Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

„Rusům se nikdy nedá věřit“. Ukrajinky žijící v Česku promluvily o strachu, slzách i odvaze

Autor: amb - 
16. února 2022
05:00

Tři Ukrajinky žijící v Česku se s Blesk Zprávami podělily o to, jak se během vyostřování situace na Ukrajině cítí. Ženy mají na Ukrajině přibuzné a známé, kteří se připravují na válku. „Rusku nikdy nemůžeme věřit,“ řekla Mariia Hodovanecová. „Pořád slyším zprávy o mrtvých a umírajících vojácích, Ukrajina už si zvykla válčit," dodala. „Brečím pokaždé, když vidím, jak Rusové zabili našeho vojáka," řekla Marie Prokopjuková. 

Mariya Godovanetsová se rozhodla říct Blesk Zprávám více o napětí na Ukrajině z pohledu bývalé obyvatelky této země. Mariya žije už více než 10 let v ČR a je místopředsedkyní Regionálního ukrajinského spolku ve východních Čechách. Na Ukrajinu ale jezdí každé tři měsíce za rodinou a známými. Z poslední cesty na východ se vrátila před týdnem. Navštívila Ivanofrankivskou oblast, která se nachází mezi polskými a rumunskými hranicemi. Jak sama řekla, nálada tam byla klidná.

„Nikdo z našich lidí žádný strach nemá, protože ta válka trvá už 8 let. Celý svět to začal řešit až teď, protože ruská armáda přišla do ukrajinského pohraničí a kumuluje tam aktivity, vojáky a vojenskou techniku, a to už něco znamená,“ řekla Mariya a dodala: „Strach ještě nikdy nikomu nepomohl a Ukrajinci to ví moc dobře.“

Mariyni přátelé a rodina nechtějí z Ukrajiny ani nikam odjet a obavy o ně nemá ani ona sama. „Století se bráníme a o nezávislost se všemi bojujeme, takže jsme na to zvyklí,“ vysvětlila, rozumí ale tomu, že kdyby došlo na totální válku, tak to bude velmi zlé. „Já nevím, proč by se ve 21. století měla řešit taková válka a měli by umírat lidé,“ uvedla.

Lidé na Ukrajině jsou ale v pohotovosti a chtějí pomoci ukrajinské armádě bojovat. „Obyvatelé naší země uvažují nad tím, kdo a v čem by mohl přispět. Těžko říct, jestli k invazi dojde. Je však pravda, že tak velké množství ruských vojáků a vojenské techniky poblíž ukrajinského pohraničí nikdy nebylo. Podle některých informací se u ruských jednotek nachází i nemocnice či jídelny, jisté je ale to, že ruští vojáci jsou připraveni na to, že může začít válka,“ uvedla paní Godovanetsová.

Mariya: Rusku nikdy nemůžeme věřit, Ukrajina se ale změnila

„My víme, že Rusko říká, jak válka vůbec nezačne, a nemají v plánu házet bomby na Ukrajinu. Zároveň je ale pravda, že Rusku nikdy nemůžeme věřit, protože nikdo neví, o čem Rusové opravdu přemýšlejí,“ řekla Mariya. Stejně tak pochybuje o pravdivosti informace, že Rusko ukončilo vojenská cvičení poblíž ukrajinských hranic.

Podle paní Godovanetsové je její země úplně jiná než na začátku proruských nepokojů v roce 2014. „Teď máme mnohem lepší armádu, která opravdu dokáže udeřit na ruské vojáky, když budou chtít přijít na naše území,“ dodala. Rok 2014 vnímala jako velmi nečekanou událost, kdy Ukrajina neměla téměř žádnou armádu, a bojovalo jen několik dobrovolníků.

„Nyní už je Ukrajina silná a připravená jít do války. Když tam jezdím, pořád slyším zprávy o mrtvých a umírajících vojácích. Ukrajina už si zvykla válčit a nyní nejde o nic nečekaného," vysvětlila a doplnila, že ukrajinská armáda je podle ní kromě síly vybavená také technikou. „K tomu nám pomáhají i další země, například Česko. Ukrajinci si opravdu váží takové pomoci a moc děkují,“ sdělila Blesk Zprávám.

„Čeští přátelé a známí se vždy zastaví a ptají, jak to na Ukrajině vypadá, a jak jim je líto, že tak krásná země musí pořád jen čekat na to, jak to nakonec bude. Já si toho hodně vážím, že Češi myslí na problémy Ukrajiny a pomáhají nám,“ uvedla Mariya. Je ráda i za pomoc Spojených států, bez kterých by se podle ní s Ukrajinou tolik nepočítalo. „Dali nám zbraně, učí naše vojáky a myslím si, že Spojené státy jsou pro politickou nezávislost zemí,“ zakončila.

Ukrajinka: Mám strach o svou rodinu a přátele na Ukrajině

Možný konflikt vyvolává strach v Ukrajince R., která si nepřála být jmenována. „Určitě se bojím, že se útok realizuje, a mám obavy z toho, co by se mohlo stát mé rodině a přátelům, kteří na Ukrajině žijí,“ uvedla. „Zprávy skoro nesleduji, nechci si zbytečně přidělávat stres, protože je toho opravdu moc. Přesto se od příbuzných a kamarádů dozvídám, že strach už se pro ně stal úplně obyčejnou věcí,“ napsala Blesk Zprávám.

„Mám ale naději, že se nic nestane, protože by to pro Putina nebylo výhodné,“ pokračovala R.  „Lidé, kteří patří do generace mých rodičů, nechtějí nic dělat, mladší ale plánují uprchnout do Evropské unie. Jsou vystresovaní a přáli by si klid, nebát se války a mít stabilní budoucnost,“ dodala.

Její čeští přátelé podle ní s Ukrajinou sympatizují. „Určitě si ale myslím, že nemají plný přehled o tom, co se děje, a necítí k tomu takovou empatii. Není to ale vina Čechů, protože to nezažili, a to je dobře, nepřála bych to nikomu,“ zakončila R.

S obavami se svěřila Blesku také Marie Prokopjuková, předsedkyně Sdružení Ukrajinek v ČR. „Mám strach o svou sestru a o její děti. Doufám, že Putin jen blafuje, pro něj poslat pár divizí sem nebo tam, to nic není. Už 8 let Putin zabíjí Ukrajince. Brečím pokaždé, když vidím, jak Rusové zabili našeho vojáka, jak zhasnul jeden mladý život kvůli jednomu človeku v Kremlu," uvedla.

„Člověk se uklidňuje, že se to v 21. století přece nemůže stát, ale pak si vzpomenu na Donbas a Krym. Známí v Kyjevě kupují zbraně, bojí se útoku ze strany Běloruska, chodí cvičit střelbu, šílené. Namísto toho, aby Putin zajistil blahobyt Rusům, přece jen vládne už 22 let, ale on radši rozpoutá ještě další válku," zakončila Prokopjuková.

Video  Konflikt na Ukrajině eskaluje. Bezpečnostní expert o možných scénářích  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

kinki ( 16. února 2022 15:45 )

Tie si uzivaju svojich 5 minut slavy.

kinki ( 16. února 2022 15:44 )

Ja ti polozim iba jednu otazku: Kedy si bol v Rusku? Predpokladam, ze nikdy, a ak tak iba niekedy za hlbokého soci­aliz­mu.Ne­zasta­vam sa Rusov, ale nemam rad, ked pises o niecom, o com nemas ani sajnu.

kinki ( 16. února 2022 15:39 )

Uz stacilo. Dokedy este chcete robit zo seba obetnych barankov. Nehovorim ze Rusko je svata, ale kazdy ma dost svojich starosti. Uz ste si poplakali, snad uz stacilo toho cirkusu.

hubaucpanakoblihou ( 16. února 2022 11:36 )

Lžeš, to není štvaní ze západu, ale stará nenávist jako reakce na ruskou okupaci.
Když se Ukrajina stala součástí tehdejšího Sovětského svazu nedobrovolně. Jejich neposlušnost soudruzi tvrdě trestali - nechali odvést všechno obilí a potraviny. Hlady zemřelo cca 30 milionů lidí, komouši ovšem tvrdí, že "pouze" 6 milionů lidí. Mluvilo se i o kanibalizmu. Mrtví se povalovali i na ulicích, o tom se dodnes nesmí mluvit. Hitlerova vojska byla vítána jako osvoboditelé, ovšem jen do doby, než tam rozjeli svůj oblíbený teror. Proč tedy Ukrajici tak málo milují Rusy?

hubaucpanakoblihou ( 16. února 2022 10:09 )

Putin musí chránit Rusy žijící na Ukrajině stejně jako Hitler musel chránit Němce v našem pohraničí (Sudetech).

Zobrazit celou diskusi