Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli záplavám a sesuvům půdy umírají stovky lidí: Silné deště mučí východ Afriky

Autor: ČTK, sova - 
6. prosince 2019
14:04

Nejméně 38 lidí zemřelo v noci na čtvrtek při sesuvech půdy způsobených prudkými dešti v Burundi. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na místní policii, podle níž se zatím jedná o předběžnou bilanci. Pátrací práce na místě stále pokračují. Silné deště sužují celý region východní Afriky již přes dva měsíce a způsobily tam za tu dobu smrt již 265 lidí. Srážky přitom podle meteorologů nemají v blízké době ustat.

K poslednímu neštěstí došlo ve vesnici Mugina na severozápadě Burundi. Kvůli dešťům se utrhly části několika strání, na nichž stály obytné domy.

„Stalo se to v noci, když byli všichni u sebe doma. Půda ze sesuvů se hrnula po třech velice příkrých kopcích a cestou vše pohřbila,“ řekl AFP jeden ze svědků na místě. „Celé rodiny byly pohřbeny zaživa, stejně jako jejich domy, jejich dobytek a jejich pole, je to strašlivé,“ dodal.

Silné deště sužují velkou část kontinentu

Na místo podle něj sice dorazila policie, jež spolu s dobrovolníky pátrá po přeživších. Nemají však k dispozici žádnou techniku a sutiny prohledávají jen rukama. Zasažený region nedaleko hranic s Rwandou je podle AFP velice těžko dostupný.

Silné srážky v poslední době zasáhly řadu zemí v regionu. V Keni kvůli nim zemřelo podle posledních vládních údajů na 132 lidí a 17 tisíc jich muselo opustit svoje domovy. V Jižním Súdánu záplavy zasáhly milion lidí, v Etiopii kolem 570 tisíc. V Tanzanii zemřelo v posledních týdnech 55 lidí, v Etiopii 22 a v Ugandě nejméně osm. Džibutské úřady před týdnem ohlásily, že tam nedávno spadlo za jediný den tolik srážek, kolik obvykle průměrně naprší za dva roky. Deset lidí tam kvůli živlu přišlo o život.

Desítky lidí zemřely také ve střední Africe. Při záplavách v jednom z nejlidnatějších afrických měst Kinshase v Kongu zemřelo ke konci listopadu 41 lidí.

Za extrémní srážky může rozdíl teplot

Nezvykle silné deště způsobuje zřejmě fenomén zvaný dipól Indického oceánu. Ten označuje stav, kdy je hladina vody v západní části oceánu teplejší než na východě. Vody u pobřeží východní Afriky mají nyní podle odborníků průměrně o dva stupně vyšší teplotu, než ty u pobřeží Austrálie. Moře se proto daleko více vypařuje a vlhký vzduch následně putuje nad Afriku. Podle odborníků je takto velký rozdíl teplot největší za poslední léta či možná až desetiletí.

Pobřeží východní Afriky je považováno za jedno z nejnáchylnějších k negativním projevům oteplování klimatu.

Zobrazit celou diskusi