Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Estébák Lorenc diskutoval na Univerzitě Karlově. Docentka přiznala chybu

Autor: Jan Kálal - 
24. listopadu 2018
18:40

Generál Alojz Lorenc byl v době pádu komunismu jedním z hlavních představitelů „temné strany“, jak by dneska řekla mladá generace. Někdejší šéf kontrarozvědné části StB byl vtažený i do událostí 17. listopadu a patří mezi jedny z mála odsouzených představitelů režimu. V pátek byl generál Lorenc v Praze hostem debaty na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a škola za to čelí ostré kritice. Že nešlo o dobrý tah, připustila pro Blesk Zprávy i docentka Barbora Osvaldová, která na fakultě garantuje studium žurnalistiky. Společně s Lorencem seděla přitom za jedním stolem.

Diskuse se účastnil také nynější šéf pořadu Reportéři ČT a bývalý aktér studentských demonstrací Marek Wollner. Na akci určené studentům dorazili do pražského Hollaru i další posluchači. Mezi nimi historik Petr Blažek. „Bývalý šéf kontrazovědné části StB Alojz Lorenc hovořil dnes na akademické půdě (FSV UK) o listopadu 1989. Minimální sebereflexe, velmi slabí moderátoři, kteří zdůrazňovali absurdní tezi o hledání pravdy s pamětníky, kteří byli u toho (cituji),“ zhrozil se na Facebooku.

Akci moderoval Karel Lovaš, který s Lorencem nedávno vydal knižní rozhovor. Generál na akci podle Osvaldové mluvil velmi podobně jako v této knize. Blažek moderátorovi vytkl mimo jiné, že při představení generála: „neřekl, že byl českým soudem v roce 1992 odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody a o deset let později slovenským soudem k 18 měsícům podmíněně za zneužití pravomoci veřejného činitele.“

Osvaldová: Tohle ke 30. výročí listopadu nebyl dobrý start

„Marek Woller měl dobré komentáře, naopak hovořil o nevyrovnání se s komunistickými zločiny, za které je Alojz Lorenc spoluodpovědný. Několikrát jsem do debaty vstoupil a snažil se vysvětlit, jakou konkrétní roli Lorenc hrál v komunistickém režimu, včetně zametání stop při tzv. skartacích v prosinci 1989,“ přisadil si Blažek. A zmínil i to, že pozvánka na akci ještě v pátek večer zmizela z webu fakulty.

Blesk Zprávy už v pátek oslovily kvůli akci právě docentku Osvaldovou. Připustila, že sama dlouho zvažovala, zda se má debaty zúčastnit. A vyčítala si, že fakulta pomohla legitimizovat generála Lorence jako diskutéra.

Jako vysvětlení připojila Osvaldová následující komentář: „Příští rok bude třicáté výročí od listopadu 1989. Fakulta chystá řadu různých akcí, například výstavu fotografií, studentské noviny z té doby a jedním z výstupů má být projekt, kde mají vystupovat různí tehdejší aktéři. Projektu se účastní naši studenti a studenti žurnalistiky z Bratislavy. Tahle diskuse měla být jednou ze součástí projektu. Ale nepovažuju ji za dobrý začátek. V publiku krom členů akademické obce byla řada lidí, kteří do žádné akademické obce nepatří a diskutovali místo studentů a pedagogů, pro které byla akce určena.“

Každopádně pozvánka na diskusi ještě v pátek večer zmizela z veřejné části webu fakulty. Podle fotografií, které Blesk Zprávám poskytl Petr Blažek, vznikal na akci i videozáznam. Fakulta sociálních věd ho ale zatím neuvolnila.

franz ( 25. listopadu 2018 08:48 )

Názory někoho, kdo v té době nežil jako dospělý je drzost a hloupost. Nikdy jsem komunista nebyl, ale množství špíny v té době a nyní je zcela nesrovnatelné a to stoprocentně v neprospěch této " nové " doby.To co v té době dělali tzv. stbáci dnes přesně dělaji tzv bisáci a spol. Takže skončete s věčným ohlupováním davu.

dajanca ( 25. listopadu 2018 02:20 )

Neměli zvát Wollnera a diskuze by byla v klidu. On je ten, který má jen pravdu. Jinou neuznává. Jsou to studenti žurnalistiky a měli by slyšet jiný názor. O tom ta diskuze je. Jestliže Wollner pořád vykládá, že komunisté nebyli potrestáni a zakázáni, tak se měl obracet v 90. létech na jiné politiky. To už přece dělal práci jako novinář. A skartace proběhla velice rychle a tajně na příkaz Sachra. Není to tak dávno, jak byli akční. Lidé si ještě pamatují.

kaiman1 ( 24. listopadu 2018 23:29 )

Ty máš důkazy, že Babiš nebyl estébák? Tak drž hubu.

Diginka ( 24. listopadu 2018 21:58 )

dnes diskutuje STB a komunista, zítra může diskutovat nějakej nácek, ne? Je mezi nima nějakej rozdíl?

saly23 ( 24. listopadu 2018 20:59 )

Myslím že diskuze s tímto estebákem na vysokou školu patří a pro studenty může být přínosná.Nesmějí to ovšem pořadatelé podělat.

Zobrazit celou diskusi