Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok ve Vrběticích vedl generál z GRU: Jednoho z agentů pak pozval na svatbu dcery

Autor: jel, ČTK - 
21. dubna 2021
13:57

Podle zjištění investigativní skupiny Bellingcat měl na útok na muniční sklad ve Vrběticích v říjnu roku 2014 v Česku osobně dohlížet velitel obávané jednotky 29155 Andrej V. Averjanov. Jak dokazují již dříve zveřejněné fotografie, generálmajor ruské tajné služby GRU se svými podřízenými nemá jen pracovní vztahy. Agent Anatolij Čepiga, který měl ve výbuchu českého muničního skladu také prsty, byl totiž v roce 2017 na svatbě jeho dcery.

Investigativci ze serveru Bellingcat už v roce 2019 dokázali, že Čepiga, spojovaný kromě Vrbětic i s novičokovým útokem v Salisbury, patří mezi členy ruské tajné služby GRU. Rusové se prozradili sami. V roce 2017 se uskutečnila svatba dcery generálmajora GRU Andreje Averjanova a pracovníci serveru následně na zveřejněných fotografiích mezi svatebčany narazili právě na Čepigovu tvář.

Veselka se odehrála v roce 2017 nedaleko Moskvy. Na několika snímcích zveřejněných svatební agenturou je vidět Čepiga. Podle zjištění serveru však nebyl zapsán na seznamu hostů pod svým skutečným jménem, zřejmě na něm figuroval s lehce změněným jménem.

Další členové jeho rodiny však byli na seznamu uvedeni pod skutečným jménem, jedno z jeho dětí se prý dokonce podílelo na obřadu. Kromě toho měl Čepiga s příbuznými sedět společně u stolu právě s otcem nevěsty, což vede k domněnce, že vztah mezi nimi byl zjevně bližší, ne pouze pracovní. „Pravděpodobně nedorazil na svatbu bez pozvání, ale má k generálmajorovi Averjanovi tak blízko, že byl pozván na takto významnou rodinnou událost,“ napsal Bellingcat.

Policie v souvislosti s útokem ve Vrběticích pátrá po dvou mužích. Jde o dvojici ruských agentů GRU Anatolije Čepigu a Alexandera Miškina. Ti do Česka přicestovali za použití falešných dokladů na jména Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Jde o tytéž agenty, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v roce 2018 v Salisbury.

Na území Čech pobyli od 13. do 16. října 2014 a podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana byli objednáni do muničního skladu na dobu, kdy v něm došlo k výbuchu.

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Tam se objednali e-mailem, který je však zbaven veškerých metadat, a tak není možné zjistit, odkud byl odeslán. Povolení však dostali na období mezi 13. až 17. říjnem. Muniční sklad číslo 16 vybouchl 16. října v 9:25. Přímý důkaz, že muži do areálu skutečně vstoupili, však policie zatím nemá.

Na celou akci měl osobně dohlížet právě Averjanov. Ten v době útoku odjel z Moskvy do Vídně a měl používat falešný pas na jméno Andrej Overjanov. Odtud měl podle hypotézy společně s dalším agentem Ezhovem cestovat autem do Ostravy a sejít se s Miškinem a Čepigou.

„V současné době se ví jen o dvou akcích, kterých se Averjanov mimo Rusko takto účastnil, což vzhledem k jeho vysokému postavení v GRU naznačuje, že musely být pro ruskou vládu důležité,“ napsal Respekt.

Andrej Averjanov v roce 1988 absolvoval vojenskou akademii v Taškentu. Zřejmě se také účastnil první a druhé rusko-čečenské války, napsal deník The New York Times s tím, že se Averjanov mohl také zúčastnit operací na Ukrajině. V roce 2015 Andrej Averjanov obdržel ocenění Hrdina Ruské federace.

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 21. dubna 2021 22:35 )

Kdyby se to stalo v Rusku, bude z toho velký konflikt. Rusko je veliká a sebevědomá země a její představitelé nejsou ochotni dělat jakékoli ústupky a to ani v případě, že mají máslo na hlavě. Říká se tomu arogance moci. Myslím, že veškteré podrážděné reakce z jejich strany jsou logickým důsledkem toho, že se na jejich jednání přišlo a medializuje se. Ti, kteří se na tom podíleli by měli o své metály od prezidenta Putina přijít, protože očividně špatně zametli, i když se o to nejspíš snažili. Jen blázen by očekával, že Rusko přistoupí na jakékoli vyjednávání. Sebemenší náznak ochoty k němu, by totiž bylo připuštěním toho, že za tou akcí skutečně stojí. A to nikdy nepřiznají. Já se přístupu Kremlu nedivím a pokud někdo očekává něco jiného, je blázen. Rusko vždy jednalo a jedná z pozice moci.

zada ( 21. dubna 2021 21:06 )

A co třeba tohle :
A co je pravdy na tomto cituji:
"Ruský zdroj: Američané tlačí na Prahu, aby ČR úplně přerušila diplomatické styky s Ruskou federací, zaúkolovali tím českou opozici po smrti Petra Kellnera, který jako poslední blokoval Američany řízené útoky Prahy proti Ruské federaci! Zabili Kellnera přímo Američané, aby nebránil procesům likvidace zbytků vztahů ČR s Ruskem? Ruský zdroj nám popsal, že FSB podezřívá americké tajné služby z odstranění Petra Kellnera, jehož PPF má v Rusku obrovské finanční investice a dlouhá léta usilovně lobboval za klid v Praze a blokoval ze zákulisí nebezpečné kroky českých politiků proti Rusku! Redakce Aeronetu získala od ruských novinářů včera výměnou za náš článek výbušné informace, které nyní zpracovávají ruští novináři jako naprostou bombu zdrcujícího kalibru. Redakce Aeronetu je zaručeně první redakcí v ČR, která získala přístup a informace ke zdrojům ruských médií, které jsou úzce napojené na ruské zpravodajské služby. Podle těchto informací se v těchto hodinách nehraje o nic menšího, než o obrovský tlak americké strany na českou politickou reprezentaci, aby poprvé od II. sv. války úplně přerušila diplomatické vztahy s Ruskou federací. Podle ruských novinářů, kteří nás včera podrobně informovali o situaci, se jedná o součást mohutné operace pod hlavičkou Ústřední zpravodajské služby (CIA), která vyvrcholila 27. března 2021 na ledovci Knik na Aljašce, kde došlo k úmrtí hlavní postavy usilující o udržení normalizovaných vztahů mezi ČR a Ruskou federací, a která by nikdy nedovolila"

holahej ( 21. dubna 2021 19:07 )

Jo oheň to odpálil nejspíš, až potom ohni to bouchlo, nikoliv naopak, že to bouchlo nějakou nástrahou a až potom následně by hořelo!!!! Vyšetřování neukázalo vůbec nic.

janek490 ( 21. dubna 2021 18:18 )

Tady je jasne videt za co nas maji Americani. Za politicke prostitutky. Babis ted kouri Americanum, za komancu hulil Rusum, on si vzdycky najde komu nastavit analek .
Kdo bude volit tohohle slovenskeho dusevniho mrzaka neni Cech.

e.lesanova ( 21. dubna 2021 17:17 )

Naopak, "jed­ničko"­...st­avíme dům "od základu", niko-li od střechy

Zobrazit celou diskusi