V prvním díle se široké spektrum psychologů, psychoterapeutů a dalších specialistů snaží poradit, jak odhalit blížící se kolaps. Jak mu předejít. Kdy je ještě šance, že to zvládneme sami. A kdy je třeba kontaktovat odborníka. 

„Pokud se život začíná vymykat takříkajíc z kloubu a selhává jakákoli brzda, která mi zabírala, pak je čas říci si o profesionální pomoc,“ říká profesor Michal Miovský, klinický psycholog, psychoterapeut a přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN. A zdůrazňuje, že je přitom úplně jedno, zda jiní to vidí jako něco zvládnutelného.

„Dobrým vodítkem, jak poznat, že se děje něco závažného, jsou problémy se spánkem. Když jsme bdělí, »přepereme « tělo hlavou – prostě na problém přestaneme reagovat, zapomeneme ho vnímat, protože se soustředíme na něco jiného. Ve spánku kontrolu nemáme, takže se všechno naplno projeví,“ upozorňuje psychoterapeutka Lenka Hlavičková.

Internistka a systemická terapeutka Kateřina Cajthamlová pak podotýká, že současná situace odkryla jedno zásadní téma, a to zanedbanou péči o svou duši. „Psychohygiena je stejný obor starání se o sebe jako čištění zubů nebo úklid domácnosti: důležitá je pravidelnost, kontrola výsledků a všímat si rozdílu. Pokud problémy trvají, konzultujeme je s odborníkem. Se zuby jdeme za zubařem, na úklid si zavoláme firmu, při problému s psychohygienou oslovíme psychologa nebo psychiatra , “ konstatuje lékařka známá z televizních pořadů. 

Jak poznat problémy u dětí?

Současná situace má zásadní dopad i na životy našich dětí či vnoučat – už rok se takřka nepřetržitě učí z domova. „Čím je dítě menší, tím výrazněji je závislé na rodičích. Fyzicky, materiálně a současně i na jeho rozpoloženích, náladách, přístupech,“ říká psycholog Václav Mertin s více než 35letou praxí.

U všech dětí bychom si podle něj měli všímat výraznějších změn v chování. „Neuděláme chybu, když se v takové situaci dítěti víc věnujeme, hrajeme si s ním, čteme mu, pokud chce, tak s ním spíme. Nic z toho neublíží, jde o prostředky jednoduché a laciné. I pokud se mýlíme a všechno je ve skutečnosti v pořádku, jde jen o mimořádný výkyv, vůbec nic se nestane. Dítě se nám nemůže svěřit, i kdyby chtělo, protože ono samo neví, že je něco v nepořádku. A ani co je v nepořádku,“ vysvětluje mimo jiné v textu, který najdete v Nedělním Blesku. 

Svěřte se Blesku, specialisté vám poradí!

Máte psychické potíže, se kterými si nevíte rady a nechcete jít v tuto chvíli za specialistou osobně? Bojujete s vyčerpáním, strachy? Máte problémy v rodině s partnerem či dětmi? Nezvládáte současnou nejistotu a sociální izolaci? Máte pocit, že se na vás všechno akorát valí? Zkrátka potřebujete radu psychologa, terapeuta, odborníka na řešení vztahů? Napište si o ni! Tým odborníků je připraven vám pomoci!

Pište na: psycholog@blesk.cz

nebo na adresu: Blesk, Komunardů 1584/42, Praha 7, 170 00,
dopis označte heslem „PSYCHOLOG“.

Pozor! Pokud máte akutní problém potřebující okamžité řešení, volejte např. krizová centra, v krajním případě pak Zdravotnickou záchrannou službu, tel.: 155. 

PŘEHLED ODBORNÍKŮ, KTEŘÍ VÁM POMŮŽOU:

Prof. PhDr. Michal Miovský PhD. Psycholog, psychoterapeut a přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN.

 

PhDr. Katarína Szabados. Psycholožka.

MUDr. Ondřej Trojan PhD. Psychiatr a sexuolog.

PhDr. Marta Boučková. Psycholožka.

PhDr. Petr Kačena. Psycholog a párový poradce.

Lenka Hlavičková. Psychoterapeutka.

PhDr. Václav Mertin. Psycholog, učitel katedry psychologie FF UK

MUDr. Kateřina Cajthamlová. Internistka a systemická terapeutka.

PhDr. Sylvie Navarová. Psycholožka, psychoterapeutka a koučka.

Dominika Čechová. Psychoterapeutka.

Fotogalerie
85 fotografií