Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Spojené státy zšestinásobí počet členů speciálních jednotek. Pomohou proti islamistům

Autor: ČTK, tmp - 
25. dubna 2016
06:41

Spojené státy se chystají zšestinásobit počet svých členů speciálních jednotek v Sýrii z 50 na 300, mají tam pomoci v boji proti tzv. Islámskému státu. Napsal to Wall Street Journal. Většinu z první padesátky vojáků zabily nebo unesly radikální fronty.

Podle listu Wall Street Journal, který se odvolává na nejmenovaného amerického vysokého vojenského činitele, americký prezident Barack Obama již podepsal příslušný dekret. Vyslání dalších specialistů by měl prý prezident Obama oznámit v pondělí.

Specialisté z USA mají pomáhat s výcvikem desítek bojovníků syrské umírněné opozice, kteří v zemi bojují proti ozbrojencům z Islámského státu. S výcvikem Spojené státy začaly koncem roku 2013 v Turecku. Na program původně vyčlenily v přepočtu asi 12 miliard korun, ale několik desítek lidí, kteří jím prošli, nebylo schopno účinně se zapojit do bojů v Sýrii.

První skupina padesátky vycvičených příslušníků umírněné opozice odjela z Turecka do Sýrie loni v létě, ale během několika dní většinu zabila nebo unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k al-Káidě. Postupně část zajatců propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali. Američané poté program výcviku přepracovali a zhruba před měsícem oznámili jeho obnovení.

USA se do bojů v Sýrii zapojily spolu s několika arabskými zeměmi v září 2014, kdy začaly bombardovat tamní pozice Islámského státu.

marais ( 26. dubna 2016 10:36 )

ASÁDOVU stranu Bas volila většina Syřanů, to nemůže západ dovolit a proto tam posílá 200 žoldáků na posílení opozice! TO JE CO?

tgbg ( 25. dubna 2016 18:30 )

Stateční a profesionální vojáci speciálních jednotek USA musí napravit zbabrané a amaterské vojenské působení ruských fašounů, kteří ze Sýrie odtáhli jak spráskaní psi!!!!!

gabreta ( 25. dubna 2016 12:21 )

Á koukám že si Amíci v Sýrii pospíšili, jak s vyloděním v Normandii! Až když Rusáci odvedli černou práci, tak přichází s velkou slávou ti praví "osvoboditelé"!!!

provokaterka ( 25. dubna 2016 09:22 )

Nebudou islámistům "omylem" dodávat další zbraně?

jarda304 ( 25. dubna 2016 08:31 )

podobně jako kdysi sovětští soudruzi v Maďarsku 1956 či u nás v 1968 poskytuje dnes soudruh Obama internacionální pomoc svým syrským soudruhům, aniž by ho o to žádala zákonná vláda Syrie či měl souhlas Rady bezpečnosti OSN. Navíc dosud naprostá většina té "pomoci" skončila u islámského státu

Zobrazit celou diskusi