Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Loučení s Benediktem XVI. (†95). Dojatý prezident a selfie u těla. Do Vatikánu míří i Češi

Aktualizováno -
3. ledna 2023
09:30
Autor: ČTK, DVL - 
2. ledna 2023
07:55

Tělo zesnulého emeritního papeže Benedikta XVI. je od pondělí vystaveno ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu. První den se přišlo poklonit až 65 tisíc osob, už před otevřením baliziky lidé stáli dlouhou frontu. Pohřeb je plánován na čtvrtek, povede ho Benediktův nástupce František. Emeritní papež zemřel v sobotu ve věku 95 let ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae, kde žil od své rezignace v roce 2013. 

Vatikán zveřejnil záběry mrtvého Benedikta ležícího v kapli kláštera Mater Ecclesiae. Je na nich vidět v červeném liturgickém rouchu a s tradiční pokrývkou hlavy, mitrou. Ve složených rukou drží růženec. Vedle něj je hořící svíčka a vánoční stromek.

Dnes za úsvitu bylo tělo převezeno do svatopetrského dómu. Za vozidlem šel v průvodu Benediktův dlouholetý sekretář Georg Gänswein a několik služebnic z domácnosti emeritního papeže. V bazilice Benedikt spočívá na katafalku umístěném před hlavním kněžištěm. Po levé i pravé straně stojí člen švýcarské gardy, tradiční ozbrojené složky chránící papeže.

Již od časných ranních hodin čekaly na vstup do hlavního vatikánského chrámu tisíce lidí a před vchodem se vytvořila dlouhá fronta. „Chtěl jsem Benediktovi vzdát hold, protože hrál klíčovou roli v mém životě a mém vzdělání. Dorazil jsem sem kolem půl osmé,“ řekl agentuře AP pětatřicetiletý Filippo Tuccio, který se přijel rozloučit nočním vlakem z Benátek. Někteří lidé si u vystaveného těla pořizují selfie.

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013. Stal se prvním papežem po zhruba 600 letech, který na svou funkci rezignoval. V posledních dnech se jeho zdravotní stav zhoršoval.

Rakev s tělem 265. papeže bude od pondělka vystavena ve Svatopetrské bazilice. Na pohřeb se chystá téměř 100 000 lidí, aby zesnulému papeži vzdali úctu. Po pohřbu bude uložena do krypty tohoto hlavního vatikánského chrámu.

Do Vatikánu se chystají i Češi

Pohřeb se uskuteční ve čtvrtek 5. ledna 2023 v 09:30 na Svatopetrském náměstí. Povede ho Benediktův nástupce František, uvedl vatikánský mluvčí. Ve dvoutisícileté historii katolické církve půjde o bezprecedentní událost, které se pravděpodobně zúčastní desítky tisíc lidí včetně hlav států.

Na poslední rozloučení se do Vatikánu chystají i čeští a moravští věřící. Cestovní kancelář Miklas Tour organizuje poutní zájezd. Do Vatikánu se chystají i tuzemští biskupové a pravděpodobně i delegace české vlády.

Mluvčí vlády Václav Smolka na dotaz, zda vládní delegace do Říma pojede, uvedl, že to tak pravděpodobně bude. Rozhodnutí by podle něj mělo být jasné v úterý dopoledne.

Vatikán disponuje detailně propracovanými pravidly, která se týkají úkonů po smrti úřadujícího papeže. Není ale známo, co se bude dít poté, co zemře emeritní papež, který už svůj úřad nezastává. Po Benediktově úmrtí tak přijdou na řadu protokolární pravidla, která mohou být návodem i v případě dalších papežů, kteří se v budoucnu rozhodnou z čela církve odejít namísto toho, aby úřad zastávali až do smrti.

hulmihosoudruhu ( 2. ledna 2023 15:28 )

A co ekologie? Otráví ryby už jen zmínka o jeho minulosti.

EconEcon ( 2. ledna 2023 15:27 )

nekrofile!!!!

verka1 ( 2. ledna 2023 13:12 )

Lenin byl ukrutný hova.do.

verka1 ( 2. ledna 2023 13:10 )

Už nevrátí, pořád církev natahuje ruce, peníze a majetek.

rudy_hnis ( 2. ledna 2023 11:49 )

Nebyly to ekonomické důvody k jeho kremaci, ale politické. Chruščov měl projev o kultu osobnosti, v němž odsoudul Stalina. My jako komouští poskoci jsme museli zbourat čerstvý bombastický pomník Stalina na Letné, kremace Gottwalda byla až druhořadá. Jinak by bylo mauzoleum v provozu dál, i kdyby děti neměly co jíst.

Zobrazit celou diskusi