Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Republikáni dostali KO v klíčových volbách v Georgii. Biden bude mít na své straně senát

Aktualizováno -
6. ledna 2021
22:35
Autor: ČTK - 
6. ledna 2021
08:15

Kandidáti Demokratické strany zvítězili v obou kláních senátních voleb v americkém státě Georgia, a demokraté tak budou napříště kontrolovat kromě Sněmovny reprezentantů i Senát. Podle prognóz agentury AP či agentury Edison Research zvítězili v úterních volbách v Georgii demokraté Raphael Warnock a Jon Ossoff, kteří porazili stávající republikánské senátory Kelly Loefflerovu a Davida Perduea. Kontrola nad Senátem je klíčová například při schvalování postů ve vládě.

Pokud se prognózy médií potvrdí, budou mít demokraté a republikáni v Senátu shodně 50 mandátů. Při vyrovnaném poměru hlasů má v této komoře Kongresu rozhodující slovo jeho předseda, kterým je v americkém systému viceprezident. A tato funkce bude od 20. ledna stejně jako ta prezidentská v rukách Demokratické strany.

Budoucí viceprezidenta Kamala Harrisová tak bude moci při nerozhodném hlasování zvrátit jeho výsledek ve prospěch demokratické administrativy vedené příštím prezidentem Joem Bidenem.

Zatímco demokrat Warnock bude prvním černošským senátorem zvoleným za Georgii, 33letý Ossoff bude nejmladším členem Senátu.

Senát je v Kongresu při utváření zákonů rovnocenným partnerem Sněmovny reprezentantů. Silnější je navíc v tom, že schvaluje obsazení postů ve vládě i na federálních soudech. Ve sněmovně dosáhli demokraté těsné většiny už v listopadových volbách. Nyní získali kontrolu nad celým Kongresem.

Video  Biden zvolen prezidentem: Bouřlivé oslavy Američanů v ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

slafa ( 8. ledna 2021 16:40 )

Dvacateho ledna zazni ve Washingtonu Internacionala

slafa ( 8. ledna 2021 16:38 )

Jen dalsi podvod Armando

armand ( 7. ledna 2021 18:32 )

Zahadny blondak Trump mel protazeny chobot, kdyz mu hrali Osli ***nadu od Frimla
a Ivanka mu zpivala do ouska, jeho oblibenou "Reka huci, kdo nam pujci".

Zobrazit celou diskusi