Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Copak pro něj pravidla neplatí?“ Do Johnsona se kvůli pařbám ostře pustila i expremiérka

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. února 2022
18:50

Britský premiér Boris Johnson se omluvil za své jednání včetně způsobu, jakým reagoval na zprávy o večírcích ve svém sídle v Downing Street během koronavirových uzávěr. Poděkoval zároveň vládní úřednici Sue Grayové za její zprávu o vyšetřování těchto akcí a za práci, kterou odvedla. Další prošetření okolností setkání v Downing Street je na policii, uvedl Johnson v projevu před poslanci, kteří na jeho řeč reagovali bučením a nesouhlasnými výkřiky. Velká kritika zazněla také z úst jeho předchůdkyně Theresy Mayové, podle mnohých politických komentátorů to byla chvíle, na kterou čekala od té doby, kdy ji Johnson v čele vlády nahradil. Pořádně si na něm „smlsnul“ i vůdce opozice, jeden z poslanců musel být dokonce za rozvášněný projev vyveden ze síně.

Premiér rovněž oznámil, že plánuje rozsáhlou restrukturalizaci a reformu svého úřadu, která ale nezahrnuje jeho vlastní rezignaci. Právě po té ale volají představitelé opozice i někteří poslanci z jeho vlastní Konzervativní strany. „Chápu to a napravím to,“ řekl Johnson. Další vyjádření podle premiéra mohou poslanci očekávat v řádu dnů.

Některá setkání v sídle a úřadu premiéra v Downing Street během koronavirových uzávěr představovala vážná selhání klíčových lidí ve vládě a neměla se konat. Vyplývá to ze zprávy z interního vyšetřování vedeného Grayovou, kterou zveřejnila britská vláda. Média dosud informovala o celkem 16 setkáních většího počtu lidí, policie prošetřuje 12 z nich, uvádí BBC.

Johnsonovy omluvy poslancům nestačily

Johnson na výtky poslanců opakovaně reagoval ujištěním, že jeho vláda bojuje s pandemií covidu, že situaci zvládá a že chce pokračovat v práci, kterou započal. „Jsem si jistý, že lidé chtějí, aby se tento parlament věnoval věcem, které jsou opravdu důležité,“ uvedl Johnson. Zařadil mezi ně i řešení dopadů brexitu.

Po premiérově projevu následovaly reakce poslanců a Johnson sklidil kritiku mimo jiné od své předchůdkyně, bývalé konzervativní premiérky Theresy Mayové. „Lidé mohou očekávat, že jejich premiér četl protikoronavirová pravidla, porozuměl jim a respektuje je. Buď jste je nečetl, nebo jim nerozumíte, nebo jste se rozhodl, že pro vás tato pravidla neplatí,“ prohlásila Mayová.

Političtí kolegové premiérovi Johnsonovi vytkli porušování lockdownu. Političtí kolegové premiérovi Johnsonovi vytkli porušování lockdownu. | Reuters

Labouristický vůdce opozice Keir Starmer poděkoval Grayové za „svědomitost a profesionalitu, s jakou odvádí svou práci“ a apeloval na premiéra, aby zveřejnil její zprávu „v plném znění a co nejdříve“. Zveřejněná verze zprávy je totiž velmi strohá a na žádost policie neobsahuje žádné konkrétní informace o večírcích, aby to nenarušilo probíhající policejní vyšetřování.

Britská veřejnost se podle Starmera během pandemie „obětovala a prožila kolektivní trauma“ a premiér „porušováním pravidel, která sám stanovil, z nás všech udělal blázny“. Johnson „se ukázal být nezpůsobilým pro výkon funkce,“ prohlásil Starmer.

Premiér je lhář, soptil skotský politik

Projev Iana Blackforda ze Skotské národní strany byl tak vášnivý, že za něj byl poslanec vyloučen z jednání parlamentu. Blackford nejprve kritizoval Johnsona za to, že se jeho kritice směje, což považuje za neúctu ke všem obětem pandemie covidu-19 a pozůstalým. Poté premiéra obvinil ze lhaní o účasti na večírcích v Downing Street. Pravidla britského parlamentu ale zakazují poslancům označovat se navzájem za lháře, a Blackford byl proto vyloučen.

Labourista Luke Pollard se Johnsona ptal, zda je nadměrné pití alkoholu v sídle premiéra běžnou praxí. Narážel tím na jednu z výtek zprávy Sue Grayové, že nadměrná konzumace alkoholu na pracovišti není vhodná v žádném okamžiku.

Johnsona se na jednání parlamentu zastalo jen několik málo jeho stranických kolegů, uvedl deník The Guardian. Nejčastěji na Johnsonovu obhajobu uvedli argument, že parlament by se měl zabývat významnějšími tématy, jako je například migrace nebo mezinárodní bezpečnost.

Video  Boj s covidem ve škole: Děti trpí samotou. Ředitel zmínil těžkou dobu i proč sám dezinfikoval lavice  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi