Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Johnson řeší další skandál: Rezignovali mu dva ministři. A premiér prý navíc zapomněl na průšvih kolegy

Aktualizováno -
5. července 2022
21:01
Autor: ČTK - 
5. července 2022
18:58

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak dnes na twitteru oznámili, že rezignují na své vládní posty. Uvedli, že nechtějí pokračovat ve vládě premiéra Borise Johnsona, kterou v posledních měsících zmítalo několik skandálů. Javid oznámil rezignaci v prohlášení, v němž uvedl, že už nemůže s čistým svědomím pokračovat. O chvíli později oznámil odchod z vlády i Sunak.

„Veřejnost právem očekává, že vláda bude vykonávána řádně, kompetentně a seriózně. Uznávám, že toto může být moje poslední ministerská práce, ale věřím, že za tyto standardy stojí za to bojovat, a proto rezignuji,“ uvedl v prohlášení Sunak. Podle agentury Reuters se ministr financí údajně s Johnsonem střetl v soukromí kvůli státním výdajům.

„Možná jsme (Konzervativní strana) nebyli vždy populární, ale byli jsme kompetentní jednat v národním zájmu. Bohužel za současných okolností veřejnost dochází k závěru, že nyní nejsme ani jedno, ani druhé,“ uvedl v rezignačním dopise Javid. Zhruba hodinu a půl po Javidově prohlášení oznámil rezignaci i jeden z místopředsedů Konzervativní strany Bim Afolami.

„Hlasování o důvěře, které se konalo minulý měsíc, ukázalo, že velká část našich kolegů s tím souhlasí. S lítostí však musím konstatovat, že je mi jasné, že se tato situace pod vaším vedením nezmění, a proto jste ztratil i mou důvěru,“ dodal. Rezignace dvou z nejvýše postavených ministrů by mohla znamenat Johnsonův konec ve vládě, napsala agentura AP. Johnsonovou autoritou už minulý měsíc otřáslo hlasování o nedůvěře, které premiér sice ustál, ale 41 procent konzervativců hlasovalo pro jeho odvolání z funkce.

Johnson momentálně čelí obvinění, že na vlivnou pozici ve vládě dosadil někdejšího konzervativce Christophera Pinchera, který v té době čelil obvinění ze sexuálního napadení. Krizi důvěry ve vlastní straně čelí Johnson od chvíle, co se od listopadu minulého roku potýká se skandálem známým jako Partygate. Ten vyvolaly zprávy o večírcích a setkáních v premiérově sídle v Downing Street v době, kdy byla Británie v přísném koronavirovém lockdownu. Opozice teď zjišťuje, zda premiér věděl o Pincherově chování už v roce 2019.

Pincher v současné době čelí obvinění, že sexuálně napadl dva muže, které údajně v opilosti osahával ve stranickém klubu v centru Londýna. V roce 2017 rezignoval na post asistenta hlavního whipa, když byl nařčen, že „dělal neslušné návrhy“ konzervativnímu aktivistovi a olympijskému veslaři Alexu Storymu. Následné vnitrostranické vyšetřování ale v roce 2017 prokázalo jeho nevinu. Pincher nicméně čelil další oficiální stížnosti a vyšetřování v letech 2019 až 2020. BBC uvedla, že toto vyšetřování potvrdilo jeho nevhodné chování a že Johnson byl o této věci informován.

Opozice se nyní zabývá tím, zda Johnson o tomto případu skutečně věděl, když Pinchera jmenoval na vládní post náměstka hlavního whipa.

Johnson: Nevzpomněl jsem si

Johnson nejprve uvedl, že nic nevěděl. Když ho ale vysoce postavený diplomat usvědčil ze lži a stanice BBC uvedla, že o nevhodném chování věděl, premiérův úřad otočil. Downing Street uvedla, že ministerský předseda byl o případu „informován, ale nevzpomněl si na něj“.

„Číslo deset (úřad premiéra v Downing Street) stále mění svou verzi a neříká pravdu,“ uvedl vysoce postavený diplomat Simon McDonald. Ten v roce 2019 působil na britském ministerstvu zahraničí, kde se tehdy vyšetřovalo Pincherovo nevhodné chování. „Johnson byl osobně informován o zahájení a výsledku vyšetřování,“ uvedl McDonald.

Obvinění ze lži a údajné problémy s pamětí však podle Reuters nezmírňují několikaměsíční tlak na Johnsona. Premiér čelí rostoucí frustraci vládní Konzervativní strany z toho, co někteří označují za skandály zmítanou administrativu.

„Johnson vláčí britskou demokracii hnojem“

Imunitní výbor britského parlamentu minulý týden zahájil vyšetřování premiéra Johnsona ohledně politického skandálu známého jako Partygate, který vyvolaly zprávy o večírcích a setkáních v sídle premiéra v Downing Street v době, kdy v Británii kvůli šíření nemoci covid-19 platil přísný lockdown. Výbor zjišťuje, zda Johnson lhal parlamentu, když loni v prosinci tvrdil, že jeho kancelář neporušila žádná opatření zavedená ve snaze bránit šíření koronaviru. Johnsona, ministra financí Rishiho Sunaka a řadu dalších konzervativců za účast již pokutovala britská policie.

Někteří konzervativní zákonodárci se nyní snaží obnovit pokusy o jeho sesazení, a to pouhý měsíc poté, co premiér přežil hlasování o důvěře. Opoziční Labouristická strana Johnsona obvinila, že „vláčí britskou demokracii hnojem“.

Reakce: Johnson diskredituje zemi

Lídr liberálních demokratů Ed Davey a šéf opoziční Labouristické strany Keir Starmer dnes vyzvali Johnsona k rezignaci. „Už jste naši skvělou zemi diskreditoval dost dlouho,“ napsal Davey na twitteru. Podle Starmera je jasné, že se konzervativní vláda rozpadá. „Po všech těch špinavostech, skandálech a selháních je jasné, že se tato vláda nyní hroutí,“ uvedl Starmer v prohlášení.

„Skončil,“ řekl agentuře Reuters pod podmínkou zachování anonymity jeden z dříve loajálních konzervativních poslanců. „Neměl by tu agonii prodlužovat. Je to neuctivé vůči jeho kolegům, straně i zemi,“ uvedl. „Je konec. Divil bych se, kdyby teď vydržel až do léta,“ dodal další zdroj.

Podle médií má Johnson ale stále podporu jiných vysoce postavených ministrů, včetně ministra obrany Bena Wallace a šéfky diplomacie Liz Trussové, která dnes uvedla, že za ním stoprocentně stojí. Mezi zákonodárci se však objevily spekulace, že by mohli skončit někteří níže postavení členové vlády.

Video  Carrie Johnson - Kdo je třetí manželka Borise Johnsona?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi