Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Aloise popravili kvůli vykonstruované kauze: O narození syna se dozvěděl těsně před smrtí

Autor: jel - 
1. října 2022
16:56

Alois Jaroš byl za minulého režimu odsouzen k trestu smrti ve vykonstruovaném procesu. Společně s dalšími sedláky ze středních Čech byl zatčen a odsouzen. Komunisté z nich udělali „teroristickou bandu“. Těhotnou manželku Sylvu před smrtí nesměl vidět a dopis, který pro ni napsal, rodina získala až v roce 2006. Bachaři ho zatajili a neodeslali. O narození synka se dozvěděl těsně před smrtí. 

Příběh svého tatínka popsal pro portál Paměť národa Alois Jaroš mladší, syn popraveného Aloise Jaroše. Událost se stala v roce 1951 ve vesnici Zvěstov, kde rodiče pamětníka žili. 

František Slepička, syn sedláka z vedlejší vesnice, utekl z vojny a ukrýval se a lidé ze Zvěstova a okolí mu pomáhali. Místním často vykládal historky o tom, že pracuje pro západní služby a že se podílí na protikomunistickém odboji. 

„Nevíme, jestli pan Slepička bojoval s komunisty z přesvědčení, nebo byl nastrčenou figurkou sloužící k tomu, aby se komunisté dostali na kobylku bohatým vesnickým sedlákům,“ uvedl k tomu pan Jaroš.

Teroristická banda

Jeho otec jednoho dne Slepičku vezl na motorce a dostali se do přestřelky s komunistickým funkcionářem, který následně zemřel v nemocnici. Případem se začala zabývat StB. Zatkla obrovské množství lidí, někteří se přitom se Slepičkou setkali jen krátce. O zatčených se mluvilo jako o „teroristické bandě velkostatkáře Jaroše“. Slepička, jenž střílel po funkcionáři, byl stále na útěku. Ve vykonstruovaném procesu v roce 1952 padly velice tvrdé tresty. 

Alois Jaroš dostal trest smrti, stejně tak Slepička. Druhého jmenovaného ovšem odsoudili v nepřítomnosti, protože byl stále na útěku. Pan Jaroš by popraven, manželku Sylvu za ním před smrtí nepustili. Dozvěděl se alespoň o narození synka. „Bachař prý nakoukl špehýrkou do cely a řekl: ‚Jaroš, narodil se vám syn.‘,“ popsal Jaroš mladší. 

Ten svého tatínka nikdy nepoznal. S maminkou žili velice skromně, nebohé Sylvě zůstala nálepka „vdovy po nepříteli státu“. Panu Jarošovi mladšímu se přesto podařilo vystudovat vysokou školu a roky pracoval jako námořní důstojník.

V roce 2006 pro rodinu zavražděného Aloise Jaroše staršího přišel šok! V archivech se našel dopis, který otec rodiny před popravou psal své manželce. Bachaři ho však neodeslali a zatajili.

Podrobnosti o osudu pana Aloise Jaroše i mnoho dalších příběhů od pamětníků si můžete přečíst na portálu Paměť národa.

Video  Statečná Milada Horáková. Svět žádal milost, dělníci smrt. Její ostatky se dodnes nenašly  - Videohub
Video se připravuje ...

 

sorgedoktor ( 1. října 2022 18:35 )

Lajos Fekete...Mne to take nerjak nepripada.Ovsem ti t.zv kulaci sededili pole a statky po svych p´redcich...Tenkrat to byl asi zlocin...Lajosi, asi jste mladsi./ I tak ten clanek nechapu take...

doktormediciny ( 1. října 2022 18:23 )

Clanek je opravdu dost neprehledny.Snad by se to s odetupem mnoha let nemuselo uverejnovat....Ono tedfa po nekom sztrilet v hluboke,km miru je dost silne..

Zobrazit celou diskusi