Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chvíle hrůzy na palubě Boeingu MAX: Do čumáku těsně před přistáním uhodil blesk

Autor: Darina Jíchová - 
26. března 2021
12:10

Cestující v Boeingu 737 MAX si nad letištěm v panamské metropoli Panamá prožili drama, krátce před přistáním totiž stroj zasáhl blesk. Piloti zachovali klid a s letadlem bezpečně dosedli na ranvej, nikomu ze 140 pasažérů se nic nestalo, uvedl list Daily Mail.

Letadlo se k Panamě přiblížilo během silné bouřky, ve výšce 9 kilometrů Boeing zasáhl blesk přímo do čumáku stroje. Událost cestující dost vyděsila, ale piloti situaci zvládli, dramatický moment se podařilo zachytit na video:

Piloti museli letadlo navigovat skoro v naprosté tmě, silná bouře jim konec letu velmi zkomplikovala. Na záběrech je patrné, že úder blesku překvapil zkušeného kapitána i jeho kopilota. Mezi pasažéry se sice šířil strach a nervozita, v kokpitu vládl ledový klid. Letadlo vyvázlo bez poškození, nikdo z osob na palubě nebyl zraněn. Přistání proběhlo bez problémů.

Děje se to často

„To, že letadlo zasáhne blesk, není nic neobvyklého a dochází k tomu poměrně často. Jen málokdy se ale dramatickou podívanou podaří zachytit na video. Já osobně jsem jen točil bouři při letu a najednou tohle,“ komentoval autor videa, který si nepřál být v tisku jmenován. Odborníci potvrdili, že zásahy bleskem skutečně nejsou nic zvláštního, a vysvětlili, že úder jen málokdy vede k nehodě, letouny totiž mají dostatečnou ochranu.

Video  Orkán Ciara si děsivě "pohazuje" s letadly: Řada pilotů nepřistála napoprvé, tenhle to navzdory vichru zvládl  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi