím byli svolní. Sami říkali, že by to bylo více o papírování než o lyžování,“ dodala.

    Naopak třeba liberecká ZŠ 5. května s lyžařským výcvikem dětí pro osmou a devátou třídu nadále počítá. Zhruba třetina dětí z těchto ročníků je očkovaných, pro ostatní má škola už nyní zajištěné testování na dobu pobytu výcviku. “Jsme domluveni s jedním odběrovým centrem, přijede nám odběrová sanita," řekla ČTK ředitelka školy Iveta Rejnartová. Pokud by škola musela dva lednové turnusy zrušit, storno poplatek za ubytování je podle ředitelky 50 procent.

    Lyžařských škol s individuální či skupinovou výuku by se nastavená opatření neměla příliš dotknout. “Naše klientela jsou převážně děti do 12 let. Tam si myslím, že jsme schopni vyhovět všem opatřením,“ řekl Martin Lauer, který má na starost lyžařskou školu v areálu Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. Na jizerskohorském Severáku víkendové lyžařské školičky začaly už minulý týden. “Děláme to už asi 40 let a máme tam 80 až 100 dětí. Ten zájem letos je stejný jako v minulých letech," uvedl za školičku Stanislav Hauser. Děti do 12 let podle něj tvoří zhruba 90 procent jejich klientely.

    Na splnění dalších podmínek, což jsou rozestupy či používání roušek, se skiareály připravovaly už ve zrušené minulé sezoně. “To jsme měli splněno už loni a informační cedule, co se nepoužily, tak už jsou namontované. Budeme lidi upozorňovat, ale věřím, že budou rozumní,“ řekl majitel skiareálu v Rejdicích Martin Martínek. Provozovatelé skiareálů dospělým lyžařům doporučují, aby si skipasy kupovali on-line. Je to pro ně levnější a navíc nemusí stát ve frontě při prokazování, zda jsou očkovaní či po nemoci covid-19. Třeba v Rejdicích ale on-line prodej nemají. “Větší zdržení u pokladny nečekám, myslím, že to bude rychlé," řekl Martínek.

    Video  Češi na horách: Davy lidí vyrazily do okolí Kvildy na Šumavě. Běžkaři i pěší turisté  - Blesk - Martina Neckářová
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi