Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Podcast: Miliardový výpadek Facebooku. Banální chyba ukázala, jak je internet křehký, říká odborník

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
6. října 2021
05:00

Zaměstnanci největší sociální sítě museli v pondělí doslova chvátat do centrál po celém světě, aby opět zprovoznili Facebook. Během servisní údržby totiž došlo až na 7 hodin k odpojení této sítě, Instagramu, Messengeru, WhatsAppu a dalších aplikací navázaných na technologického giganta. Proč k tomu došlo, jak to ovlivnilo český Vodafone a co to pro svět znamená, rozebral v Blesk Podcast redaktor Jakub Čížek z Živě.cz.

V České republice bylo přibližně půl páté odpoledne, když se mnohým lidem a firmám zkomplikoval život. V Kalifornii, kde sídlí část Facebooku, se totiž technici chystali k rutinnímu síťařskému zásahu, když Facebook a další sítě tohoto giganta přestaly fungovat. „Ukázalo se, jak je celý Facebook i interně v rámci firmy provázaný. Jeho zaměstnanci totiž používají další funkce Facebooku pro svoji vlastní komunikaci. Dokonce podle různých informací jim nefungovaly čipové karty na některých pobočkách a zaměstnanci se tudíž nedostali dovnitř,“ uvedl s úsměvem Jakub Čížek.

Ihned se začalo spekulovat, zda za výpadek nemůže hackerský útok, to se ale podle hosta podcastu nejspíš nestalo. Na diskusním fóru Reddit se totiž na krátkou dobu objevilo i anonymní svědectví, proč k chybě údajně došlo: „Tento anonym byl velmi dobře informovaný a jeho slova se později ověřila dalšími experty. Podle něj nešlo o to, že by si někdo ve Facebooku řekl, že síť vypne, ale spíše šlo o to, že v Americe bylo pondělní dopoledne a síťaři dělali běžnou údržbu, během níž ale došlo k chybě, která odpojila část infrastruktury od Facebooku takovým způsobem, že jeho zaměstnanci museli dojet do datových center a nahodit ho, řečeno s nadsázkou, ručně,“ vysvětlil nejpravděpodobnější důvod velkého výpadku odborník.

Výpadek neměl jen Facebook

Ke ztrátě uživatelských dat podle Jakuba Čížka došlo úplně minimálně. Kupříkladu, když někdo v Instagramu něco vyfotil a bez uložení poslal, mohl o tento snímek přijít. Daleko větší problémy měly služby využívající Facebook nebo jeho technologie. „Typicky, když máte na webu tlačítko - přihlásit se přes Facebook - to samozřejmě nefungovalo,“ uvádí příklad moderátor pořadu Týden živě.

Problémy s přetížením sítě měl český operátor Vodafone. Podle Jakuba Čížka za to mohl zvýšený zájem uživatelů, kteří hromadně zjišťovali příčinu výpadku sítě. „Je to stejné, jako když je začátek Olympiády a všichni si naráz pustí stream, tak se sice nehroutí internet, ale na některých místech je síť přetížená,“ jednoduše vysvětlil jeden z důvodů a tím druhým je, že i weby Vodafonu využívají služeb Facebooku, které po jeho pádu přestaly částečně fungovat.

Proč byl pád Googlu v roce 2016 závažnější než ten nynější Facebooku, jak se bude vyvíjet cena akcií Facebooku a proč sociální síť protěžuje 6 milionů VIP osobností, prozradil v Blesk Podcast novinář Jakub Čížek:

Video Blesk Podcast: Miliardový výpadek Facebooku. Banální chyba ukázala, jak je internet křehký - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi