Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tragédie na migrační trase: Žena a čtyřleté dítě zemřely na přeplněném člunu mířícím na Kanáry

Autor: ČTK - 
15. července 2022
18:59

Na člunu s migranty, který mířil na Kanárské ostrovy, se našla mrtvá těla jedné ženy a čtyřletého dítěte. Informovali o tom dnes záchranáři. Podle vyjádření úředníků, na které se odvolává agentura EFE, oba pasažéři nejspíš zahynuli kvůli tlačenici na nafukovacím gumovém člunu, kde byly nejméně tři desítky lidí.

Počet migrantů, kteří se snaží proniknout z Afriky do Evropy přes španělské Kanárské ostrovy, se zvyšuje. Letos jich takto připlulo na 9300, což je o třetinu více než za stejné období loni, uvádí španělské ministerstvo vnitra.

Člun s migranty převážně ze subsaharské Afriky, který vyrazil z Maroka, zpozorovali rybáři ve čtvrtek večer poblíž ostrova Lanzarote. Zatím se neví, zda mrtvá žena a čtyřletá holčička byly v příbuzenském vztahu. V nemocnici skončil ještě další pasažér, kterého k ošetření dopravil vrtulník.

Podle agentury AP bylo na vratkém člunu namačkáno asi 50 lidí, agentura AFP s odkazem na informace pobřežní stráže uvedla, že cestujících bylo 27.

Trasa z pobřeží severní Afriky ke Kanárským ostrovům je jedna z nejnebezpečnějších. Nezisková organizace Caminando Fronteras uvádí, že loni při pokusu přeplout do Španělska zahynulo nebo zmizelo 4404 migrantů. Podle organizace se na cestu vydává čím dál větší množství žen a dětí.

Video  Chlapec a moře: Tisíce migrantů se vydaly z Maroka do španělské enklávy. Přeplavat se snaží i děti  - Reuters
Video se připravuje ...

Citronel ( 15. července 2022 20:08 )

To je hodně smutné, z toho kluka doslova sálalo zoufalství. Do Evropy se ale celá Afrika nevejde a tito lidé prostě nejsou přínosem, okamžitě se v místě jejich výskytu zvedne kriminalita.

Zobrazit celou diskusi