Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Taťko Vláďo, ať není válka“. Ruští teenageři na sítích „šikanují“ Putina

Autor: ČTK, sova - 
15. února 2022
16:50

Náctiletí, dospívající a dospělí z generace Z zveřejňují na sociálních sítích TikTok a Instagram příspěvky o napětí mezi Ruskem a Ukrajinou a někteří apelují na ruského vůdce Vladimira Putina, kterého oslovují „Vladdy Daddy“ (táto Vláďo), aby nerozpoutal válku. Aplikace TikTok se také stala zdrojem pro výzkumníky, kteří sledují soustředění více než 100 000 ruských vojáků poblíž hranic s Ukrajinou. Moskva popírá obvinění Západu, že plánuje útok na svého souseda, upozornila agentura Reuters.

Uživatelé sociálních sítí zanechali v posledních týdnech tisíce komentářů u příspěvků na neoficiálních účtech ruského prezidenta Putina na instagramu. Společnost Meta Platforms si není vědoma toho, že by Putin byl nějak oficiálně zastoupen na facebooku a instagramu.

Přezdívka „Vladdy Daddy“, která může mít i sexuální konotace, se stala populární na internetu kolem roku 2016, alespoň podle databáze memů Know Your Meme.

Generace Z, jak vědci označují lidi narozené od konce 90. let zhruba do roku 2012, zahrnuje Hanku, dvanáctiletou dívku ze Slovenska, která se o memu dozvěděla a na tiktoku napsala: „Vladdy Daddy, prosím, žádnou válku...“

Nedělejte si legraci, žádají někteří mladí

Já a moji přátelé jsme hráli vadí nevadí a dali mi za úkol to napsat,“ řekla v telefonickém rozhovoru Hanka, která požádala, aby byla představena jen křestním jménem.

Šestnáctiletá Lena, která žije v Polsku, meme na twitteru kritizovala. „Lidé, kteří žijí daleko a vidí to jen jako meme nebo vtip, by si z toho neměli dělat legraci, protože situace je vážná,“ řekla Lena, která v telefonátu také žádala o identifikaci jen podle svého křestního jména.

TikTok nereagoval na žádost o komentář k tomu, zda existují nějaké důkazy o koordinovaném chování s cílem uvést lidi v omyl, poznamenal Reuters a dodal, že u mnoha zpráv a videí není uvedeno, odkud jsou zveřejňovány.

TikTok je podle výzkumné společnosti MediaScope jednou z nejpopulárnějších platforem sociálních médií v Rusku s měsíčním dosahem na více než 40 milionů lidí.

TikTok zaznamenal v posledních letech explozivní růst. Zatímco aplikace vlastněná čínskou technologickou společností ByteDance proslula ve svých počátcích virály pro dospívající a tanečními trendy, postupně v ní přibývá politického obsahu.

Příčiny krize vysvětlují pro ostatní

„Je zajímavé, že TikTok svým způsobem propojuje mladé publikum s politikou a světovými událostmi,“ řekla výzkumnice Nina Jankowiczová, která spolupracuje s britským Centrem pro informační odolnost na ověřování obsahu open source o krizi. „Žádná jiná platforma to skutečně nedokázala ve stejné míře,“ dodala.

Domnívá se však, že online angažovanost pravděpodobně nevyvolá off-line kroky, jako by byly například rozsáhlé protesty.

V aplikaci se šíří videa vysvětlující rusko-ukrajinskou krizi, některá ze Západu a další pocházející zřejmě z Ruska.

Myca Hintonová, 21letá studentka Fordhamské univerzity v New Yorku, která na tiktoku zveřejňuje zprávy a videa s komentáři, získala tisíce zhlédnutí svých videí o krizi. Doufá, že pomohou středoškolákům lépe porozumět tomu, co se učí, a poskytnou informace kolegům, kteří se možná nedívají na televizi nebo do novin.

Hintonová uvedla, že jazyk příspěvků přizpůsobuje mladšímu publiku, přidává slovní hříčky a snadno srozumitelná výrazy.

Sleduje TikTok i americká vláda?

TikTok rozhodně sehrál obrovskou roli v tom, odkud získáváme informace nebo kde formulujeme své názory, a to jen proto, že to je aplikace, kterou právě teď všichni používají,“ řekl Hintonová, která publikuje pod uživatelským jménem @mycahinton.

V aplikaci nechybějí videa vysvětlující krizi v ruštině či ukazující přesuny vojenské techniky.

Jeden z uživatelů, Maxim, kterého sleduje 29 000 fanoušků a který používá jméno @novosileckij, nasbíral téměř jeden milion zhlédnutí za vysvětlující video vyjadřující pochybnosti, že Rusko skutečně napadne Ukrajinu.

Pro výzkumníky se videa, zveřejněná na tiktoku uživateli v regionu, posloužila ke sledování vojenského vybavení. Michael Sheldon z Digital Forensic Research Lab při Atlantické radě říká, že prostřednictvím tiktoku sledoval vojenské vybavení z Ruska. Šlo podle Sheldona o jednu z prvních koncentrací vojenských sil, u které se aplikace stala hlavním zdrojem pro jeho výzkum.

@earthlyfolk The vladdy daddy comments have me 💀. #russia #ukraine #vladdydaddy #vladimir #vladdy #plsnowar ♬ Rasputin (Single Version) - Boney M.

TikTok je jednou z hlavních zdrojů, pokud jde o shromažďování vizuálních informací o soustředění ruských sil,“ řekl Sheldon a dodal, že asi 80 procent jeho otevřených zdrojů pro analýzy koncentrace ruských jednotek pocházelo z tiktoku.

Ministerstvo zahraničí USA se odmítlo vyjádřit, zda ke sledování soustředění ruských sil použilo videa uživatelů sítě TikTok.

Mladí Rusové riskují svou budoucnost, když zveřejňují příspěvky na sociálních sítích, řekla Jankowiczová s odkazem na případy zatčení kvůli příspěvkům na facebooku a instagramu. Rusko vyvinulo tlak na velké internetové společnosti ukládáním pokut a zpomalením provozu, aby je přimělo odstranit obsah, který ruské úřady označují za zakázaný.

Nejnovější zpráva o transparentnosti společnosti TikTok uvádí, že Rusko bylo jediným největším zdrojem úředních žádostí o odstranění obsahu v prvním pololetí loňského roku.

Video  Co se děje na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

hubaucpanakoblihou ( 15. února 2022 22:55 )

Kdyby se do Babišových (dříve Kosteleckých) uzenin dávalo mase, tak by na nich soudruh Babiš nevydělával.

zaschla_spermie ( 15. února 2022 22:52 )

To si nevybereš.

ANO-travim-psy ( 15. února 2022 22:51 )

Nikoliv.

ANO-travim-psy ( 15. února 2022 22:50 )

Dnes útok nebude, není vhodný čas.

rudaverliba ( 15. února 2022 22:47 )

Náš čas se blíží.

Zobrazit celou diskusi