Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Svržený prezident, zavřené hranice a proruská hesla: Africkým státem Burkina Faso otřásá převrat

Autor: ČTK, amb - 
30. září 2022
23:30

V Burkině Faso dnes vojáci svrhli prezidenta Paula-Henriho Damibu, který se v lednu dostal k moci rovněž převratem. Vojáci to oznámili v televizním projevu poté, co obsadili státní televizi a zablokovali přístup k úřadům. O půlnoci se uzavřou pozemní i vzdušné hranice země, přestane platit ústava a bude rozpuštěna vláda, oznámili pučisté podle agentury AFP. Novou hlavou státu je podle vojáků Ibrahim Traoré, uvedla AP.

Z hlavní vojenské základny a v několika obytných čtvrtích v hlavním městě Ouagadougou se dnes rozléhala těžká střelba, v blízkosti prezidentského paláce byl slyšet silný výbuch, uvedla s odkazem na své reportéry na místě agentura Reuters.

Několik ozbrojených vojáků v metropoli zaujalo pozice podél třídy vedoucí k sídlu prezidenta. Vojáci podle reportérů také zablokovali přístup k významným budovám, včetně parlamentu, rezidence premiéra a státní televize, která krátce přerušila vysílání.

Vláda během odpoledne na sociálních sítích vyzvala spoluobčany ke klidu a uvedla, že probíhají jednání, napsala agentura AP. „Probíhají jednání o opětovném nastolení klidu,“ stojí ve vládním prohlášení. „Nepřítel, který útočí na naši zemi, chce pouze rozdělit obyvatele Burkiny Faso,“ cituje agentura AP příspěvek, který rovněž uvádí, že žádný člen současné vlády nebyl zatčen.

Armáda letos v lednu svrhla prezidenta Rocha Kaborého, zdůvodnila to jeho neschopností vypořádat se se skupinami islamistických radikálů. V bojích s nimi umíralo mnoho vojáků. Vůdce pučistů Paul-Henri Damiba následně složil přísahu jako nový prezident a slíbil, že bezpečnostní situaci zlepší.

Zda je Damiba nyní v zemi, podle agentury AP není jasné. Ve čtvrtek měl projev na severu ve městě Djibo a minulý týden promluvil na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Damiba ve svém projevu obhajoval svůj lednový převrat jako „otázku přežití našeho národa“, ačkoliv mohl podle něj být mezinárodním společenstvím považován za „odsouzeníhodný“.

Nejméně stovka lidí dnes demonstrovala za propuštění podplukovníka Emmanuela Zoungrany, který byl zatčen začátkem ledna za vlády prezidenta Kaborého a obviněn z přípravy státního převratu.

Podle analytika osloveného agenturou DPA Ulfa Laessinga jsou lidé v ulicích zklamaní, že prezident Damiba nezajistil lepší bezpečnostní situaci, kterou sliboval. Dodal, že v ozbrojených silách a ve společnosti dochází k rozkolu.

„Existuje frakce, která chce spolupracovat s Ruskem, stejně jako v Mali. Moskva se bude snažit využít protifrancouzských nálad,“ míní Laessing. Z Mali se v posledních týdnech stáhli zejména francouzští a další zahraniční vojáci, vliv zde naopak umocňují žoldnéři z ruské Wagnerovy skupiny. Podle očitých svědků byly dnes na demonstracích v Ouagadougou vidět také ruské vlajky, píše DPA.

Útoky ale v Burkina Fasu přetrvávají a v armádě panuje chaos. Tento týden neznámí útočníci zabili 11 vojáků při útoku na konvoj 150 vozidel, který vezl zásoby do města na severu země. Padesát civilistů se stále pohřešuje.

Rozsáhlé oblasti na severu a východě Burkiny Faso se od roku 2018 staly neovladatelnými. Miliony lidí uprchly ze svých domovů v obavách z dalších útoků ozbrojenců, kteří často přijíždějí do vesnic na motocyklech. O život při těchto útocích přišly podle médií tisíce lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Skrhola ( 1. října 2022 13:42 )

V Burkině Faso byla svržena vláda, utrhla se s něma větev🙈

fesak2 ( 1. října 2022 12:23 )

Snad se nedožiju toho aby mi tohle chodilo kolem mě, brr

frantacizek ( 1. října 2022 09:02 )

Ukrajinci do 72 hodin získají Lyman, předpovídá americký Institut pro studium války. O klíčovou pozici v Donětské oblasti se vedou líté boje. Podle poradce prezidenta Zelenského Oleksije Arestoviče se v Lymanu a okolí může nacházet přes 5 tisíc ruských vojáků, kteří se dostávají do obklíčení.


a pak to zbylé anektované území a můžete v Moskvě a Kremlu rozjet další dožinky..

frantacizek ( 1. října 2022 08:55 )

no počkej, až ti nějaký Alladin spadne na dvorek se semtexem pod paží

frantacizek ( 1. října 2022 08:54 )

což je práce už západních tajných služeb nyní.. Ale čím dříve bude soudruh Putin se soudruhem Medvěděvem odstaven od moci, tím méně neštěstí napáchají..jakože pak ze sebe dělají blbce (chce vyšetřovat Nord stream, přitom je to jasné, ještě to svádí na mezinárodní terorismus, což je právě nebezpečná retorika, kterou bude používat opakovaně v kooperaci s Islamisty nyní), což je taky znakem intelektuálně vyprázdněných východních hlav..

Zobrazit celou diskusi