Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nevšední zásah středočeských záchranářů: Tatínek upadl a nedýchá! Syn resuscitoval fotografii

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: rc - 
18. července 2022
11:46

Na netradiční výjezd záchranky zavzpomínala operátorka Jitka. Na tísňovou linku volal vyděšený muž, že jeho otec náhle zkolaboval a nedýchá. Operátorka mu proto na dálku asistovala při resuscitaci, ovšem po chvíli vyšlo najevo, že ve skutečnosti o žádné drama nešlo. Co se ve skutečnosti v bytě stalo, zjistili až záchranáři, kteří tam přijeli. Muži spadla na zem tatínkova fotka!

Středočeská záchranka na sociální síti Facebook pokračuje s prázdninovým seriálem „Z historie našich výjezdů“. O nevšední zážitek na tísňové lince se podělila tentokrát operátorka Jitka. Zrovna měla denní službu, když kolem páté odpoledne přijala telefonát. Vyděšený muž volal, že jeho tatínek náhle zkolaboval, leží na zemi a nedýchá.

„Na místo jsme rychle vyslali posádku s lékařem. Mezitím jsem začala s telefonicky asistovanou resuscitací. Muži na telefonu jsem vysvětlila, jak má správně mačkat hrudník, ale byl hodně rozrušený, takže jsem se ho mezi pokyny snažila uklidňovat: Nebojte, to zvládneme, pan doktor už je na cestě. Měla jsem pocit, že mě vůbec neposlouchá, všechno se míjelo účinkem,“ uvedla Jitka s tím, že jí neustále opakoval, že je tatínek úplně na zemi a že ho nemůže mačkat na hrudi, jelikož je úplně placatý.

„Pořád jsem se ho snažila přimět, aby začal s masáží srdce, když přišla osudová věta: já ho pořád mačkám, ale on se pořád usmívá, jako když mi padal na zem,“ dodala Jitka. V tu chvíli prý znejistěla, zdali tam vůbec někdo leží v bezvědomí. Na to se zeptala i oznamovatele, který jí odpověděl: „No jasně, vypadnul mi na zem z tubusu.“

Jitka se začala ptát, zdali nejde o vtip, ovšem přišla odpověď, že tatínek leží na zemi a nereaguje. Znovu proto začala pomáhat na dálku s resuscitací. „Za chvíli jsem ale v telefonu slyšela hluk naší posádky a nadávání volajícího. Hovor jsem ukončila a čekala, že se bude shánět ventilované lůžko. Jenže nic. Když totiž přišla posádka do bytu, viděla muže, jak klečí nad fotografií o velikosti 40x40 a mačká červený tubus, do kterého byla předtím fotka vložená. Místo lůžka jsme tak nakonec zařizovali převoz na psychiatrii,“ uzavřela operátorka.

VIDEO: Podstatné úkony první pomoci

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání