Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

S onkologem Kouteckým (†88) se rozloučily stovky lidí. I Pizingerová, Klener a Zima

Aktualizováno -
13. července 2019
14:05
Autor: ČTK, kal, Kateřina Baranová - 
13. července 2019
11:35

Zhruba čtyři stovky lidí se v sobotu přišly rozloučit s českým lékařem Josefem Kouteckým (†88) do baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Strahově. Zemřel minulý pátek ve věku 88 let. V 60. letech založil v Československu dětskou onkologii, za šedesátiletou lékařskou praxi zachránil život tisícům dětí. Pohřbu se zúčastnil kromě jiných i lékař a poslanec ODS Bohuslav Svoboda a rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima. Ale také šéfka nadace Kapka naděje Vendula Pizingerová nebo onkolog Pavel Klener.

Od roku 1978 vedl Koutecký ve Fakultní nemocnici v Motole první samostatné oddělení dětské onkologie, z něhož se o pět let později stala Klinika dětské onkologie. Zatímco v počátcích oboru přežívala tři procenta dětí, které onemocněly rakovinou či leukémií, dnes je to přes 80 procent.

„Seznámil jsem se s ním coby student, vždy předával své zkušenosti, jak odborné, tak lidské. Pomáhal nezjištně svým pacientům, byl inspirací nejen mojí, ale i mnoha dalších kolegů. Radil mi, jak řídit fakultu. Setkával jsem se s ním také na koncertech vážné hudby,“ řekl Blesku Zima. Oba se setkali také jako kolegové, když byl Koutecký děkanem druhé lékařské fakulty.

„Na pana profesora mám řadu vzpomínek. Díky němu jsem složil zkoušku a mohl jsem tak odstartovat kariéru. Byl to renesanční člověk, rozuměl mnoha věcem a dalo se s ním mluvit o čemkoli. Jeho vzdělání bylo skutečně nesmírně široké,“ uvedl pro Blesk pražský exprimátor Svoboda.

Zádušní mši za Kouteckého sloužil opat Michael Josef Pojezdný, který ji sloužil také za druhou ženu Kouteckého Jitku, když zemřela.

V roce 1996 dostal za svou práci od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy II. stupně. V roce 2010 obdržel hlavní Národní cenu projektu Česká hlava za celoživotní dílo a výzkum v oboru dětské onkologie a před pěti lety převzal Cenu J. E. Purkyně.

PPP150W ( 13. července 2019 18:26 )

Tihle, opravdu vzácní lidé, bývají obyčejně velmi skromní a o publicitu nestojí. Viděl jsem s panem doktorem dokument. Byl to neskutečně výjimečný, zásadový a pokorný člověk. Pozůstalým vyjadřuji upřímnou soustrast. Odešel těžko nahraditelný člověk.

hadaja ( 13. července 2019 16:32 )

Neskutečná arogance. Každý den budou opěvovat Gotta, prostor mají všelijaké pofiderní hvězdy.

hejpockej ( 13. července 2019 16:13 )

Odpočinutí věčné dej mu, Pane, at světlo věčné mu svítí. Ať odpočiva v pokoji. Amen.

hejpockej ( 13. července 2019 16:09 )

zajimave, ze kdyz zemre opravdu vzacny clovek, hrdina, ktery pomohl tolika lidem, a ktery toho tolik dokazal, tak to skoro nikdo neresi. Kde je ten kocar s sestiprezim, pruvod Prahou, primy televizni prenos? Kde je Karel Gott, zastup celebrit a politiku? Hlavne, ze s nafetovanym kolotocarem co zabil cloveka se mohli vsichni posr*t.

Shigela ( 13. července 2019 14:47 )

Lidé jako on mají být v normální společnosti celebritami.

Zobrazit celou diskusi