Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Východ Austrálie zasáhly lijáky, bleskové povodně a „minitornádo“. Voda ničila domy

Autor: ČTK - 
20. března 2021
10:35

Východní pobřeží Austrálie v sobotu zasáhly silné přívalové deště a bleskové povodně, obyvatelé několika regionů museli opustit své domovy. Voda zničila domy, silnice a přerušila elektrické vedení. Správa největšího města Sydney vyzvala obyvatele, aby zůstali doma, když přes okraj města přecházelo „minitornádo“, uvedla agentura Reuters.

V oblasti Nového Jižního Walesu žije přibližně třetina z 25 milionů Australanů. Podle Reuters tam od začátku března spadlo více srážek, než obvykle naprší za celý měsíc březen. Podle předpovědí bude silný déšť pokračovat ještě několik dní, nejspíš až do čtvrtka. Situaci by ještě mohla zhoršit voda z přehrady Warragamba Dam, která v sobotu odpoledne místního času začala přetékat. Přehrada je zdrojem pitné vody pro Sydney.

Záchranáři za poslední dva dny přijali přes 4000 hovorů se žádostmi o pomoc, 500 lidí výslovně žádalo o evakuaci. Vláda odvolala veškeré společenské a sportovní akce v zemi, včetně prestižního dostihového závodu Golden Slipper.

Kvůli povodním se také zpomalí distribuce vakcín proti covidu-19, zpoždění bude podle federální vlády jen několik dní. Austrálie chce v nadcházejících týdnech naočkovat téměř šest milionů lidí, uvádí agentura Reuters. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse, která sleduje vývoj epidemie, se v Austrálii dosud nakazilo necelých 30 000 lidí a 909 jich zemřelo. První dávku očkování zde dostalo 226 tisíc lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi