Jde o největší událost pro Karlovu univerzitu, pokud pomineme samotné její založení před 670 lety. Podařilo se jí získat originál papežského souhlasu z roku 1347, kterým papež Kliment VI. vydal požehnání ke vzniku vysokého učení v Praze.

Dokument tehdy vznikl ve dvou vyhotoveních. První z nich byl dlouhodobě uložen v univerzitním archivu, na konci druhé světové války byl ale společně s univerzitním exemplářem vlastní zakládací listiny Univerzity Karlovy a dalšími cennostmi odvezen a s největší pravděpodobností zanikl.

Druhé vyhotovení se objevilo na veřejnosti jako zázrakem. Bylo v minulosti zřejmě v soukromých sbírkách, počátkem června však univerzitu kontaktovala J&T Banka, která oznámila, že má možnost vzdělávací instituci tento dokument společně s další listinou zajistit. Majitel si přál zůstat v anonymitě, a tak zvolil tento způsob prodeje.

„Nevíme, jestli listina byla v České republice, nebo v zahraničí. Proběhly tři znalecké posudky na pravost listin, toto pondělí jsme uzavřeli kupní smlouvu,“ uvedl rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, který přesnou částku nesdělil. Prozradil jen, že se pohybovala v milionech korun.

Další vzácnost a zkoumání

Druhou odkoupenou listinou je takzvaný notářský instrument z 30. června roku 1347, ve kterém je uveden inzerovaný text Klimentovy listiny a svědkové opisu, kterými byli významní členové svatovítské kapituly.

„Odhalení těchto listin znamená významný historický milník. Dá se říci, že to je objev tisíciletí,“ řekl rektor Tomáš Zima. Odborníci se budou historii a pohybu získaného dokumentu dál věnovat. Oproti originálu, který se ztratil za druhé světové války, se tato listina vyhotovila ve skvostnější formě. Byla totiž určená pražskému arcibiskupovi Arnoštu z Pardubic, který byl ustanoven univerzitním kancléřem s velkými pravomocemi.

Fotogalerie
19 fotografií