Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS chudne, zabíjí tak vlastní bojovníky. Jejich orgány prodává na černém trhu

Autor: mb - 
21. dubna 2016
05:25

Islámský stát údajně zabíjí vlastní zraněné bojovníky a jejich orgány pak prodává na černém trhu. Zrůdný postup džihádisté zvolili kvůli narůstajícím finančním problémům. Zprávu přinesly arabské noviny Al-Sabah.

„Vyhrožovali doktorům, přikázali jim, aby odebrali orgány zraněným bojovníkům Islámského státu,“ píše Al-Sabah, jenž se odvolává na nejmenovaný zdroj z Mosulu, který se nachází pod kontrolou teroristů od roku 2014.

Jeden z lékařů tvrdí, že viděl přes 180 těl, kterým byly odebrány orgány. Většinou se jedná o ledviny a srdce. Fanatici zároveň nutí zajatce, aby darovali krev pro ty zraněné bojovníky Islámského státu, o nichž se teroristé domnívají, že se ze svých zranění vyléčí.

Není to poprvé, co jsou islamisté obviňováni z obchodování s lidskými orgány. Irácký velvyslanec při OSN Mohamed Ali Alhakim loni obvinil Islámský stát právě z tohoto zločinu. Teroristé dokonce popravili několik doktorů, kteří odmítli provést odebrání orgánů. „Objevili jsme masové hroby. Máme těla, přijďte a sami se podívejte. Některé orgány jim chybí,“ řekl tehdy irácký diplomat.

Islámský stát pocítil znatelné územní i finanční ztráty poté, co v Sýrii intervenovalo loni na podzim Rusko. Syrská armáda od té doby již osvobodila několik důležitých strategických míst, ale i vzácné archeologické klenoty, jako je starověké město Palmýra. Úspěch též zaznamenaly irácké vládní jednotky.

Zatímco se Rusko zaměřuje na bombardování konvojů s nelegálně těženou ropou, Spojené státy vyhodily do povětří několik „bank“ Islámského státu. I když Islámský stát zaznamenal značné finanční, územní i lidské ztráty, stále ovládá poměrně rozsáhlá území. Navíc se rozšířil do Libye, kde obsadil území o rozloze několik stovek kilometrů podél pobřeží.

ivoadler ( 21. dubna 2016 09:36 )

Stejně postupovali "bojovníci za svobodu" v Kosovu. Dneska díky samostatnosti Kosova jsou z nich státní činitelé. Ovšem předmět obchodu se změnil. Dnes jsou to především drogy.

dfghjk ( 21. dubna 2016 09:14 )

Dobrej fór, vůbec se nedivím, žes rozesmál i sám sebe!

dfghjk ( 21. dubna 2016 09:11 )

ISIS podle medií prodává kdeco, ale poněkud mi chybí důležitá informace komu prodávají, např. ty orgány, nebo ropu atd. Takže to nám vy slavní investigativci zjistěte, takhle to spíš vypadá jen na vaše fantasmagorie, vymyšlené mazaně aby se nic nedalo ověřit.

tgbg ( 21. dubna 2016 08:57 )

zločinecké RUSSKO je v p...de .li a už dávno celá jeho ekonomika protože když neválčí a nedrancují ekonomika klesá a tak vyhrožuje a opět si našlo dalšího nepřítele a hrozbu pro světový mír. USA JE LEPŠÍ NEŽ ONI ANO ZLOČINECKÉ RUSSKO NEUNESE ŽE USA BUDE SVĚTOVLÁDCEM jak v ekonomice tak i vyspělých technologiích A JE TO DOBŘE NEBOŤ PROTI TĚMTO RUSSKÝM AGRESORŮM JE TŘEBA SE POSTAVIT a to společně s NATO !!!!

bibs_7 ( 21. dubna 2016 07:48 )

Taky si myslím, ze to bude kachna jako vrata, jelikoz mají mrte zajatcu a jako první by zarucene kuchali je, a ne vlastní bojovníky, co je tohle za pitomost.

Zobrazit celou diskusi