Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lijáky a bahno srovnaly se zemí desítky domů. V Kongu zemřelo 39 lidí včetně malého dítěte

Autor: ČTK, tva - 
26. listopadu 2019
20:19

Nejméně 39 lidí zemřelo v noci na úterý při záplavách a sesuvech půdy způsobených silnými přívalovými dešti v konžské metropoli Kinshase. Silnice vedoucí k místnímu univerzitnímu kampusu se na jednom místě propadla a trasa je zcela přerušená. O nové bilanci obětí informovala agentura Reuters.

Silnice se propadla na jižním předměstí Kinshasy a do jámy spadly tři domy. Viceguvernér hlavního města Neron Mbungu řekl, že záchranáři stále pátrají po přeživších a po tělech mrtvých.

Materiální škody i lidské ztráty jsou skutečně obrovské. Dali jsme starostům prostředky, aby mohli těla dopravit do márnice a raněné na kliniky,“ prohlásil Mbungu, který se pohyboval v zasažených oblastech od dnešního brzkého rána.

Kvůli silným dešťům zemřelo v konžské metropoli nejméně 39 lidí (26. 11. 2019) Kvůli silným dešťům zemřelo v konžské metropoli nejméně 39 lidí (26. 11. 2019) | Reuters

Dítě zemřelo po zásahu elektrickým proudem

Voda a valící se bahno zbořily podle Mbungua nejméně dva mosty. Mezi oběťmi je také jedno dítě, které zemřelo po zásahu elektrickým proudem. Jeden z obyvatel, jehož dům se zpola sesul, řekl, že pršet začalo ve dvě hodiny ráno místního času (i SEČ) a déšť trval čtyři hodiny. „Začali jsme z domu vynášet věci v šest ráno a v té chvíli se začal dům bořit. Vzali nás k sobě sousedé, než si najdeme něco jiného,“ řekl svědek.

Jean Nsaka z městského úřadu ve čtvrti Lemba očekává, že počet mrtvých bude ještě vyšší.

Při zatím posledním podobném neštěstí v oblasti na začátku roku 2018 zahynuly desítky lidí při sesuvech půdy vyvolaných celonočními silnými dešti. Kinshasa je s asi deseti miliony obyvatel třetí největší město v Africe. Značná část místních však žije v chatrných obydlích. Záplavy tam nejsou nic neobvyklého a škody i úmrtí jsou vzhledem ke špatné infrastruktuře a nekvalitní výstavbě vždy značné.

Zobrazit celou diskusi