Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Adam (12) své rodiče nezajímá. Stará se o něho babička, té ale dochází síly

Autor: Zuzana Zelenková - 
24. září 2017
06:20

Adam je dvanáctiletý kluk, kterého opustili rodiče. Každý si založil novou rodinu a chlapec je v podstatě nezajímá. Skončil tak u svojí babičky. Bývalá učitelka Růžena (60) ale kvůli psychickému vypětí a tím pádem i zhoršujícímu se zdravotnímu stavu skončila v invalidním důchodu. Šedesátiletá žena je tak v náročné životní situaci, kdy musí vychovávat a živit puberťáka. Pomáhá jí například organizace Zajíček na koni svým programem Ježíškem po celý rok.

Babička Růžena se před sedmi lety dostala do tíživé situace, když se musela začít starat o svého tehdy pětiletého vnuka. Přes všechny těžkosti je ráda, že neskončil třeba v dětském domově. „Jsem ráda, poskytla jsme mu útočiště, jinak nevím, jak by dopadl. Matka ho opustila v pěti letech, nezná ho nijak a nezajímá se. Táta má svoji rodinu, žije si jiným, Adamovi všechno vytýká, takže se už nevídají,“ svěřila se žena pro Blesk.cz.

Potkal matku s bratry – dělala, že ho nevidí

Celá situace je o to smutnější, že se Adam se svojí matkou potkal, ta mu nevěnovala ani pohled. Nikdy se mu neozvala, nezavolala, nenavštívila ho, nepopřála k svátku, narozeninám, prostě pro ni neexistuje. V loňském létě byl s babičkou na pouti a při čekání v řadě na atrakci stál vedle své biologické matky, která se na něho ani nepodívala.

„Babička mu pověděla, že paní, která stojí vedle něho, je jeho máma. Smutně si ji prohlédl a mlčel. Viděl ji se dvěma malými kluky – vlastně bratry a určitě to nebylo příjemné poznání,“ uvedla pro Blesk.cz Kristýna Doležalová.

Kristýna pracuje pro organizaci Zajíček na koni. Ta pomáhá handicapovaným a jinak znevýhodněným dětem, jako je třeba Adam. Ten má díky programu Ježíškem po celý rok šanci dostat se k moři, na kroužky nebo najde nějaký ten dárek pod vánočním stromečkem. Jeho babička je totiž v invalidním důchodu a tak nemají moc peněz.

Horší zdraví, méně peněz

Co to je být Ježíškem po celý rok? „Vzniklo to v roce 2006, to jsem spolupracovala s organizací, která dělala adopci na dálku. Napadlo mě, ve spojitosti s našimi klienty, že sice existuje adopce na dálku, ale zároveň je spousta dětí u nás v České republice, která potřebuje podobnou pomoc. Tak jsem vymyslela Pomoc nablízko, jako přes projekt Ježíška,“ popsala pro Blesk.cz ředitelka Zajíčka na koni Markéta Šulcová.

Adamově babičce tato pomoc doslova vytrhla trn z paty. Síly ubývají kvůli zdravotním komplikacím a tak už nemůže chodit na brigádu, jak byla po celý život zvyklá. Zdraví se zhoršilo i Adamovi.

„Nemám tolik síly, jsem unavená, nedokážu s ním to co dřív. To jsme hodně jezdili na kole, dneska musíme autem, už to nezvládám. Od toho se odvíjí finanční stránka. Vnuk navíc hodně vyrostl, potřebuje tak nové oblečení, nehledě na to, kolik stojí všechny školní pomůcky. Adamovi se zhoršil také zdravotní stav, zlobí ho štítná žláza,“ posteskla si Růžena.  

Zajíček na koni dvojici pomáhá, Adamovi například jedna žena zaplatila pobyt u moře. Jak to funguje? Člověk, který chce na dětské tváři vykouzlit úsměv, přes internet vybere konkrétní dítě i konkrétní přání. To zaplatí. Zajíček na koni potom jde a dárek, ať je to hmotná věc, nebo nějaký kurz, koupí. Takže konkrétní dárek putuje ke konkrétnímu dítěti. Peníze nejdou rodině, ani si žádnou jejich část nenechává Zajíček na koni. V loňském roce 565 Ježíšků zaplatilo 292 dárků pro 202 opravdu potřebných dětí. Všechno to stálo víc než 700 tisíc korun.

msml20 ( 24. září 2017 19:29 )

Souhlasím s vaším názorem. Zdaleka ne vše závisí na dobré či špatné výchově rodičů. To by se potom nestalo, že ze dvou dětí v rodině je jedno přímo ukázkové, druhé buřič a průšvihář. Z gymnázia vím, že ti jedničkáři z češtiny doslova plavali v matematice . Babičce přeji hodně sil a oběma hodně zdraví.

Lelea ( 24. září 2017 17:50 )

Vypláchni si a přečti si to znovu, pak tituluj.

majojo ( 24. září 2017 17:43 )

Děkuji jménem těch, kdo tu podpořili Adama, že házíš všechny do jednoho pytle. Když jsi nás tak hezky ohodnotila, dovol mi totéž: Kráávo!

Lelea ( 24. září 2017 17:32 )

On má slušnou šanci, že štítná žláza mu bude dobře zaléčena, medikace vyladěná a nějaký to kilo dolů sundá, ale blbcem zůstane člověk až do posledního, svýho dne. Amen...Jste tlupa asociálních, neempatických hnusáků.

Lelea ( 24. září 2017 17:29 )

kdyby blbost nadnášela, tak ty se budeš vznášet jako holubička... Není možný, že může mít někdo v hlavě takovou slámu...

Zobrazit celou diskusi