Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Opozičníka Navalného čeká další soud, tentokrát přímo ve vězení. Hrozí mu trest 15 let

Autor: ČTK - 
15. února 2022
10:41

Moskevská soudkyně se dnes začala zabývat novým případem uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Soud se koná přímo ve věznici v Pokrovu asi 100 kilometrů východně od Moskvy, kde si Navalnyj odpykává předchozí trest 2,5 roku odnětí svobody. Nyní mu hrozí až 15 let za mřížemi, napsal na svém webu list Kommersant.

Navalnyj čelí obžalobě z podvodu a z pohrdání soudem. Podle obžaloby použil pro osobní účely stovky milionů rublů převedené do různých fondů včetně Navalného Fondu boje s korupcí, který úřady mezitím zakázaly jako extremistickou organizaci. Podle deníku šlo o peníze na Navalného prezidentskou kampaň v roce 2018, ale úřady opozičníka k volbám nepustily kvůli předchozímu odsouzení.

Podle obžaloby Navalnyj věděl, že se voleb nebude moci zúčastnit, ale přesto shromažďoval peníze, přičemž pro sebe utratil 356 milionů z více než 588 milionů rublů (asi 101 milionů ze zhruba 167 milionů Kč). Obžaloba rovněž tvrdí, že v jiném procesu, ve kterém byl loni v únoru za pomluvu válečného veterána odsouzen k pokutě, Navalnyj urazil prokurátorku a svědka, a dopustil se tak pohrdání soudem.

Pomluva válečného veterána je v Rusku trestným činem a opozičník jej podle soudu spáchal svými kritickými výroky o lidech účinkujících v propagačním videu na podporu změn ústavy před celostátním referendem. Označil je za zrádce a zkorumpované lokaje režimu. Jedním z dotyčných byl i 94letý válečný veterán, který později u soudu vystupoval jako svědek.

Za Navalným přijela manželka

„Soud neobjasnil, z jakého důvodu se rozhodl zasedat v místě odnětí svobody souzeného. Navalného spolupracovníci soudí, že to souvisí s přáním učinit kauzu co nejvíce neveřejnou,“ napsal Kommersant k dnes zahájenému novému procesu s Navalným. List dodal, že do věznice přijela Navalného manželka Julija.

Navalnyj předloni v létě během vnitrostátního letu z Tomska do Moskvy náhle zkolaboval a letoun byl nucen přistát v Omsku, kde byl politik v bezvědomí hospitalizován. O několik dní později byl stále v bezvědomí přepraven do Berlína, kde se postupně zotavil. Podle západních laboratoří byl otráven jedem ze skupiny bojových látek novičok.

Po návratu do vlasti byl Navalnyj zatčen a uvězněn, protože podle úřadů porušil pravidla dříve uloženého podmíněného trestu za údajný podvod na kosmetické firmě Yves Rocher; firma přitom tvrdila, že se jí žádná škoda nestala a Evropský soud pro lidská práva shledal tehdejší proces nespravedlivým, za což Rusko vyplatilo Navalnému odškodnění. Opozičník tvrdí, že byl uvězněn z politických důvodů, protože přežil otravu, nařízenou podle Navalného přímo prezidentem Vladimirem Putinem. Kreml to popírá a zpochybňuje, zda vůbec šlo o otravu.

Veškeré Navalného organizace mezitím úřady zakázaly a řada opozičníkových spolupracovníků se v obavě z uvěznění uchýlila do ciziny. Západní státy za Navalného otravu potrestaly některé ruské úřední činitele sankcemi.

Video  Pandemický zákon nepotřebujeme, míní politolog. Věří vládě, že nezvýší daně?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Manowar ( 15. února 2022 12:15 )

Dejte mu doživotí a máte navěky pokoj.

salto ( 15. února 2022 11:37 )

Pan Navalnyj si to neuvědomuje, že svou roli užitečného idiota už sehrál. Všichni, kteří jej tak hakasně podporovali se tak nějak neformálně stáhnou, zravna tak jako u ukrajinské gerojky Nadije Savčenkové (jasně to je ta jak jí p. Kalousek dával květiny, fotil se s ní atd.). Dnes už to děvče nikoho, ale opravdu nikoho nezajíma. Taky proč. Svých "patnáct minut slávy" si užila tak co...

Zobrazit celou diskusi