Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Emotivní vzkaz copaté Grety (16) kritikům: O své nemoci i odsuzování za vzhled

Aktualizováno -
1. září 2019
11:18
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. srpna 2019
23:26

Švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová má zdárně za sebou dvoutýdenní plavbu přes Atlantik na závodní jachtě, která za sebou nenechává uhlíkovou stopu. Thunbergová na oceánu přežila i bouři. V ulicích New Yorku na teenagerku čekaly zástupy dalších mladistvých aktivistů, uvedl deník Daily Mail. Mladá Švédka ale nemá jen fanoušky, je rovněž častým terčem kritiků. Na svém twitteru se svěřila s tím, jak se vyrovnává s nenávistnými útoky internetových „haterů“. Promluvila o svém Aspergerově syndromu i o poruše příjmu potravy.

„Když hateři začnou útočit na váš vzhled a rozdílnosti, znamená to, že už nemají, kam jinam sáhnout. V tu chvíli víte, že vyhráváte. Mám Aspergera a to znamená, že někdy se chovám jinak, než je norma. A za správných okolností, rozdílnost může být super schopnost,“ otevřela se teenagerka na twitteru.

„Neschovávám se za svou diagnózu, vím, že někteří ignoranti to stále vidí jako nemoc, jako něco negativního. A věřte mi, syndrom mě nejednou omezoval. Než jsem začala s protesty, neměla jsem skoro žádnou energii, žádné přátele, s nikým jsme se nebavila. Seděla jsem sama doma s poruchou příjmu potravy. To všechno je teď pryč. Našla jsem nový smysl ve světě, který se mnoha lidem někdy může zdát povrchní a bezvýznamný,“ dodala.

Teenagerka se týrala hlady

Thunbergová si v jedenácti letech prošla náročným obdobím, prala se s poruchou příjmu potravy, dva měsíce své tělo týrala hladověním, to se podepsalo na jejím psychickém i fyzickém zdraví. Trpěla depresemi a panickými ataky a začaly se u ní projevovat srdeční problémy. Kromě Aspergerova syndromu jí lékaři diagnostikovali také autismus, obsedantně-kompulzivní poruchu (OCD) a selektivní mutismus.

Na příspěvek náctileté aktivistky reagovaly tisíce lidí. „Buď svá. Být normální je přeceňované. Svoje limity si určujeme sami. Asperger není omezení. Asperger není nemoc. Děkujeme za to, že jsi, Greto. Obdivujeme tě, Greto,“ opakovalo se v komentářích. 

Thunbergová nemešká ani v New Yorku, sotva připlula, připojila se k demonstrantům, kteří se v pátek sešli před sídlem OSN. Náctiletou aktivistku ihned obklopil dav, který skandoval hesla jako: „Vědění, ne mlčení“ nebo „Je hrozné horko!“, čímž aktivisté naráželi na globální oteplování.

„Každý, kdo se zajímá o naši budoucnost, ať se k nám připojí,“ vyzývala švédská školačka, která ve Spojených státech pronese 23. září projev na klimatickém summitu, který v sídle OSN v New Yorku na okraj Valného shromáždění pořádá generální tajemník OSN António Guterres.

Školačka Greta inspiruje mladé aktivisty

Dívka se během minulého roku stala hlavní tváří environmentálního aktivismu, během svého tažení nasbírala tisíce následovníků všeho věku. V New Yorku se setkala s mnohými mladými demonstranty, například s další teenagerkou Alexandriou Villasenorou (14), která pravidelně od loňského prosince protestuje před newyorskou budovou OSN.

„Jsme nezastavitelní, lepší svět je možný. Hladina moře stoupá a s ní stoupáme i my. Náš domov hoří. Věříme v Gretu,“ s takovými slogany čekali mladí aktivisté na svou hrdinku a vzor. „Nechci žít krátký život, chci prožít dlouhý a plný život. Chci, aby můj svět byl zdravý,“ prohlásila jedenáctiletá Bianca Pilcherová (11). „Chci mít děti a vnoučata a chci, aby moje děti měly děti a vnoučata, a ta, aby se nemusela ptát: Do jakého světa jste nás to přivedli,“ dodala desetiletá Lila Sabagová.

„Recyklujte, nepoužívejte na všechno plastové obaly a snažte se snižovat emise,“ školačky vyjmenovaly svoje rady, jak předejít klimatickým změnám. Thunbergová všechny pozvala na demonstrace, které v New Yorku chystá, mají proběhnout v pátek 20. září a pak o týden později v pátek 27. září.

 

dobryclovek ( 30. listopadu 2019 14:42 )

greta je nedonošená pí.a

bilakonvalinka ( 30. listopadu 2019 13:42 )

Tato Greta nemá vůbec žádné znalosti o historii, fyzice -o podnebí.Měla by nejdřív studovat a chtít se něco o tomto problému dozvědět! Ale to asi nehrozí. Ztrapnuje se sama.

russoo ( 28. září 2019 08:10 )

Plesk tu zase píše kraviny... " Kromě Aspergerova syndromu jí lékaři diagnostikovali také autismus, "... To je naprostá hloupost, Aspergerův syndrom, je sám o sobě forma autismu není to jiná diagnóza a jiná nemoc než autismus. To jsou lékaři teda koumáci, když jí diagnostikovali autismus... Autista s jinou formou autismu nemusí mít Aspergerův syndrom naproti tomu kdo má Aspergerův syndrom tak je zároveň autistou!!!

hejpockej ( 14. září 2019 00:16 )

je si řvi lůzo, zadus se zavisti

hejpockej ( 14. září 2019 00:13 )

na rozdil od tebe neco dokazala,je znama na celem svete, zapsala se do historie, zato po tobe jednou nestekne ani pes, az chcipnes nikomu chybet nebudes, zustane po tobe jenom trocha popela, smrad a stupidni komentare, ty bezvyznamna nulo

Zobrazit celou diskusi